γράφει ο Λάζος ο βουνίσιος

Έψαχνα αυτές τις ημέρες sτο αρχείο των ψηφιακών φωτογραφιών και τα άλμπουμς παλιών αναλογικών φωτογραφιών μου,  εικόνες από τον παλιό ζωολογικό κήπο της Φλώρινας. Ειλικρινά εκτός απο δύο που είχα αναρτήσει κατά το παρελθόν στο μπλόγκ  (λιοντάρια με τα μικρά τους) , δέν έβρισκα παρά τις απέλπιδες προσπάθειες μου για να τις μοιραστώ μαζί σας.

Εχθές ξεσκονίζοντας ένα μισοκατεστραμμένο άλμπουμ των φωτοαναμνήσεων μου, προς έκπληξη ανακάλυψα αυτήν την υπέροχη φωτογραφία που βλέπετε .Αν και από την ημέρα που την αποθανάτησα πέρασαν 26 χρόνια και 6 με 7 μήνες ( Άνοιξη του 1990) η φωτογραφία ήταν σε αρίστη κατάσταση στριμωγμένη πίσω από άλλες φωτοαναμνήσεις στις κιτρινισμένες διαφάνειες του άλμπουμ.

Ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας την εποχή εκείνη ήταν στο ζενίθ της ακμής του. Τότε εάν ενθυμούμαι κάλά ήταν η τελευταία φορά που έγιναν εργασίες ανάπλασης αλλά και εμπλουτισμού με πολλά άγρια ζώα στον ζωολογικό κήπο της πόλης Αποτελούσε σημείο αναφοράς - τουριστικός προορισμός όσων επισκέπτονταν από το εσωτερικό η το εξωτερικό την πόλη της Φλώρινας . Η λειτουργία του τότε ζωολογικού κήπου (1990)  υπαγόταν στην Δασική Υπηρεσία της ( τότε ) Νομαρχίας Φλωρίνης. Υπήρχε εργατικό προσωπικό για την σίτιση περιποίηση των άγριων ζώων , την φύλαξη, την συντήρηση,   την καθαριότητα των χώρων αλλά και για την ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους του ζωολογικού κήπου.
Η τίγρης της φωτογραφίας στεγαζόταν ( ήταν ζεύγος τίγρεων για την ακρίβεια ) δίπλα απο τα κλουβιά με τα λιοντάρια.Υπάρχουν μόνο τα κτήρια στο άνω μέρος του σημερινού πάρκου αναψυχής- κήπου οικόσιτων ζώων όπου μπορείτε να επισκεφθείτε καθημερινά .Η τίγρης έμεινε στο ζωολογικό κήπο μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επιθετική όταν πλησίαζε στο κλουβί της κάποιος επισκέπτης η ο εργάτης του ζωολογικού πάρκου.  
Τήν στιγμή που την φωτογράφισα με μία "αρχαία" φωτογραφική μηχανή για τα σημερινά δεδομένα -συλλεκτική πλέον Kodak instant  - ηταν απόγευμα και πρός τύχη μου η τίγρης ποζάριζε ήρεμη εστιάζοντας με περιέργεια το βλέμμα της στον φακό της μηχανής μου  .
Εκ τότε δέν γνωρίζω ποιά ήταν η τύχη τόσο της πανέμορφης τίγρης που βλέπετε στην φωτογραφία , όσο και όλων των άγριων ζώων ( λέωντες,  καμήλες,παγόνια, λύκοι, αλεπούδες, αγριόχοιροι , άγρια - ήμερα πτηνά κ.α.)  του παλιού ζωολογικού κήπου όταν έκλεισε απότομα , αν ενθυμούμαι καλά, το έτος 2003. 
Σύμφωνα με διάφορες φήμες άλλα άγρια ζώα πουλήθηκαν σέ περιοδεύοντα τσίρκο η άλλους ζωολογικούς κήπους του εσωτερικού η εξωτερικού , ενώ άλλα πουλήθηκαν ακόμη και ώς ..ζωοτροφή σε άλλους ζωολογικούς κήπους !!!! .

Λεπτομέρειες περισσότερες για το θέμα η για το πώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα της αγοροπωλησίας των άγριων ζώων του παλιού ζωολογικού κήπου Φλώρινας , δέν γνωρίζω ( - γνωρίζουν οι υπεύθυνοι -ειδικοί της τότε νομαρχίας Φλωρίνης)
Η φωτογραφία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την ιστορία του παλαιού ζωολογικού κήπου της Φλώρινας η θα μπορούσε μαζί με άλλες φωτογραφίες επισκεπτών της εποχής εκείνης ώστε μελλοντικά να αξιοποιηθούν ώς εκθέματα σε ένα θεματικό φωτογραφικό ιστορικό μουσείο μέσα στον σημερινό χώρο αναψυχής-πάρκο οικόσιτων ζώων στην Φλώρινα .