Οι προτάσεις του στη συνεδρίαση της 16-1-2015 της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας για το "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2014-2019" οί οποίες είναι απόλυτα ρεαλιστικές.
Τονίζεται πώς από τούς 11 που κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις μόνο ο Μιχάλης Χάτζιος κατέθεσε τίς δικές του !!!

Φλώρινα 15-1-2015

Προς: Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας
Γραφείο Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας

Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας,



Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Φλώρινας 2014-2019 και με δεδομένη την πρόθεση όλων μας για την ανάπτυξη της πόλης μας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των Φλωρινιωτών, παραθέτω προς συζήτηση τις παρακάτω προτάσεις που αφορούν την πόλη μας και το Δήμο μας.

ΕΡΩΤΗΜΑ: "αναφερθείτε σε οποιονδήποτε επιπλέον αναπτυξιακό τομέα ή ζήτημα που θεωρείτε σημαντικό για την Δημοτική Κοινότητα που εκπροσωπείτε"

1.Δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας, με παράλληλη ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών για την ενεργοποίηση τους στην ανάπτυξη των εθελοντικών αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών δράσεων.
Στους εθελοντές συνδημότες μπορεί να παραχωρηθεί το "συμβολικό ανταποδοτικό κίνητρο" της έκπτωσης δημοτικών τελών ύδρευσης-αποχέτευσης ή ηλεκτροφωτισμού και ετήσια ηθική ανταμοιβή-βράβευση τους από το Δήμο για την προσφοράς τους.

2.Δημιουργία σύγχρονων προδιαγραφών χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση τους, αλλά και θα εξαλείψει τα κρούσματα επιθέσεων σε συμπολίτες μας, μιας και υπάρχουν πάρα πολλοί που δυσανασχετούν και "δυσκολεύονται" να συνυπάρξουν με τα αδέσποτα.

3.Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου, προς εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

4.Δημιουργία Γραφείου Ενημέρωσης (INFO) στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, το οποίο θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση, με σκοπό την ενημέρωση και την προβολή τοπικών προϊόντων, καθώς και τοποθέτηση ηλεκτρονικών μηχανών πληροφόρησης – ενημέρωσης σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης μας, για χρήση από τους επισκέπτες, νεοεισακτέους σπουδαστές και φοιτητές καθώς και από οποιονδήποτε επισκέπτεται την πόλη μας.

5.Αξιοποίηση και επαναλειτουργία των όλων των χώρων της "πάνω" και "κάτω" ΜΠΟΥΑΤ, χώροι που αποτέλεσαν διαχρονικά πόλους έλξης, διασκέδασης και αναψυχής των Φλωρινιωτών.

6.Εντατικοποίηση και διεύρυνση της συνεργασίας του Δήμου Φλώρινας με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για τη δημιουργία επισκέψιμων υπαίθριων και στεγασμένων εκθέσεων με έργα των φοιτητών (στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης) και τον εξωραϊσμό (όπου υπάρχει δυνατότητα) διατηρητέων κτηρίων της πόλης μας.

7.Βελτίωση της ποιότητας και της ισχύος του ηλεκτροφωτισμού της πόλης μας, τόσο στις κεντρικές οδούς όσο και σε πιο απομακρυσμένες παρόδους της πόλης.

8.Συνεχή και αμέριστη στήριξη από πλευράς του Δήμου ιδιαίτερα των Πανελλήνιων αγώνων, συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων που διοργανώνονται στη Φλώρινα από αθλητικούς συλλόγους, Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς, καθώς και θεσμοθέτηση χειμερινών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των "ΦΩΤΙΩΝ" και της "Παγκόσμιας Ημέρας χιονιού" με λειτουργία παγοδρομίου κατά τους χειμερινούς μήνες, για την τουριστική προβολή της περιοχής και την αύξηση των επισκεπτών-τουριστών στην πόλη μας.

9.Επανακαθορισμός και γνωστοποίηση στους δημότες του κανονισμού λειτουργίας του πεζόδρομου, σε ότι αφορά τις άδειες και επιτρεπόμενες ώρες εισόδου σε αυτόν, για την αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων διαπληκτισμών μεταξύ συμπολιτών μας και μεταξύ πολιτών με αστυνομικά όργανα.

