Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης», ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. Ομίλου ΔΕΗ, με την ευγενική χορηγία των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Κοζάνης, διοργανώνουν το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Θεάτρου του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», την παρουσίαση του μουσικού έργου «Καντάτα Ελευθερίας», αφιερωμένη στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, από το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.

Πρόκειται για μια επίκαιρη, όσο ποτέ, μουσική παράσταση αφιερωμένη στο 1821, με τη συμμετοχή τεσσάρων επιμέρους Χορωδιών (Ευρωπαϊκής & Παραδοσιακής Ορχήστρας, Τετράφωνης Ευρωπαϊκής Χορωδίας και της Χορωδίας Γονέων), όλες του Μουσικού Σχολείου (Γυμνασίου & Λυκείου) Πτολεμαΐδας, με 100 και πλέον χορωδούς και μουσικούς επί σκηνής.

Στην εκδήλωση παρουσιάζονται συγκλονιστικά κείμενα αγωνιστών του ‘21 με την ευαισθησία και το πάθος των Διονυσίου Σολωμού, Ρήγα Φεραίου και Ιωάννη Μακρυγιάννη, συνοδευόμενα από τις μουσικές του Χρήστου Λεοντή.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» (1941-2016)

Είσοδος Ελεύθερη
——-

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΟΛΩΜΟΣ
1. Εισαγωγή Ορχηστρικό
2. Και εσυνέβηκε Ανάγνωσμα
3. Το χάραμα επήρα Χορικό
4. Tότες εταραχτήκανε Ανάγνωσμα
5. Το χάραμα επήρα Χορικό
6. Καθαρότατον Ήλιο Ανάγνωσμα
7. Η ημέρα της Λαμπρής Χορικό

MΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
8. Η Πολιορκία της Ακρόπολης Aνάγνωσμα
9. O ήλιος εβασίλεψε Χορικό
10. Ο Θάνατος του Γκούρα Ανάγνωσμα

ΡΗΓΑΣ
11. Θούριος του Ρήγα Χορικό
12. Ο Ελληνικός λαός Ανάγνωσμα
13. Προς την δόξα Ορχηστρικό
14. Τα δίκαια του ανθρώπου Ανάγνωσμα
15. Δεύτε παίδες των Ελλήνων Χορικό
16. Τα δίκαια του ανθρώπου Ανάγνωσμα
17. Ύμνος Πατριωτικός Χορικό
18. Τα δίκαια του ανθρώπου Ανάγνωσμα
19. Θούριος του Ρήγα Χορικό

Σύνολο Ευρωπαϊκής και Παραδοσιακής Ορχήστρας
Σύνολο Ευρωπαϊκής Χορωδίας
Υπεύθυνοι καθηγητές: Τσίγκα Χριστίνα – Τριανταφυλλίδης Χάρης- Τσιούρα Ευθυμία – Παπάζογλου Νικολέτα
Διευθύνει η καθηγήτρια Τσιούρα Ευθυμία
————–

«Καντάτα Ελευθερίας»

Η ιδέα της καντάτας της ελευθερίας ξεκίνησε το 1970. Δύσκολη χρονιά για αναφορές σε έννοιες αυτής της μορφής.[…]Η καταφυγή, λοιπόν, σε έργα και πρόσωπα που θα βοηθούσαν και θα στήριζαν τέτοιες αξίες, ήταν για μένα μια ιδεώδης πηγή έμπνευσης και ενεργοποίησης του ψυχισμού μου. […]Μπροστά στη βαρβαρότητα και την απαξία της καθημερινότητας, αλλά και έχοντας κατά νου τη δύναμη, τα αισθήματα, και το ήθος των νέων ανθρώπων, προσπαθώ με την Καντάτα της Ελευθερίας να ξαναφέρω στη συλλογική μνήμη και να ανασύρω στο προσκήνιο αυτό που αναφέρει ο Ευριπίδης στην Ιφιγένεια στην Αυλίδα: «Να κυνηγάς την αρετή, σπουδαίο»

Χρήστος Λεοντής, Ιούλιος 1999

Το έργο του Χρήστου Λεοντή ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, αναδεικνύει τα στοιχεία που προσδίδουν στις ιδέες ενότητα και συνοχή. Πρόκειται ακριβώς για τα στοιχεία εκείνα, που συγκροτούν τη βάση του οικοδομήματος της δημοκρατικής πολιτικής παράδοσης του Ελληνισμού. Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας προετοίμασε σε διδασκαλία των καθηγητών Τσίγκα Χριστίνας, Τσιούρα Ευθυμίας, Παπάζογλου Νικολέτας και Τριανταφυλλίδη Χάρη το σημαντικό αυτό έργο με τη συμμετοχή της τετράφωνης χορωδίας των μαθητών και την ευρωπαϊκή και την παραδοσιακή ορχήστρα του σχολείου έπειτα από την ευγενική παραχώρηση του συνθέτη.
Η συναυλία είναι δώρο του σχολείου στη συλλογική μνήμη…

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας
Μαμάτσιος Γεώργιος