γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

(Εφημερίδα "Παρατηρητής" Φλώρινας)

Συνάντηση για το Rally Greece Offroad που θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Φλώρινα από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Αντωνιάδης, εκπρόσωποι της οργανωτικής ομάδας του RALLY GREECE OFFROAD, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δ.Α. Φλώρινας κ. Δημήτριος Χήρας, ο Αναπληρωτής Διοικητής Τροχαίας Φλώρινας κ. Κων/νος Καμπουρίδης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας, ο εκτελών χρέη διοικητού του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας κ. Γιώργιος Κωτακίδης, εκπρόσωποι της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας, εκπρόσωποι της Ραδιολέσχης Φλώρινας, εκπρόσωποι του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Φλώρινας, εκπρόσωπος της Αερολέσχης Φλώρινας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Φλώρινας και εθελοντές πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση και ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν την άρτια οργάνωση των αγώνων, με βασικό άξονα την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων.
Η ΠΕ Φλώρινας θα επιχορηγήσει την εκδήλωση με το ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με την απάντηση σε ερώτηση μας του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Αντωνιάδη.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν μόνο στην περιοχή της ΠΕ Φλώρινας και θα είναι τετραήμεροι, 2,3,4 και 5 Ιουνίου 2016, κι αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο. Η επιλογή αυτή έγινε από την οργανωτική επιτροπή επειδή οι διαδρομές είναι ασφαλέστερες.
Ακόμα θα ενισχυθούν με μηχανήματα και φυσικά με τις εθελοντικές οργανώσεις που χωρίς αυτούς δεν μπορούν να διεξαχθούν οι αγώνες.
Να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Φλώρινας φέτος θα είναι συνδιοργανωτής του RALLY.
Η πανηγυρική έναρξη των αγώνων θα γίνει από τους παραποτάμιους δρόμους της πόλης της Φλώρινας και ο τερματισμός θα γίνει στην κεντρική μας πλατεία.
Οι συνολικές διαδρομές είναι περίπου 700 χιλιόμετρα ενώ οι ειδικές κοντά στα 450 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Από τη πλευρά μας ασκήθηκε έντονη κριτική για το Rally Greece Offroad του 2015, για λάθη, παραλείψεις αλλά και σκοπιμότητες που επηρέασαν την τελική κατάταξη και φυσικά δημιούργησαν κακή εντύπωση στους Φλωρινιώτες. Πολλοί ήθελαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες όμως δεν μπόρεσαν γιατί δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση. Οι διοργανωτές έδωσαν την εντύπωση ότι ήρθαν μόνο για να χρηματοδοτηθούν, να γίνουν οι αγώνες, να βραβεύσουν αυτούς που θέλουν και να σηκωθούν να φύγουν. Κι αυτό στον κόσμο της αγοράς λέγεται «αρπαχτή».
-Επισημάναμε πως στην περσινή διοργάνωση τίποτε απ’ αυτά που μας υποσχέθηκαν στη συνέντευξη τύπου δεν έγινε, ότι δηλαδή θα έχουμε καθημερινή ενημέρωση για τις διαδρομές αλλά και την πορεία της διοργάνωσης. Ψάχναμε τους αρμόδιους και δεν τους βρίσκαμε ή όταν τους βρίσκαμε αδυνατούσαν να μας απαντήσουν.
Σ’ ότι αφορά τους αγωνισθέντες εκεί τα πράγματα ήταν χειρότερα. Όπως ήταν φυσικό τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Παπαθάνου και Θεολόγης αρνήθηκαν ότι έχουν συμβεί αυτά που τους ανέφερα. Μιας και προκλήθηκα τους υποσχέθηκα να δημοσιεύσω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία από τις γραπτές μαρτυρίες που έχω στην κατοχή μου. Τις γραπτές αναφορές που έχουμε στα χέρια μας προέρχονται από πληρώματα που συμμετείχαν στους αγώνες.
-Η πρώτη διάκριση έγινε στα πληρώματα. Καμιά εξυπηρέτηση στα ελληνικά πληρώματα. Ούτε καν χρηστικές πληροφορίες σε αντίθεση με τις ξένες αποστολές που είχαν τα πάντα.
