Ως σωματείο εργαζομένων και σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο, θεωρούμε σκόπιμο να καταγγείλουμε ορισμένες μεθοδεύσεις από πλευράς ΔΕΗ σχετικά με την τροφοδότηση του ΑΗΣ Μελίτης.
Από την 16/12/2015 έχει διακοπεί η τροφοδότηση του παραπάνω ατμοηλεκτρικού σταθμού με λιγνίτη από το ορυχείο Αχλάδας με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι της περιοχής μας να χάσουν τη δουλειά του παραμονές Χριστουγέννων και το ήδη μεγάλο ποσοστό ανεργίας που πλήττει το νομό να εκτοξευθεί στα ύψη.
Διαπιστώνουμε για τη λειτουργία του σταθμού η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει να φέρνει με φορτηγά λιγνίτη από ένα ορυχείο της στο Αμύνταιο και από ένα άλλο ιδιωτικό ορυχείο κοντά στα Σέρβια Κοζάνης, μέσω του οδικού δικτύου της Φλώρινας που επιβαρύνεται έτσι άσκοπα και επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών.


Όποιο και να είναι το θέμα που έχει ανακύψει μεταξύ της ΔΕΗ και της εταιρείας που λειτουργεί το Ορυχείο Αχλάδας είναι απαράδεκτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας να μην έχει βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και έχει οδηγήσει στην ανεργία τόσο κόσμο τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Θα έπρεπε πρωταρχικό μέλημα της ΔΕΗ, να είναι η δημιουργία και όχι η κατάργηση θέσεων εργασίας στο νομό μας. Είναι υποχρέωση των διοικούντων της ΔΕΗ να βρουν άμεσα λύση. Έχουν κάνει κάτι για να μη φθάσει η κατάσταση στο σημείο που έχει φτάσει και αν ναι τι; Έχουν σκοπό να κάνουν κάτι και αν ναι τι;

Μετά τη Βεύη και το Κλειδί που όλο ανοίγουν και είναι χρόνια κλειστά, σειρά έχει και το μόνο ορυχείο που λειτουργεί στο νομό μας η Αχλάδα; Αντί ο νομός να σφύζει από μεταλλευτική δραστηριότητα και επενδύσεις με δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, αντίθετα μαραζώνει από τα υψηλότερα στην Ελλάδα ποσοστά ανεργίας που είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας.

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι ο λιγνίτης από το ιδιωτικό ορυχείο των Σερβίων – Κοζάνης είναι, σύμφωνα με εισήγηση και την απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, κατά 20% ακριβότερος από τον λιγνίτη του ορυχείου Αχλάδας και επίσης όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ (Συνοπτική Παρουσίαση Παραγωγικών και Οικονομικών Μεγεθών Εκμετάλλευσης 2015) ο λιγνίτης του ορυχείου Αμυνταίου κατά 40% ακριβότερος.

Άρα ο λιγνίτης που προκύπτει μετά την ανάμειξη (30% από το ορυχείο Σερβίων και 70% από το ορυχείο Αμυνταίου) και καίει ο ΑΗΣ Μελίτης είναι κατά 34% ακριβότερος από τον λιγνίτη του ορυχείου της Αχλάδας.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως την αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μοιραία την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού λαού.

Διοικούντες της ΔΕΗ κάντε επιτέλους κάτι τόσο για τη μείωση του κόστους της KWH όσο και για την τοπική κοινωνία της Φλώρινας.

                                           ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
                                 Ο                                   Ο
                         ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ   ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Το κείμενο αυτό παραδόθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας