πηγή : inkastoria.gr

Το νεαρό αρσενικό που έκανε προχθες πρώτη φορά την εμφάνισή του, επέστρεψε ξανά χθές νωρίς το απόγευμα στη νότια πλευρά της πόλης και εθεάθη στην επιφάνεια της παγωμένης λίμνης. 
Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες του Αρκτούρου, η Εταιρία Περιβάλλοντος Καστοριάς, υπάλληλοι του δασαρχείου και η αστυνομία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ηρεμίας και το ζώο να οδηγηθεί έξω από τη λίμνη και εκτός κατοικημένης περιοχής.

Μάλιστα όσοι παρακολουθούσαν με κιάλια και φωτογραφικές μηχανές την πορεία του ζώου μέσα στην παγωμένη λίμνη έγιναν μάρτυρες μιας μικρής διαμάχης ανάμεσα στην επισκέπτρια αρκούδα και ένα σπάνιο θαλασσαετό. 
Η αρκούδα γευμάτιζε τη λεία της, έναν μεγαλόσωμο κύκνο της λίμνης, ώσπου έκανε την εμφάνισή του ένας τεράστιος αετός που προσπάθησε να διεκδικήσει το νεκρό κύκνο χωρίς όμως αποτέλεσμα. 
Η αρκούδα σηκώθηκε πολλές φορές στα δύο της πόδια, χωρίς όμως να αφήνει ούτε λεπτό τη λεία της, με αποτέλεσμα ο αετός να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Kapourgas Kostas

Ο Κώστας Καπούργας που με την κάμερα του κατάγραψε το περιστατικό γράφει:

Όταν η λίμνη παγώνει πολλά περίεργα συμβαίνουν.
Εικόνες από National Geographic ζούμε τις τελευταίες ημέρες στην Καστοριά.

Θεωρούσα απίστευτο το γεγονός να φωτογραφίζω μια αρκούδα πάνω στην παγωμένη λίμνη, να θρέφεται με τους νεκρούς κύκνους. Το ακόμη πιο απίστευτο όμως ήρθε λίγες ώρες αργότερα. 
Την ώρα που η νεαρή αρκούδα έτρωγε τον νεκρό κύκνο, ένας Θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla)με άνοιγμα φτερών πάνω από 2 μέτρα, που για πρώτη φορά καταγράφεται στην Καστοριά, επιτέθηκε στην αρκούδα με σκοπό να αρπάξει τον νεκρό κύκνο. 
Η αρκούδα όμως δεν πτοήθηκε, απώθησε τον θαλασσαετό και συνέχισε το γεύμα της. 
Ο θαλασσαετός στάθηκε λίγο πιο πέρα περιμένοντας την σειρά του, όχι για πολύ όμως, ένα κοπάδι κουρούνες παρενοχλώντας τον διαρκώς τον ανάγκασαν να τραπεί σε άτακτη φυγή.

Η βιντεοσκόπηση έγινε με την έγκριση και την επίβλεψη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου για ερευνητικούς σκοπούς από το studio Trasias kastoria.