Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 - 16:46 
         
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αποφυγή διακοπής της λειτουργίας εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στην Π.Ε. Φλώρινας λόγω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών εν όψει χειμώνος»

Με την αποκλιμάκωση των από ετών καθιερωμένων ετησίων καταλήψεων σχολικών αλλά και τριτοβαθμίου εκπαιδεύσεως κτιριακών εγκαταστάσεων και την σταδιακή πτώση των θερμοκρασιών, άρχισε να διαφαίνεται για μία ακόμα σχολική χρονιά η σχεδόν βεβαία απώλεια πολλών ακόμη ημερών, ενδεχομένως και εβδομάδων, διδακτικού έργου.
Με κτίρια δημοσίων εκπαιδευτηρίων κατασκευασμένα τα τελευταία σαράντα χρόνια με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές με τα αντίστοιχα της Ιεράπετρας Κρήτης και της Ρόδου στη Φλώρινα τωνπολικών θερμοκρασιών και του διαρκείας πέντε μηνών χειμώνα, δικαιολογείται  πράγματι ελλείψει καυσίμων θέρμανσης το κλείσιμο αυτών των εγκαταστάσεων με απόφαση του Δημάρχου. Η πλημμελής συντήρηση επιτείνει το πρόβλημα. 
Χαρακτηριστικά αναφέρεται το διδακτικό/εκπαιδευτικό κτιριακό συγκρότημα σε ενιαίο γήπεδο στη Φλώρινα με το 3ο  Λύκειο, ΙΕΚ, Εσπερινό ΕΠΑΛ και Λύκειο Ειδικής Αγωγής, τέσσερα τεχνικά Εργαστήρια και τρεις μεγάλες και ενεργές Πανεπιστημιακές Σχολές του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, όπου το κάθε κτίριο θερμαίνεται αυτόνομα με τα συνακόλουθα προβλήματα στην ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση, ενώ θα μπορούσαν να θερμανθούν κεντρικά υπό μορφήν τηλεθερμάνσεως αξιοποιώντας τοπικά καύσιμα, όπως ο λιγνίτης και τα φυτικά και ζωικάβιοκαύσιμα.

Ερωτώνται  οι αρμόδιοι υπουργοί:

Έχει προβλεφθεί επαρκής χρηματοδότηση για την αδιάλειπτη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων στην πόλη και την Π.Ε. Φλώρινας ως προς το θέμα της επάρκειας καυσίμων θέρμανσης για το Σχολικό Έτος 2016-2017;

Υπάρχει προοπτική  κατασκευής ενιαίας κεντρικής θερμάνσεως στο προαναφερθέν συγκρότημα, που πιλοτικά θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε άλλα αντίστοιχα συγκροτήματα της χώρας;

Αθήνα, 26/10/2016Ο ερωτών 

Βουλευτής Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