Ακούσαμε το Σάββατο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να εξαγγέλλει από τη Δ.Ε.Θ. τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ένα μειδίαμα σχηματίστηκε εκείνη την ώρα στα πρόσωπα πολλών κατοίκων της Φλώρινας, αλλά και άλλων ακριτικών περιοχών.

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι βαρύς, με την περιοχή μας να πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα μας ταλαιπωρήσουν για αρκετούς μήνες.

Οι ανάγκες για θέρμανση θα είναι αυξημένες – ήδη αρκετοί έχουν ανάψει σόμπες και καλοριφέρ - και είναι ευτύχημα και καθαρή τύχη που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.
Η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τινάζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα, και η πλειονότητα των συμπολιτών μας αδυνατεί να ζεσταθεί τους χειμερινούς μήνες. 
Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια, συνεπεία των καταστροφικών εφαρμογών του μνημονίου.
Αν δούμε το όλο θέμα πρακτικά, θα διαπιστώσουμε πως μια μέση οικογένεια χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 1.100 – 1.200 ευρώ το μήνα, για να αντέξει τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες που μόνιμα μας «συντροφεύουν» το χειμώνα.

Μετά τη… μείωση που ανακοινώθηκε, η λιανική τιμή του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ που θα ήταν αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα. 
Δηλαδή, μια οικογένεια στη Φλώρινα, που χρειάζεται έναν τόνο πετρελαίου κάθε μήνα, θα αναγκαστεί εφόσον χρησιμοποιεί πετρέλαιο, να δώσει 1.150 με 1.200 ευρώ το μήνα, αντί να έδινε 1.250 με 1.300 ευρώ. Θα «γλυτώσει» δηλαδή 100 ευρώ κάθε μήνα! Αστείο και μόνο στο άκουσμα. 

Γιατί, αν κάποιος, μπορεί να διαθέσει 1.200 ευρώ, δε θα σκεφτεί τα 100.
Δυστυχώς, για ακόμα ένα χειμώνα, το πρόβλημα της θέρμανσης θα είναι μεγάλο, ίσως και μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Η περιοχή μας, με την υψηλότερη ανεργία και τα τόσα δεινά, θα κληθεί και πάλι να «πληρώσει το μάρμαρο» των λάθος οικονομικών πολιτικών.
Βέβαια, από την άλλη, πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το πετρέλαιο ως τρόπο θέρμανσης και έχουν καταφύγει στα καυσόξυλα, στα pellets και σε ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Εκκρεμεί, επίσης, και η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (όχι για όλους), που κακά τα ψέματα, θα είναι ένα πρόχειρο και μικρό έμπλαστρο στην πληγή…
Εδώ που έφτασε η κατάσταση χρειάζονται δραστικά μέτρα και λύσεις που θα έχουν άμεσα οικονομικά οφέλη στους πολίτες. Κανείς δε ζητάει ελεημοσύνη. Όλοι μας ζητάμε τα αυτονόητα και κυρίως το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή.
Ο Θεός βοηθός μας λοιπόν και αυτό το χειμώνα… 

Και μακάρι να μη ζήσουμε τα χειρότερα…

Γιώργος Περιβολάρης