- Κατά τη διάρκεια των αγώνων υπήρξαν αυθαίρετοι αποκλεισμοί και άδικοι. Χαρίστηκαν βαθμοί και θέσεις από σκοπιμότητα; από έλλειψη οργάνωσης, στελέχωσης και ελέγχου των κρίσιμων σημείων; Το βέβαιο είναι ότι το αυτοκίνητο μα αριθμό 24 έτρεχε σαν παλαβό σε επαρχιακό δρόμο και εντός του οικισμού Ακρίτα παραβαίνοντας ΚΟΚ, κανόνες και βέβαια με εντελώς αντιαθλητική συμπεριφορά (μούντζωνε άλλα πληρώματα). Κι ενώ έπρεπε να του επιβληθεί ποινή ακόμα και αποκλεισμού, βραβεύτηκε!!! Σ’ αυτό το αυτοκίνητο ως δια μαγείας άνοιξαν οι πύλες της ειδικής διαδρομής για να συνεχίσει αντί να τιμωρηθεί.
-Δόθηκαν τιμητικές πλακέτες και κύπελλα όχι μόνο στους νικητές και χορηγούς αλλά και σε αυτοκίνητα που εγκατέλειψαν τον αγώνα και τερμάτισαν «υποβοηθούμενα» όπως το αυτοκίνητο με τον αριθμό 7 από την Ιταλία.
- Δόθηκε κύπελλο σε πλήρωμα από την Τουρκία με τον αριθμό αυτοκινήτου 26, που όχι μόνο δεν διακρίθηκε αλλά ούτε καν τερμάτισε!!!
- Στα πληρώματα από τη Φλώρινα δεν δόθηκε τίποτα. Του «πεταμού» τους είχαν. Μόνο μετά από παρέμβαση και διαμαρτυρίες πολιτών και τοπικών παραγόντων υποχρεώθηκαν να τους δώσουν δύο μετάλλια από τα οποία το ένα ήταν σπασμένο. Να επισημάνω ότι ήταν το μοναδικό πλήρωμα από όλη την Μακεδονία .
- Αυτό που δεν θέλησαν να κάνουν οι της διοργάνωσης του rally ή το έκαναν κατόπιν εορτής και ισχυρών πιέσεων, το έκαναν με μεγάλη χαρά οι Πτολεμαδιώτες. Ο Τάσος Χατχηρήστος και ο συνοδηγός του Βαγγέλης Νίκου τιμήθηκαν από την αυτοκινητιστική Λέσχη Πτολεμαϊδας .
- Τα αυτοκίνητα με αριθμούς 3, 7, 19 και 24 έτρεχαν έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα για επαρχιακό δρόμο και προκάλεσαν την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων.
Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις. Το αντίθετο συμβαίνει. Όμως μια εκδήλωση πρέπει να έχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας για να υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή και φυσικά όφελος για τον τόπο μας. Και το 3ο RALLY GREECE OFFROAD, το οποίο παρακολούθησαν ελάχιστοι στη Φλώρινα δεν έπεισε για κάτι τέτοιο. Να σημειώσω ότι από τους 80 που θα μας έρχονταν ήρθαν μόλις 34.
Φοβάμαι μήπως και φέτος πάθουμε τέτοιο «κάζο».Φοβάμαι μήπως πάνε «στράφι» τα χρήματα της επιχορήγησης, χωρίς κάποιο όφελος για την τοπική κοινωνία. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε δεν μπορούμε να ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουν κάποιοι το κέφι τους.
Εύχομαι κι ελπίζω φέτος να είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση και να διαψευστώ. Ειλικρινά θα το χαρώ πολύ. Γιατί εμείς το αγαπάμε το άθλημα.
Μακάρι να αυγατίσουν τα χρήματα που θα επενδύσουν η ΠΕ Φλώρινας και ο Δήμος Φλώρινας. Και βέβαια είναι καιρός να γίνεται κάθε χρόνο κάποιος απολογισμός πόσα και που ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού, γιατί δεν είμαστε ιθαγενείς για να μας μοιράζουν καθρεφτάκια.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
Εφημερίδα "Παρατηρητής" Φλώρινας
parathrhthsflorina.blogspot.gr