- Ένα απορριμματοφόρο, 9.166 ευρώ και ένα ασθενοφόρο η κοινωνική προσφορά του ΤΑΡ 
-Όσο υπάρχει λιγνίτης δεν θα υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου σε Αμύνταιο και Φλώρινα 
-Η μονάδα βιομάζας θα αυξήσει τη δαπάνη θέρμανσης μέχρι και 50%

Στο πλαίσιο  της εταιρικής ευθύνης  ο ΤΑΡ πρόκειται να προσφέρει ένα απορριμματοφόρο, 9.166 ευρώ για τον εξοπλισμό του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Αμυνταίου και ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Φλώρινας.

Αυτά ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης με τους Αντιδημάρχους Απόστολο Θεοδώρου και Γιάννη Νάτση καθώς και τον εκπρόσωπο του ΤΑΡ Μιχάλη Γκοσιόπουλο στη συνέντευξη τύπου της 17ης Ιο9υλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου.
Ο Δήμαρχος  και οι αντιδήμαρχοι καθώς και ο εκπρόσωπος του ΤΑΡ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την μέχρι τώρα συνεργασία τους, η οποία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.
  Το ποσό των 9.166 ευρώ για τον εξοπλισμό του κοινωνικού παντοπωλείου και ένα απορριμματοφόρο 16 κυβικών προσφέρει ο ΤΑΡ στο Δήμο Αμυνταίου.
Ο εκπρόσωπος του ΤΑΡ ανέφερε ότι παράλληλα με την κατασκευή του έργου θα τρέξουν και διάφορα προγράμματα εταιρικής ευθύνης μέσα από τα οποία θα υπάρξει προσφορά από όπου περνά ο9 αγωγός.
Ακόμα ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο πως ο ΤΑΡ προσφέρει στο νοσοκομείο Φλώρινας ένα ασθενοφόρο.
Ο  Δήμαρχος Κώστας Θεοδωρίδης δεν προσπάθησε να αποφύγει τις ερωτήσεις και έδωσε απαντήσεις χωρίς να τις «στρογγυλέψει».
Για το φυσικό αέριο ως εναλλακτική λύση θέρμανσης κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο είπε ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Δημάρχων στην Περιφέρεια ότι όσο υπάρχει λιγνίτης θα λειτουργεί τηλεθέρμανση, γιατί είναι φτηνότερη. Όμως «στο μεταβατικό διάστημα από τη στιγμή που θα σταματήσουν να λειτουργούν οι μονάδες του Αμυνταίου θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική σκέψη και πρόταση η κατασκευή ενός λέβητα στην τηλεθέρμανση Αμυνταίου-Φιλώτα, ώστε στο εναλλακτικό διάστημα να μπορούμε κι εμείς να παίρνουμε φυσικό αέριο».
Για τη μονάδα βιομάζας δήλωσε ότι θα αυξήσει το κόστος θέρμανσης μέχρι και 50%, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η δαπάνη θέρμανσης με βιομάζα θα προσεγγίζει τις σημερινές τιμές πετρελαίου. Δηλαδή, «άνθρακας ο θησαυρός» η εξαγγελία του κ. Τσίπρα στην Κοζάνη.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): κ. Δήμαρχε όντως ο ΤΑΡ είναι ένα μεγάλο έργο αλλά αν κανείς κρίνει τι θα μπορούσε να δώσει στην περιοχή σε σχέση με αυτά που δίνει βλέπουμε ότι είναι το έλασσον. Και με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η μεταλιγνιτική περίοδος νομίζω ότι το φυσικό αέριο θα ήτανε η εναλλακτική λύση για τη θέρμανση της περιοχής και αυτό θεωρώ ότι θα ήταν η μεγαλύτερη προσφορά. Γιατί δεν έχουμε δίκτυο διανομής όπως πχ της τηλεθέρμανσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Θεοδωρίδης): Έχει γίνει μια σύσκεψη στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας όπου, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΔΑ της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου, πιστοποιήθηκε ότι στη Δυτική Μακεδονία θα εγκατασταθούν  δύο σταθμοί παροχής φυσικού αερίου. Ένας θα είναι στον Περδίκκα, που σημαίνει ότι θα είναι ανάμεσα στο Δήμο Αμυνταίου και τον Δήμο Εορδαίας, κι ο άλλος θα είναι στην Καστοριά, η οποία με κάποια χωριά δεν διαθέτουν δίκτυο τηλεθέρμανσης. Εκεί όπως και στα Γρεβενά θα αναπτυχθούν δίκτυα, τα οποία θα διανέμουν φυσικό αέριο στα σπίτια,  όπου κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση. Και στη Δυτική Μακεδονία αυτό είναι το ζητούμενο.
