Έτοιμος αλλά χωρίς να έχει αποδοθεί στην κυκλοφορία εδώ και μήνες είναι το τμήμα Φλώρινα-Νίκη του οποίου η τελική παράδοση αναμένεται εφόσον λυθούν γραφειοκρατικά θέματα.

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της Εγνατίας Οδού που έχει στη διάθεση του το ypodomes.com. Σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τον συγκεκριμένο άξονα σημειώνεται πως ” το έργο σήμερα έχει περατωθεί και είναι έτοιμο να παραδοθεί σε χρήση στην Υπηρεσία που θα οριστεί αρμόδια για τη συντήρηση και λειτουργία του, κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας διοικητικής παραλαβής.”
Και συνεχίζει “δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν έχει οριστεί ο αρμόδιος φορέας συντήρησης και λειτουργίας του τμήματο Φλώρινα-Νίκη είναι απαραίτητη η έκδοση σχετικής απόφασης η οποία και αναμένεται ώστε να αποδοθεί το έργο σε κυκλοφορία.”

Το Φλώρινα-Νίκη είναι μέρος του κάθετου άξονα Όρια Ν.Λάρισας/Ν.Κοζάνης-Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη και έχει 127χλμ μήκος. Τα έργα ξεκίνησαν στις 29.12.2011 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2015 και κόστισαν 54,46εκ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Το έργο περιελάμβανε την κατασκευή αυτοκινητόδορμου 2 λωρίδων ανά κατεύθυνση με πλάτος 17μ και 2 Ανισόπεδους κόμβους (Φλώρινας και Κάτω Κλεινών/Άνω Καλλινίκης).

Το τμήμα Κοζάνη-Πτολεμαϊδα έχει κατασκευαστεί στο παρελθόν έχει μήκος 22χλμ. Έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση (πλάτος 17μ).

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το έγγραφο της Εγνατίας Οδού για το τμήμα Πτολεμαϊδα-Φλώρινα, διευρευνήθηκε λύση μήκους 50χλμ περίπου. Σύμφωνα με τη λύση διατηρείται και βελτιώνεται η υφιστάμενη Εθνική Οδός σε μήκος 39χλμ και προτείνεται νέα χάραξη για τα υπόλοιπα 11χλμ.
Με αυτή τη λύση και αυτό το τμήμα θα έχει πλάτος οδοστρώματος 17μ όπως τα εκατέρωθεν τμήματα του. Εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση του θα εξυπηρετεί οικισμούς με μεγάλο πληθυωμό (Φιλώτας, Αμύνταιο, Περδίκας κ.α.) και σημαντικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ,
Τις μελέτες χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και φορέας υλοποίησης τους είναι η Εγνατία Οδός. Τώρα αναμένεται έγκριση 800.000 ευρώ το υποτμήμα Ξινό Νερό-Φλώρινα με νέα χάραξη μήκους 11χλμ.

Να σημειώσουμε πως χρηματοδότηση για το τμήμα Φλώρινα-Πτολεμαϊδα δεν έχει προβλεφθεί στο Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί ερώτημα ακόμα και αν ολοκληρωθούν στο σύνολο τους οι μελέτες αν και από που θα μπορέσει να αντλήσει χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του άξονα Κοζάνη-Νίκη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
πηγή: ypodomes.com