Του Χρήστου Βακάλη

Τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, περιμέναμε ένα άρθρο σε μια εφημερίδα, ένα αφιέρωμα σε κάποιο περιοδικό ή στην τηλεόραση για να μάθουμε τις επόμενες φουρνιές, το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ. Τώρα με το διαδίκτυο είναι συχνές οι αναφορές και τα αφιερώματα στο «αύριο», στα ταλέντα που θα πάρουν τη σκυτάλη από τους τωρινούς πρωταγωνιστές. Αυτό το αφιέρωμα θα προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί εν πολλοίς. Οι νέες επικοινωνίες μας δίνουν τη δυνατότητα να μαθαίνουμε, να ρωτούμε, να ψάχνουμε και για παιδιά, για Ελληνόπουλα που παίζουν στο εξωτερικό. Κυρίως, όμως, να ακούσουμε την άποψη ανθρώπων του μπάσκετ λίγο πιο πέρα από το δικό μας τόπο.

Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή παικτών από 16,17 χρονών έως 25 στο Ελληνικό μπάσκετ. Θα πει κάποιος και με το δίκιο του «Έλεος, δεν υπάρχει ταλέντο στα 25». Όντως. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Οπότε αναδιατυπώνουμε. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα δε παρουσιάζουμε ταλέντα, αλλά προοπτική. Μια προοπτική για το Ελληνικό μπάσκετ όπως αυτό εκπροσωπείται από την Εθνική αλλά και προοπτική για τους συλλόγους μας που θα στηριχθούν σε Ελληνικά χέρια τα επόμενα χρόνια.

Σκέφτηκα να πάω ανά σύλλογο, ανά πρωτάθλημα. Μετά ανά θέση, μετά ανά γενιά και έτος γέννησης. Επιλέχθηκε η λύση να παρουσιάσουμε τους παίκτες ανά θέση. Ίσως είναι πιο άνετα έτσι για τους αναγνώστες.

Περιμένετε μετά την παρουσίαση να καταλάβετε και για…στατιστικούς λόγους γιατί έχει μέλλον το Ελληνικό μπάσκετ και μάλιστα λαμπρό. Πάμε…

1.Play maker

Εδώ την μπαγκέτα κρατά πρώτος απ’ όλους ο Νικ Καλάθης. Είναι ο βασικός άσος της Εθνικής οπότε από μόνο του τα λέει όλα. Έχει μπροστά του όλα τα χρόνια να κάνει…πράματα και θάματα. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης πάει να μας τρελάνει. Τον ξέραμε ως αμυντικό εξολοθρευτή. Πάει να γίνει εκτελεστής και βοήθησε τα μέγιστα τον Ολυμπιακό να πάει στο φάιναλ-φορ της Μαδρίτης. Τρίτος κατά σειρά σε προοπτική είναι ο Λευτέρης Μποχωρίδης. Από τον Άρη στον Παναθηναϊκό. Δύσκολο σκαλοπάτι αλλά έχει όλα τα φόντα να πετύχει. Άλλωστε προπονείται και αγωνίζεται δίπλα στο νούμερο 1 της θέσης στην Ευρώπη χρόνια τώρα, τον «Μήτσο». Στον άσο θα βάζαμε και τον Δημήτρη Κατσίβελη αν και ο συγκεκριμένος μπορεί να αγωνιστεί και σαν δυάρι. Πιο πολύ άνθρωπος των ειδικών αποστολών στον Ολυμπιακό ο Κατσίβελης παρά σκόρερ. Από τους πιο μικρούς ο Αντώνης Κόνιαρης και ο Μιχάλης Λούντζης του Παναθηναϊκού ξεχωρίζουν με το ταλέντο τους. Το Παγκόσμιο Εφήβων στην Κρήτη τους περιμένει φέτος, ενώ το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού με τα νέα παιδιά τους δίνει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να δείξουν ποιοι είναι. Από τα υπόλοιπα παιδιά της Α1 θα ξεχωρίζαμε τον Νώντα Παπαντωνίου της ΑΕΚ, τον Βασίλη Τολιόπουλο του Κολοσσού και τον Νίκο Γκίκα που από τον Άρη μετανάστευσε φέτος στη Λετονία και την Βέντσπιλς. Υπάρχουν όμως και μερικά παιδιά στην Αμερική, Ελληνόπουλα, σε ηλικία 16,17,18 χρονών όπως ο Μάικ Τραυλός, ο Νικ Μάντης, o Τζέιμι και ο Νταν Νικήτας και ο Ελάιζα Λονγκ-Μήτρου που έχουν πολύ ταλέντο και ευχαρίστως θα απασχολούσαν συλλόγους και Εθνικές ομάδες τα επόμενα χρόνια.