10.Αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων των πλανόδιων πωλητών (αυτών που προέρχονται από άλλες περιοχές Πέλλα, Ημαθία κ.α.), οι οποίοι πουλούν τα προϊόντα τους ανεξέλεγκτα καταλαμβάνοντας αυθαίρετα διάφορα σημεία της πόλης μας και λειτουργώντας αθέμιτα σε βάρος της τοπικής αγοράς και των ντόπιων παραγωγών.

ΕΡΩΤΗΜΑ: "Ποια στοιχεία-χαρακτηριστικά θεωρείτε συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Φλώρινας τα οποία μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν υπέρ της γενικότερης ανάπτυξης;

Αν και στις μέρες μας η λέξη «ανάπτυξη» φαντάζει «άπιαστο όνειρο», ο Δήμος Φλώρινας ΤΩΡΑ περισσότερο από ποτέ οφείλει να αξιοποιήσει με σχεδιασμό και υπευθυνότητα όλα όσα προσφέρει η πόλη μας και οι γύρω Τοπικές κοινότητες προς όφελος της «πολυαναμενόμενης» ανάπτυξης, προτού η περιοχή μας βυθιστεί ακόμα περισσότερο στο τέλμα της απομόνωσης και της ερήμωσης. Τι μας προσφέρει η περιοχή μας;

Το φυσικό περιβάλλον είναι το κύριο πλεονέκτημα που την καθιστά πρώτη συγκριτικά με άλλες -γειτονικές-. Το περιαστικό δάσος, οι γύρω ορεινοί όγκοι μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης –όλες τις εποχές του χρόνου– για επισκέπτες/τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν έναν περίπατο, να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να γνωρίσουν την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Επιπλέον, στην περιοχή μας και σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (εγκαταστάσεις κ.α.), ώστε αθλητικές ομάδες και μεμονωμένοι ορειβάτες αθλητές να προσέρχονται για προπόνηση, ανάβαση και ορειβασία.

Το χιόνι που η φύση απλόχερα προσφέρει τους χειμερινούς μήνες στον τόπο μας μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Με την κατάλληλη διαφημιστική καμπάνια και την ενεργή συμμετοχή του Δήμου σε εκδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν σε συνεργασία με τον Σ.Ο.Χ. και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας στο πλαίσιο της "Παγκόσμιας Ημέρας Χιονιού" μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών τόσο του χιονοδρομικού κέντρου όσο και των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

Η πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, είναι ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας.Η συντήρηση και αξιοποίηση όσων νεοκλασικών κτηρίων έχουν απομείνει και της περιοχής γύρω από το ποτάμι επιβάλλεται, ώστε να διατηρηθεί το «ιδιαίτερο χρώμα» του ιστορικού κέντρου της πόλης, που μπορεί να ελκύει νέους επισκέπτες. Σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω και την ανάγκη ανάδειξης των σημείων της πόλης που έχουν επιλεγεί σε σκηνές των ταινιών του διάσημου και διεθνούς φήμης Θ. Αγγελόπουλου, καθώς και σημείων/κτηρίων στην πόλη που έχουν ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία.

Εξίσου σημαντική είναι και η πολιτιστική παράδοση της περιοχής μας. Μπορεί και πρέπει ο Δήμος μας να αποτελέσει «πεδίο» πολιτιστικών διοργανώσεων και γεγονότων αξιοποιώντας μουσεία, ζωγράφους, χορευτικούς ομίλους, χορωδίες, Σχολή Καλών Τεχνών, Ωδείο, τοπική γαστρονομία κ.λπ. και να προσελκύσει νέους επισκέπτες. Σε αυτήν την κατεύθυνση καθοριστική πρέπει να είναι και η συμβολή και αρωγή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Σε συνεργασία με τα Δήμο μπορούν να διοργανώνονται συμπόσια, συνέδρια και ημερίδες, ώστε η περιοχή να αναδειχθεί ως πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο και να επιλεγεί ως προορισμός από επισκέπτες άλλων πόλεων ακόμα και άλλων χωρών.

Τέλος, δεν πρέπει να λείπει από έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό η αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του παλαιού ζωολογικού κήπου με ζώα-φυτά της πανίδας-χλωρίδας της περιοχής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της μπουάτ-πισίνας και των παλαιών φυτωρίων.

ΥΓ: Τα παραπάνω ερωτήματα συμπεριλαμβάνονται σε σχετικό ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σε όλους τους συμβούλους για συμπλήρωση στο πλαίσιο προετοιμασίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Φλώρινας 2014-2019.


Με τιμή
Χάτζιος Ε. Μιχαήλ
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας