Παρουσίαση για την πτυχιακή εργασία της Ρασάικου Δήμητρας ''ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΝΥΜΦΕΣ '' που θα πραγματοποιηθεί 27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2016 , σε παραποτάμια  περιοχή στον Αγιο Νικόλαο στην πόλη της Φλώρινας.Οι Νύμφες θα παρουσιαστούν στο  μονοπάτι που οδηγεί στο ποτάμι.



Η Ρασάικου Δήμητρα ασχολείται με την απεικόνιση ενός μυθικού κόσμου. Ο λόγος της ώθησης αυτής της πτυχιακής της καλλιτέχνιδας , ως άνθρωπος έψαχνε το αληθινό, το αυθεντικό και το ισορροπημένο στοιχείο στην καθημερινότητα της. Αν παρθεί ως αρχή ότι η έννοια του μυθικού έρχεται σε συνάρτηση με την πραγματικότητα και το φαινόμενο του βιωματικού, συμπεραίνεται ότι: ο κάθε καλλιτέχνης θα πρέπει ως αρχή του να λάβει υπόψιν κατά πόσο συναισθάνεται τον κόσμο γύρω του ώστε να λειτουργήσει βιωματικά στην παραγωγή των έργων του. Έτσι θα υπάρξει ειλικρίνεια και θα πετύχει την αληθινή φύση της τέχνης, δηλαδή την ελεύθερη έκφραση. Μέσο αυτής της σκέψης της, ο μυθικός κόσμος που αποτυπώνει πάνω σε μουσαμάδες έχει συνδυαστεί με τον πραγματικό. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει έναν κόσμο ανθρώπινο και μυθικό την οδηγεί στην δημιουργία νυμφών. Αμέσως μετά την μικρή αναφορά του φανταστικού κόσμου των ζωγραφιών της η καλλιτέχνης θα οδηγηθεί και θα οδηγήσει το κοινό τις ημέρες της πτυχιακής σε ένα παραδεισένιο φυσικό τοπίο για την παρουσίαση της πτυχιακής της. Δηλαδή σε ένα μέρος με ποτάμι και μπόλικη βλάστηση ώστε οι ζωγραφιές της να γίνουν ένα με την φύση. Ο τρόπος κορνιζώματος που διαλέγει για την παρουσίαση των έργων της είναι ξύλα τα οποία είναι δεμένα στις άκρες του μουσαμά.

Λίγα λογία για τις Νύμφες Οι Νύμφες κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν γυναικείες ιδεατές μορφές θεϊκής καταγωγής, νεαρές στην ηλικία, που ζούσαν μέσα στην άγρια φύση, τριγύριζαν στα βουνά, συνοδεύοντας την Άρτεμη και παίζοντας μαζί της. Ήταν όλες τους πανέμορφες, η Άρτεμη όμως ξεχώριζε με τη θωριά της ανάμεσά τους. Τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί με τον Πάνα στα λιβάδια και στις πλαγιές, συνήθως κοντά στις πηγές των οποίων και αποτελούσαν στην πραγματικότητα την αλληγορική εκπροσώπησή τους. Υμνούσαν με τις γλυκές φωνές τους, τους Ολύμπιους θεούς και ιδιαίτερα τον πατέρα του Πάνα, τον Ερμή. Μαζί τους χόρευε και η Αφροδίτη, μαζί με τις Χάριτες, όπως λέει ο Όμηρος, στο βουνό Ίδα, στην Τροία. Άλλοτε το χορό τους τον οδηγεί ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας. Οι Νύμφες κατατάσσονταν γενικά μεταξύ θεών και θνητών, ως ημίθεες. Δεν ήταν αθάνατες, ζούσαν όμως πάρα πολύ και τρέφονταν με αμβροσία.


 πηγή : vounisios.pblogs.gr