2)Shooting Guard

Εδώ το Ελληνικό μπάσκετ έχει την χαρά να διαθέτει δύο παίκτες που θα σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος τα επόμενα χρόνια, των «αιωνίων» και της Εθνικής ομάδας. Κώστας Σλούκας και Νίκος Παππάς. Τα παιδιά της απίστευτης φουρνιάς του 2009 με τα μετάλλια της Εθνικής Νέων. Ο «Σλούκι Λουκ» κάνει πολύ καλή χρονιά με τον Ολυμπιακό και κάλυψε και το κενό του Σπανούλη όποτε αυτός έλειπε. Ώριμος, ξέρει τη θέση, έχει γρήγορες επιλογές και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για το Ελληνικό μπάσκετ. Νίκος Παππάς: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Μετά από καιρό είδαμε επιτέλους τι μπορεί να κάνει ο Νικόλας. Απίστευτα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Κορυφαία όλων με Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Ο επόμενος μεγάλος σκόρερ, ίσως ο επόμενος ηγέτης του Παναθηναϊκού. Βελτιώθηκε στην άμυνα και είναι στο χέρι του να τρελάνει κόσμο. Σλούκας και Παππάς είναι εγγύηση για τη θέση δύο.

Παίκτης της ίδιας φουρνιάς και αρχηγός της τότε Εθνικής Νέων του 2009 στη Ρόδο είναι ο Χάρης Γιαννόπουλος που φέτος αγωνίζεται στο Ισπανικό πρωτάθλημα και στην Ομπραντόιρο. Μεγάλο σχολείο η ACB μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο να βελτιωθεί, να αυξήσει το χρόνο συμμετοχής του και να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια

Δύο αξιόλογες περιπτώσεις γκαρντ επίσης είναι ο Ανδρέας Χριστοδούλου του Ολυμπιακού και ο Μιχάλης Λιάπης του ΠΑΟΚ. Ο Χριστοδούλου δεν πήρε φέτος πολλές ευκαιρίες αλλά έχει το ταλέντο, ενώ ο Μιχάλης Λιάπης χρησιμοποιήθηκε αρκετά από τον Σούλη Μαρκόπουλο που φαίνεται πως τον εμπιστεύεται. Είναι και οι δύο μέλη της Εθνικής Νέων.

Από πίσω έρχονται παιδιά όπως ο Βασίλης Μουράτος του Ολυμπιακού, ο Δημήτρης Σταμάτης του Πανιωνίου, μέλη της Εφήβων και ο Νίκος Μαραγκίδης που παίζει σε Αμερικανικό high-shool και οδεύει με καλές προοπτικές για το NCAA.

Τέλος, υπάρχουν τρεις πολύ αξιόλογες περιπτώσεις δυαριών που αγωνίζονται στο NCAA. Είναι ο 22χρονος Τζάρεντ Δημακός, γιος του Πλάτωνα Δημακού που στο παρελθόν είχε αγωνιστεί στην Α1. Δυάρι ή και τριάρι ο Τζάρεντ φαίνεται πως έχει στόχο να έρθει και να παίξει στην Ελλάδα και την Εθνική ομάδα. Στο Chicago State είχε μια αξιόλογη χρονιά και του χρόνου αναμένεται ακόμα καλύτερος. Η άλλη σοβαρή περίπτωση είναι ο αδελφός του Ελάιζα, ο Νάζαρετ Λονγκ-Μήτρου που αγωνίζεται στο Αϊόβα Στέιτ και σύμφωνα με δημοσιεύματα απασχολεί ιδιαίτερα και τους ιθύνοντες του Ελληνικού μπάσκετ, κυρίως για την έκδοση Ελληνικού διαβατηρίου. Ελάιζα και Νάζαρετ έχουν μητέρα Ελληνίδα. Τέλος, τρίτη περίπτωση είναι ο Νικ Παύλος, ένας αξιόλογος «μπομπέρ» τριών πόντων που αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια στο NCAA και στο NC-Greensboro. Η προοπτική της Ελλάδας είναι ενδιαφέρουσα και ίσως να τον δούμε σύντομα στα μέρη μας.

Τέλος, από την Α1 υπάρχουν στη θέση 2 αξιόλογα Ελληνόπουλα όπως ο Σπύρος Μούρτος του Άρη και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που φέτος αγωνίζεται στον Κολοσσό.

3)Small forward

Πάρτε όχι ένα αλλά 5-6 καλάθια γιατί δε θα χωρέσουν. Αν το 1987 η μεγάλη δύναμη της Εθνικής ήταν η περιφέρεια με Γκάλη, Γιαννάκη και Φάνη….Αν το 2005-06 πάλι το χρυσάφι έλαμπε στα γκαρντ με Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη, Ζήση, Χατζηβρέττα…Αν η σημερινή Εθνική στηρίζεται εν πολλοίς στα γκαρντ αλλά και στους ψηλούς, το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ αυτή τη φορά είναι στη θέση «3». Που να χωρέσουμε τόσους παίκτες; Για να δούμε…

Νούμερο 1 η μεγαλύτερη προοπτική όχι του Ελληνικού ούτε του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ίσως η μεγαλύτερη προοπτική του ίδιου του ΝΒΑ. Γιάννης Αντετοκούμπο. Χωρίς πολλά λόγια. Όλοι ξέρουμε τι κάνει και πόσο αγαπάει την Εθνική ομάδα. Κάνει τα πάντα ο άσος των Μιλγουόκι Μπακς.

Νούμερο 2 Κώστας Παπανικολάου: Στην αρχή μας τρέλανε με τις εμφανίσεις του στους Ρόκετς. Μετά ο τραυματισμός τον έφερε πίσω. Έχει το πείσμα είτε στους Ρόκετς είτε σε άλλη ομάδα να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ.

Νούμερο 3 Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς: Από την ελάχιστη περυσινή συμμετοχή, φέτος βασικό τριάρι του Παναθηναϊκού με πολύ θετική χρονιά στην Ευρωλίγκα. Πάει πακέτο με τον Παππά και αναμένεται να οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια το «τριφύλλι» και να ηγηθούν του πρότζεκτ της ομάδας με τα νέα παιδιά.

Νούμερο 4 Ιωάννης Παπαπέτρου: Ακόμα διαφωνούν κάποιοι αν έκανε καλά και άφησε το Τέξας στο NCAA και ήρθε στον Ολυμπιακό. Βλέπετε με το ταλέντο που έχει κάποιοι τον έβλεπαν και στο ΝΒΑ. Δε πειράζει. Και η Ευρωλίγκα είναι ένα πολύ καλό βήμα για την Αμερική. Ωριμότατος, με μπασκετικά γονίδια από τον μπαμπά Αργύρη έχει όλο το μέλλον μπροστά του σε έναν Ολυμπιακό που τον εμπιστεύεται και στην Εθνική που αγαπάει πολύ.

Νούμερο 5: Κάποιοι θεωρούν τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο τον επόμενο μεγάλο παίκτη του Ελληνικού μπάσκετ. Άδικο έχουν; Μπήκε βασικός στη Μόσχα με τον Παναθηναϊκό, δε «ψάρωσε» και έβαλε και 14 πόντους. Με ύψος 2.05 παίζει τριάρι και τεσσάρι. Ώριμος για την ηλικία του (18 χρονών) αναμένεται να ηγηθεί της Εθνικής Εφήβων στο Μουντομπάσκετ της Κρήτης φέτος. Δε χρειάζεται πολλά. Δουλειά, αυτοπεποίθηση και ο Βασίλης θα αφήσει εποχή.

Νούμερο 6: Θανάσης Αντετοκούμπο. Ο Θανάσης, μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννη, έχει δουλέψει στο NBDL, φέτος με τη θυγατρική των Νικς, πέρυσι με την θυγατρική των Σίξερς. Έχει προσπαθήσει απίστευτα πολύ για να μπει στο ρόστερ των Νικς. Έκανε απίστευτα πράγματα σε σκοράρισμα και τάπες. Παίζει «2», «3» και «4» και κάνει τα πάντα. Να του δοθεί η ευκαιρία μόνο στο ΝΒΑ να δείξει ποιος είναι.

