γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Περιμέναμε από το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου Φλώρινας να σταθεί στο ύψος του και να δει την κατάσταση που επικρατεί, κυρίως μεταξύ των γιατρών,  με καθαρότερη ματιά. Δυστυχώς και αυτό μπήκε στο «τρυπάκι» των αντιπαραθέσεων, ακολουθώντας την διαιρετική πολιτική του πρώην διοικητή του νοσοκομείου κου Νίκου Κοτοπούλη.
 Δεν εννοεί να καταλάβει ότι το νοσοκομείο χρειάζεται ηρεμία για να βρει την περπατησιά του.
Είναι εμφανής η στόχευση του επιστημονικού συμβουλίου να στηρίξει από τη μια τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου και να «χτυπήσει» από την άλλη τη συνέντευξη των τεσσάρων. Μια απλή ανάγνωση δείχνει τους σκοπούς της επιστολής που κάθε άλλο παρά βάζει τα πράγματα στη θέση τους και « ξεκαθαρίσει το τοπίο».   
Στρουθοκαμηλίζει το επιστημονικό συμβούλιο γιατί, δεν άκουσε, δεν είδε, δεν διάβασε τίποτα άλλο εκτός από τη συνέντευξη των τεσσάρων!!! Δεν ενοχλήθηκε και θεώρησε φυσιολογικές  τις επιστολές των γιατρών  που ανεβοκατεβαίνανε στα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ούτε βέβαια άκουσε  ότι μέλη της νοσοκομειακής κοινότητας  κάνανε «βεραντζάδα» στα διάφορα τοπικά  μέσα, σε ασφαλείς μονολόγους. Αυτά είναι καλώς καμωμένα για τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου, γιατί στρέφονταν κατά των 4 της συνέντευξης και υπέρ του πρώην διοικητή.
Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν η επιστολή αυτή προήλθε κατόπιν συνεδρίασης του ε.σ. γιατί δεν αναφέρεται πουθενά η συνεδρίαση ή είναι απόψεις του προέδρου που το υπογράφει.
Η σκοπιμότητα της επιστολής του επιστημονικού συμβουλίου είναι προφανής. Είναι η στήριξη του πρώην διοικητή, η προβολή συγκεκριμένων γιατρών και η ανατροπή των όσων αναφέρθηκαν στη συνέντευξη των 4.
Η στήριξη του όποιου έργου του κ. Κοτοπούλη έγινε  καλύτερα και πληρέστερα  από τον ίδιο  και δεν χρειάζεται η συνδρομή του επιστημονικού συμβουλίου των γιατρών του νοσοκομείου, η οποία μοιάζει με μνημόσυνο χωρίς κόλλυβα. Εκτός κι αν αισθάνονται ένοχοι για την αποπομπή του.
Σε 25 σειρές η επιστολή κάνει αναφορά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και αφιερώνει 12 σειρές  για το νεφρό.  Αφήστε να σας παινέψουν άλλοι μην παινεύετε οι ίδιοι τους εαυτούς σας. Προκαλείτε ειρωνικά χαμόγελα.
 Αλήθεια, διαφώνησε ποτέ το ε.σ. με τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου και σε ποιες περιπτώσεις; Μήπως όταν ο κ. Κοτοπούλης καταργούσε αποφάσεις του ΔΣ, οι οποίες  μάλιστα ελήφθησαν με μεγάλη πλειοψηφία;  
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη θητεία του κ. Κοτοπούλη σχεδόν όλες οι αποφάσεις του ΔΣ ήταν ομόφωνες και άρα τα περί υπονόμευσης πάνε περίπατο. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις για τις ανεπάρκειες του. Στηρίχτηκε όσο κανένας άλλος διοικητής.
Από τα όσα ελέχθησαν μέχρι τώρα το συμπέρασμα είναι ένα, ότι υπήρξε έλλειμμα διοίκησης στο νοσοκομείο Φλώρινας. Υπήρξε «διαιρετική πολιτική και διοικητική ανεπάρκεια». Στηρίχτηκε σε ολίγους συμπαθούντες και αγνόησε τη συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών οργάνων και των εργαζομένων.
 Το νοσοκομείο είχε πάντα προβλήματα, όμως λύνονταν από τα θεσμικά του όργανα, γιατί  ο διοικητής και τα μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν πέρα και πάνω από αυτά, για να τα βλέπει στη σωστή τους διάσταση.
Θα επαναλάβω τη θέση μας ότι επιτέλους είναι η ώρα  να σταματήσει το γαϊτανάκι των συνεντεύξεων, δηλώσεων, αντιδηλώσεων,  απαντήσεων και μονολόγων στα διάφορα ΜΜΕ, γιατί  το μόνο που πετυχαίνουν είναι ο παραπέρα διασυρμός του νοσοκομείου και των ιδίων, η εμπέδωση  αναξιοπιστίας στον πολίτη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου.
Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο χρειάζεται ηρεμία, αφοσίωση στη δουλειά, στοχευμένη δράση για τη λύση των προβλημάτων. Για να βρει το βηματισμό του και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Είναι στόχος εφικτός, αρκεί να κοιτάξουμε όλοι μπροστά και να αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες και την προσωπική μας βόλεψη.
Το νοσοκομείο ανήκει σε όλους μας και δεν είναι φέουδο κανενός, όπως είπε ο κ. Κωτακίδης Δ/ντής της ιατρικής υπηρεσίας.  Δεν είναι ούτε του διοικητή, ούτε των γιατρών. Απαιτεί συλλογική προσπάθεια, κάτι που έλλειψε στη θητεία του κ. Κοτοπούλη.
   Να κλείσω με την αναφορά στην επιστολή του επιστημονικού συμβουλίου η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο …«όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε με σύνεση, λογική και σεβασμό στον ασθενή να ενσκήψουμε και με σύμπνοια να ασκήσουμε την Τέχνη της Ιατρικής».
Όσοι λοιπόν κόπτονται για την παρουσία του νοσοκομείου στη Φλώρινα και την προσφορά αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Τολμήστε.