Θεωρώντας πως το σύγχρονο σχολείο αποτελεί το ιδανικό μέρος για την εισαγωγή και απόκτηση δεξιοτήτων Βασικών Πρώτων Βοηθειών, καθώς η Βασική Υποστήριξη της Ζωής αποτελεί μια ζωτική μάθηση, στη Β’ τάξη του σχολείου μας υλοποιείται φέτος πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Ο Ποντικογιατρούλης και οι Μικροί του Φίλοι – Πρώτες Βοήθειες για Παιδιά».

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον διασώστη του ΕΚΑΒ κ. Βαγγέλη Μπιτόπουλο, ο οποίος ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία. 
Ο κ. Μπιτόπουλος, ο οποίος είναι και εκπαιδευτής BLS του ERC, μίλησε στα παιδιά για την παροχή βασικών πρώτων βοηθειών από παιδί προς παιδί ή από παιδί προς ενήλικα. 
Εστίασε στον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η διατήρηση της ψυχραιμίας κατά την εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα σωστά βήματα για την παροχή πρώτων βοηθειών στις ακόλουθες περιπτώσεις: τραυματισμό, λιποθυμία, πνιγμονή, έγκαυμα, πνιγμό, ρινορραγία, ξένο αντικείμενο στο σώμα, ηλεκτροπληξία, τσίμπημα. 
Ανέτρεψε ορισμένες εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουμε για την αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων, πχ ανέφερε ότι στο έγκαυμα δεν βάζουμε πάγο παρά μόνο δροσερό τρεχούμενο νερό, ότι στη ρινορραγία σκύβουμε μπροστά για να τρέξει το πρώτο αίμα κά. 
Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο το παιδί θα καλέσει σε βοήθεια τηλεφωνώντας στο ΕΚΑΒ, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και επανέλαβε πολλές φορές τον διεθνή αριθμό κλήσης 112 για κάθε επείγουσα κατάσταση.

Για κάθε μία από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, προέβη σε επίδειξη της παροχής των πρώτων βοηθειών βήμα προς βήμα, βάζοντας σε ρόλο θύματος τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες. Στο τέλος απάντησε στις πολυάριθμες ερωτήσεις των παιδιών γύρω από τις πρώτες βοήθειες.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπιτόπουλο, ο οποίος με πολύ εύστοχο και βιωματικό τρόπο μετέδωσε τις πολύτιμες γνώσεις του στα παιδιά, προσαρμόζοντας τον λόγο του και την πληροφορία στα «μέτρα» των μικρών μαθητών.

Τμήματα που συμμετείχαν
Β τάξη
Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν
Αμαραντίδου Κυριακή

πηγή: ppf.edu.gr