Νούμερο 7: Χρήστος Σαλούστρος. Βάζουμε στοίχημα πως ο συμπαίκτης των Αντετοκούμπο και του Γκίκα στον Φιλαθλητικό, θα αναδειχθεί σε έναν πολύ αξιόλογο φόργουορντ τα επόμενα χρόνια; Από που αντλούμε τη σιγουριά; Το ότι στον ΠΑΟΚ δουλεύει με τον κύριο Σούλη Μαρκόπουλο που έχει αναδείξει πολλούς παίκτες. Στα 25 του αποτελεί το βασικό τριάρι του ΠΑΟΚ. Αργά ή γρήγορα κατά τη γνώμη μας θα ανοίξει και η πόρτα της Εθνικής

Νούμερο 8: Νομίζετε πως ξεμπερδέψαμε με την οικογένεια Αντετοκούμπο; Όχι. Υπάρχει και τρίτος. Ο Κωνσταντίνος Αντετοκούμπο που αγωνίζεται στο Ουισκόνσιν στο Dominican High school και ήδη στα 17 του είναι 2.05!!! Οι ειδικοί θεωρούν πως θα πάει ψηλά, τον ονόμασαν ήδη «Greek Freak 2»

(δηλαδή Ελληνικό φαινόμενο σε…μπασκετική μετάφραση), αφού το νούμερο 1 είναι ο Γιάννης. Ο ίδιος ο Γιάννης έχει πει πως ο Κωνσταντίνος θα γίνει καλύτερος απ’ όλους της…οικογενείας.

Τέλος, υπάρχουν και κάποια άλλα αξιόλογα παιδιά στην Α1 που αξίζει το κόπο κάποιος να παρακολουθήσει την πορεία τους όπως ο Λεωνίδας Κασελάκης της ΑΕΚ και ο Διαμαντής Σλαφτσάκης του ΚΑΟΔ, ενώ δε ξεχνάμε και το Λίνο Χρυσικόπουλο με τις μεγάλες δυνατότητες αλλά και με την απουσία του φέτος από τα γήπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω της αποθεραπείας του από επέμβαση όπως είχε ανακοινώσει ο ΚΑΟΔ. Ο Λίνος όμως επέστρεψε σε αγωνιστική δράση, έχει μεγάλες δυνατότητες και όλοι ευχόμαστε τα καλύτερα για ένα γνήσιο μπασκετικό ταλέντο όπως είναι ο διεθνής φόργουορντ του ΚΑΟΔ.

4)Power forward

Στη θέση 4 το Ελληνικό μπάσκετ είχε κατά καιρούς σπουδαίους παίκτες όπως ο Στεργάκος, ο Οικονόμου, ο Τσαρτσαρής, τώρα ο Πρίντεζης, ο Καϊμακόγλου, ο Φώτσης. Στο μέλλον;

Δημήτρης Αγραβάνης: Προσωπική μου γνώμη θηρίο. Δε καταλαβαίνει τίποτα. Βάλτον να μαρκάρει τον Άντε Τόμιτς ή κανέναν άλλο πανύψηλο. Θα τα δώσει όλα. Έχει και μακρινό σουτ. Δικό του το μέλλον και διαφαίνεται λαμπρό.

Κώστας Μήτογλου: ο Ντίνος από τη Θεσσαλονίκη κατέκτησε φέτος τον κόσμο του NCAA με το Wake Forest κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις για πρωτοετής. «Καυτό» χέρι στα τρίποντα, έδωσε σημαντικές νίκες στο κολλέγιο του. Παιδί του Άρη. Αν συνεχίσει έτσι στην Αμερική, θα εκτοξεύσει την καριέρα του. Στην Αμερική τον αποκαλούν «Dinos».

Ιωάννης Κουζέλογλου: Από τον Μαντουλίδη στην Παρτιζάν. Ασυνήθιστο μπασκετικό ταξίδι. Ο Janis όπως τον αναφέρει το site της Παρτιζάν φέτος είχε ελάχιστες συμμετοχές. Του χρόνου όμως οι συμμετοχές του θα αυξηθούν πιθανότατα. Δεν υπάρχει καλύτερο σχολείο για νέους από την Παρτιζάν του «Ντούλε». Ο ψηλόλιγνος 2.05 Γιάννης έχει τη μεγάλη ευκαιρία του να ζήσει μεγάλες στιγμές με την ιστορική ομάδα του Βελιγραδίου.

Γιώργος Τσαλμπούρης: Στο Αϊόβα Στέιτ φέτος από την Κατερίνη ο 2.16 φόργουορντ της Εθνικής Εφήβων ξεκίνησε με κάποιες συμμετοχές στο NCAA. Αν δουλέψει και δυναμώσει, έχει και το ταλέντο και το ύψος να πετύχει σπουδαία πράγματα.

