Το γνωστό Σινιάκι της Φλώρινας ...η ομίλχη η οποία εμφανίζεται κάθε χρόνο και κάνει την Φλώρινα να μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας.
Το καιρικό φαινόμενο που το έχουν ερωτευθεί σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος,...φωτογράφοι ,αλλά και απλοί επισκέπτες.

Έχει γίνει και αυτό σήμα κατατεθέν της Φλώρινας.

Άλλα ας δούμε τι είναι αυτό το καιρικό φαινόμενο που εμφανίζεται εδώ στην λεκάνη της Φλώρινας και ειδικότερα στην πόλη της Φλώρινας.


Ο καλός φίλος Λάζος ο Βουνίσιος στο ιστολόγιο του δίνει μια πολύ κατατοπιστική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό :

Σινιάκι είναι είναι η τοπική ονομασία για την ομίχλη που πολλές φορές ενσκήπτει μετά από χιονιά, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κάτω από το μηδέν (freezing fog), η οποία δεν διαλύεται κατά τη διάρκεια της μέρας και συνήθως διαρκεί επί αρκετές μέρες. 
Κατά κανόνα προϋποθέτει αντικυκλωνικές συνθήκες. Όταν έχουμε σινιάκι οι διαφορές θερμοκρασίας με άλλες περιοχές είναι πολύ μεγάλες, ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς τις περισσότερες φορές από τα 900-1000 μ. και πάνω επικρατεί λιακάδα. 

Θυμάμαι χαρακτηριστικά να ξεκινάω από τη Φλώρινα με σινιάκι και -5 και στη Βίγλα (δηλ. 1000 μέτρα ψηλότερα) να έχει +8! 
Οι Φλωρινιώτες, πλην των αθεράπευτα ρομαντικών, ούτε που θέλουν να ακούσουν για σινιάκι...
Μεταφορικά σημαίνει ότι ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να επικρατεί λιακάδα αλλα εδώ έχει "πέσει σινιάκι" δηλαδή ,συννεφιά , ομίχλη, ορατότης μηδέν με θερμοκρασία υπό του μηδενός, κακή διάθεση, έχει ψυχολογική ή πνευματική συσκότιση, ακεφιά, στεναχώρια, μελαγχολία , απομόνωση, έλλειψη διάθεσης , αρνητική ενέργεια κλπ . 
Κυριολεκτικά σημαίνει 
Παγωμένη ομίχλη με σιβηρικές θερμοκρασίες , πυκνή ομίχλη μειωμένη ορατότητα .
Οι φωτογραφίες ειναι απο τους : Χρήστο Όροβα, Θάνο Μαυρή , Λάζο Βουνίσιο