Με μια σεμνή και συγκινητική τελετή στις 11 Δεκεμβρίου και τη μετονομασία του Αμφιθεάτρου Α΄του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας σε «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΖΑΦΕΙΡΗ ΑΜΠΑ» τίμησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τον διακεκριμένο Φλωρινιώτη καθηγητή Ζαφείρη Άμπα. 
Η προσφορά του αείμνηστου Ζαφείρη Άμπα υπήρξε μεγάλη και πολύτιμη, όπως πολλά ήταν ακόμη αυτά που είχε οραματιστεί να υλοποιήσει. 
Η αγάπη και το πάθος του για την επιστήμη της ζωικής παραγωγής αλλά και η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του συνεχίζουν και αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Στην τελετή παρευρέθηκαν συνεργάτες του που μίλησαν για το έργο και τις δράσεις του, αλλά και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητας και του γεωτεχνικού κόσμου, οι αρχές της Ορεστιάδας και πλήθος κόσμου, ακριβώς έναν χρόνο μετά τον άδικο χαμό του σε τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 28 Δεκεμβρίου του 2013. 
Ο Ζαφείρης Άμπας έφυγε από τη ζωή όντας Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.