Και πάμε στην περίπτωση Ζακ Όγκαστ ή Ζαχαρίας Αύγουστος. Θα μας απασχολήσει εάν και εφόσον πάρει το Ελληνικό διαβατήριο. Με τη μητέρα να κατάγεται από την Κοζάνη, ο Ζακ φέτος έκανε πράγματα και θαύματα με το Νοτρ Νταμ στο NCAA. Απίστευτα αλτικός με πολύ καλά στατιστικά σε σκόραρισμα και ριμπάουντ ηγήθηκε του κολλεγίου του. Όλοι αναμένουν την εξέλιξη με το διαβατήριο ώστε να τον δούμε στα γαλανόλευκα σύντομα. Του ταιριάζει η θέση 4 στα ευρωπαϊκά στάνταρ αλλά μπορεί να παίξει και πεντάρι όπως αγωνιζόταν πολλές φόρες φέτος στο κολλέγιο.

Από τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα στη θέση 4 μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον Μιχάλη Καμπερίδη που ανήκει στην ΑΕΚ και έπαιξε για λίγο στην Ουέσκα στην Ισπανία και τον Πάρη Μαραγκό που θα ξαναπαίξει του χρόνου στο NCAA.

5)Center

Μια θέση που έχει παιδιά που μπορούν να σηκώσουν το βάρος των συλλόγων μας και της Εθνικής. Ξάφνου εμφανίστηκαν μεγάλα κορμιά, ύψη στα 2.15, 2.18 που τα είχαμε λίγο ξεχάσει. Κι όμως αυτοί οι 18χρονοι και οι 20χρονοι έχουν προοπτικές. Θα ξεκινήσουμε από τον παίκτη που αν το θελήσει μπορεί να αφήσει εποχή στην Εθνική. Έχει ακόμα τα χρονικά και αγωνιστικά περιθώρια και αν αφήσει πίσω του τις απουσίες από τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μπορεί να αποτελέσει τη κολόνα της Εθνικής. Ο λόγος για τον Κώστα Κουφό των Γκρίζλις. Το καλοκαίρι πιθανότατα να αλλάξει ομάδα στο ΝΒΑ. Η πρόσφατη επίσκεψη Κατσικάρη άνοιξε το παράθυρο της αισιοδοξίας και ο Κώστας θα ενισχύσει την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ. Μακάρι να βρίσκεται κάθε χρόνο κοντά μας. Η καριέρα του στο ΝΒΑ έχει διακυμάνσεις, έχεις όμως τις δυνατότητες να σταδιοδρομήσει με επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

Μια αξιόλογη περίπτωση στους σέντερ είναι ο Γιώργος Μπόγρης. Μέλος της χρυσής φουρνιάς του 2009 της Ρόδου, ο Γιώργος φέτος βρίσκεται σε ένα σχολείο του μπάσκετ. Η ACB Liga Endesa (το Ισπανικό πρωτάθλημα δηλαδή) είναι το καλύτερο Πανεπιστήμιο για τον Μπόγρη. Αγωνίζεται στην Ανδόρα και τα νούμερα του φέτος είναι άκρως ικανοποιητικά. Η εμπειρία στην Ισπανία σίγουρα θα τον βελτιώσει. Ας μη ξεχνάμε και την πρόσφατη κλήση του στην Εθνική μετά την καταπληκτική χρονιά πέρυσι στον ΠΑΟΚ του Σούλη Μαρκόπουλου. Πέρυσι ο Μπόγρης έκανε τρομερά πράγματα με τον «Δικέφαλο του Βορρά». Το μέλλον είναι όλο δικό του και μπορεί να αποτελεί σταθερό στέλεχος της Εθνικής τα επόμενα χρόνια.

Από την Α1 αξιόλογοι ψηλοί της ίδιας φουρνιάς είναι ο Βασίλης Καββαδάς του Ολυμπιακού και ο Ζήσης Σαρικόπουλος της ΑΕΚ που πάντα ήταν διαθέσιμοι για την Εθνική ομάδα. Μάλιστα, το 2012 αυτοί οι δύο συγκεκριμένα είχαν κληθεί από τον Ηλία Ζούρο στην προετοιμασία της Εθνικής για το Προολυμπιακό.