Στον Περδίκκα θα κατασκευαστεί σταθμός υψηλής συμπίεσης, κι από εκεί με βυτία θα φέρει το φυσικό αέριο στην πόλη των Γρεβενών αλλά και όπου αλλού απαιτείται.
Στο μεταβατικό διάστημα από τη στιγμή που θα σταματήσουν να λειτουργούν οι μονάδες του Αμυνταίου θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική σκέψη και πρόταση η κατασκευή ενός λέβητα στην τηλεθέρμανση Αμυνταίου-Φιλώτα ώστε στο εναλλακτικό διάστημα να μπορούμε κι εμείς να παίρνουμε φυσικό αέριο. Να χρησιμοποιήσουμε για ένα ορισμένο διάστημα. Γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα πολύ καλό καύσιμο δεν είναι όμως φτηνό. Θα το χρησιμοποιήσουμε για τη θέρμανση των κατοικιών μέσω της ΔΕΤΕΠΑ για να ζεστάνουμε τα δίκτυα της. Επομένως και αυτό σε κάποιο βαθμό ικανοποιείται.
Στο μέλλον δεν ξέρουμε τι θα προκύψει αν θα αναπτυχθούν και δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή αυτό έχουμε στο τραπέζι της συζήτησης και ως ειλημμένες αποφάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Η καθαρή λύση όμως κ. Δήμαρχε και η ωφελιμότερη για την περιοχή δεν θα ήταν να υπάρχει δίκτυο διανομής και όχι αυτό της διανομής στο λιανεμπόριο όπως το πετρέλαιο; Δεν θα συμπιέσει σημαντικά το κόστος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Θεοδωρίδης): Η κατασκευή του δικτύου δεν είναι θέμα του ΤΑΡ. Είναι έργο της πολιτείας. Στο Αμύνταιο την Πτολεμαϊδα και την Κοζάνη υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να κατασκευάσει δίκτυα που θα έχουν ελάχιστες ή μηδενικές καταναλώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Μήπως τελικά οι τοπικές αρχές της Δυτικής Μακεδονίας δεν θέλουν δίκτυο φυσικού αερίου επειδή υπάρχει η τηλεθέρμανση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Θεοδωρίδης): Και βέβαια το θέλουν. Η χρήση όμως της τηλεθέρμανσης στις κατοικίες είναι πιο οικονομική.
Για όσο καιρό θα έχουμε τις μονάδες που μας παρέχουν ζεστό νερό  θα έχουμε την τηλεθέρμανση που είναι πολύ πιο οικονομική.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γεωργούλας Θ.): Δηλαδή αν ο Δήμος Καστοριάς θέλει να κάνει δίκτυο μπορεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Θεοδωρίδης): Για την Καστοριά εξαγγέλθηκε ότι θα γίνει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Πρέπει να υπάρχει μια τέτοια οικονομική σχέση που να συμφέρει να αναπτύξεις δίκτυα.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Αυτή η μονάδα παραγωγής ενέργειας με βιομάζα δεν θα ανεβάσει το κόστος θέρμανσης και αν ναι  πόσο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Θεοδωρίδης): Και βέβαια θα το ανεβάσει. Πιστεύω ότι η αύξηση μπορεί να φτάσει και το 50%. Εξαρτάται από την ευχέρεια που θα έχεις να βρεις φτηνό καύσιμο.
Ο λιγνίτης δεν έχει το μεγάλο κόστος που θα έχουμε με το φυσικό αέριο ή τη βιομάζα.



parathrhthsflorina.blogspot.gr