Πάμε στα…θηρία. Τρία ψηλά παιδιά με προοπτικές. Οι δύο είναι στον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Διαμαντάκος, πιο…παλιός, ήρθε από την Σπάρτη και βλέπει τον κόσμο από τα 2.15. Δυνατό παιδί, φέτος πήρε ευκαιρίες στον Παναθηναϊκό και αναμένεται να πάρει κι άλλες το επόμενο διάστημα. Θα είναι ένας ψηλός από τον οποίο οι «Πράσινοι» θα περιμένουν πολλά στο μέλλον. Είναι ο βασικός σέντερ της Εθνικής Νέων.

Δύο χρόνια μικρότερος ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ίσως το μεγαλύτερο πρότζεκτ σε σέντερ στην Ευρώπη. Ήδη 27 κολλέγια έχουν δείξει ενδιαφέρον ή έτσι γράφεται τουλάχιστον. Θα πάει NCAA ή θα μείνει στον ΠΑΟ; Θα μάθουμε το καλοκαίρι. Ύψους 2.18 ο Big George πλέον αποτελεί ίσως ό,τι καλύτερο περιμένει το Ελληνικό μπάσκετ την επόμενη δεκαετία κάτω από τα καλάθια. Ήδη πέρυσι είχε αγωνιστεί σε Αμερικανικό high school. Οι Αμερικανοί είναι ξετρελαμένοι μαζί του και θεωρούν βέβαιο πως θα είναι ψηλά σε μελλοντικό ντραφτ του ΝΒΑ. Ίδωμεν…

Γεννημένος το 1994 με μπασκετικά γονίδια του πατέρα του, ο Ιωάννης Δημακόπουλος βλέπει τον κόσμο από τα 2.18 (ή 2.19) και ίσως να είναι και ο ψηλότερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής αυτή τη στιγμή μαζί με τους Γεώργιο Τσαλμπούρη (2.22cm Iowa State) και Παπαγιάννη (αν κάνουμε λάθος διορθώστε μας). Ο 20χρονος σέντερ είναι γιος του Δημήτρη Δημακόπουλου, παλαιού παίκτη τη δεκαετία ’80 και ’90 και διεθνή με την Εθνική μας ομάδα. Ο Γιάννης παίζει στο UC-Irvine, ένα από τα πιο δυνατά κολλέγια του NCAA. Φέτος είχε αυξημένο χρόνο συμμετοχής και του χρόνου αναμένεται να έχει βασικό ρόλο. Κι όμως στα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά είναι πως έχει καλό σουτ από τη γραμμή του τριπόντου! Πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ για το Ελληνικό μπάσκετ.

Από τα υπόλοιπα παιδιά των ίδιων ηλικιών μπορούμε να αναφέρουμε τον Θωμά Κώττα του ΠΑΟΚ, τον Κωστή Γόντικα που παίζει στο NCAA και τον Πέτρο Μελισσαράτο της Κηφισιάς.

Τέλος, υπάρχει και η πολύ αξιόλογη περίπτωση του Κόρεϊ Πέτρος, ενός Ελληνόπουλου της Αμερικής που κάνει τα τελευταία 3 χρόνια πολύ καλές εμφανίσεις με το Όκλαντ και έχει τραβήξει τα βλέμματα πολλών στην Ελλάδα. Ύψους 2.08, δυνατό παιδί. Ερώτημα; Διαβατήριο…

Παρατηρείτε, λοιπόν, πως ο αριθμός των παικτών είναι πολύ μεγάλος που αναφέρθηκε παραπάνω. Δεν είναι ποσοτικό το θέμα. Είναι το γεγονός πως υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή παικτών με μεγάλο ταλέντο. 10-15 να βγούνε από τους παραπάνω και να κάνουν σπουδαία καριέρα, αρκεί για να κρατήσουν το Ελληνικό μπάσκετ πολύ ψηλά. Φυσικά, έρχονται κι άλλα ταλέντα από πίσω. Υπάρχουν βέβαια και μερικές περιπτώσεις παικτών που εμφανίζονται στην πορεία. Πολλά τα παραδείγματα παικτών που δεν είχαν θητεία στις μικρές Εθνικές ομάδες αλλά έκαναν σπουδαία καριέρα στην Ανδρών και συλλογικά.


Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Chris Mammides από το eurobasket.com και το All4basketball για την ευκαιρία που μου έδωσε να δημοσιευτεί το συγκεκριμένο άρθρο. Ένα άρθρο που δείχνει πόσο αγαπάει ο Έλληνας το μπάσκετ. Το άθλημα που συνεχίζει και θα συνεχίσει να μας κάνει υπερήφανους.