γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Το ολιγότερο που θα περίμενε κανείς από τα μέλη της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ήταν να ζητήσουν μια συγνώμη από τους πολίτες, για την κοινωνικά άδικη και ιδιοτελή  απόφαση τους να συμμετάσχουν δωρεάν  ως υπεράριθμοι  τα παιδιά των καθηγητών, στο αυτοχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματος με τίτλο «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση», όταν τα παιδιά των «κοινών
θνητών» πληρώνουν 3 χιλιάρικα για το μεταπτυχιακό αυτό.

  Η απόφαση βέβαια  ανακλήθηκε μετά τη δημόσια κατακραυγή, ομόφωνα από τη Σύγκλητο. Όμως έχει σημασία η νοοτροπία των ανθρώπων που θεωρούνται η  πνευματική ηγεσία στον τόπο μας. Αν δούμε τις δηλώσεις του πρύτανη του κ. Τουρλιδάκη θα διαπιστώσουμε ότι κάθε άλλο παρά μετανοήσανε για την σκανδαλώδη απόφαση τους,  που προσβάλει τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.  Ασφαλώς προσβάλει και το ίδιο το διδακτικό προσωπικό, ως πνευματικούς ανθρώπους, όμως αυτό δεν φαίνεται να τους ενοχλεί. Ζούνε στο δικό τους μικρόκοσμο μακριά από την καθημερινότητα των πολιτών.

   Ο πρύτανης κ. Τουρλιδάκης δήλωσε ανερυθρίαστα  στο  Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως  η ανάκληση θέλει να προστατέψει το κύρος του πανεπιστημίου από άδικες και αδικαιολόγητες επιθέσεις!!!  «Η εισήγησή μου στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης στηρίχθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του κύρους του Πανεπιστημίου μέσα στις συνθήκες της άδικης επίθεσης που δέχτηκε αδικαιολόγητα, με την παρερμηνεία και γενίκευση της αρχικής απόφασης, προκαλώντας έναν απίστευτο κοινωνικό αυτοματισμό». 
Που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει ότι έκαναν λάθος αλλά ορθώς η σύγκλητος πήρε την συντεχνιακή απόφαση.   Δείχνει ότι δεν διδάχτηκαν τίποτα από την καθολική διαμαρτυρία της τοπικής μας κοινωνίας. Αν από κάποιους πρέπει να προστατευτεί το κύρος και η αξιοπιστία του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι από τέτοιου είδους άστοχες αποφάσεις της συγκλήτου, που στοχεύουν στα καλά και συμφέροντα των καθηγητών, αδιαφορώντας για τα παιδιά φτωχών γονιών,  που δεν μπορούν να βγάλουν το μεροκάματο.
   Σε καιρούς χαλεπούς όπως οι σημερινοί, που η ανεργία στους νέους και τις νέες στην περιοχή μας ξεπερνάει το 70%, είναι σκανδαλώδης η απόφαση της συγκλήτου, με την οποία καταργείται η ισονομία   και δημιουργεί συνθήκες διακρίσεων και ανισότητας, τα δικά μας και τα δικά τους παιδιά. Τέτοια άστοχη και προκλητική απόφαση μπορούν να πάρουν και άλλες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο ή άλλους φορείς και οργανισμούς και να γίνει το «έλα να δεις».
    Το πνευματικό ίδρυμα με τους ανθρώπους του πρέπει να στέκεται ψηλά και να αποτελεί φάρο κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, ελευθερίας και ισονομίας και όχι αναλγησίας. Να αποτελεί παράδειγμα προάσπισης της ποιότητας της δημοκρατίας και όχι «βόλεμα» των δικών μας παιδιών, την εμπέδωση της ανισότητας του ατομισμού και της οικογενειοκρατίας.
   Τα μέλη της συγκλήτου του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βάλανε το κάρο μπροστά από το άλογο, με αποτέλεσμα η ποιότητα σπουδών αλλά και οι αξίες που πρέπει να μεταφέρουν στη  σπουδάζουσα νεολαία να υποβαθμίζεται και το πανεπιστήμιο να γίνεται αναξιόπιστο.
   Πρέπει βέβαια να επισημάνω ότι υπήρξαν και φωνές αντίθετες με την απόφαση, που συντάχτηκαν με το δίκιο και το λαό. Που στήριξαν το πανεπιστήμιο και τις αξίες του με τη διαφωνία τους και τον ορθό τους λόγο. Είναι αυτοί στους οποίους μπορεί να ελπίζει η κοινωνία μας και   αξίζει να τους αναφέρω. Καταψήφισαν την απόφαση η πρόεδρος του τμήματος Νηπιαγωγών Ιφιγένεια Βαμβακίδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής  Θόδωρος Θεοδουλίδης.
   Ακόμα να αναφέρω ότι αντίθετος με την συντεχνιακή απόφαση ήταν και ο καθηγητής και πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Λεμονίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση της Συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια».   
Τα πολιτικά κόμματα σίγησαν για τη σκανδαλώδη απόφαση της συγκλήτου εκτός από τον περιφερειακό ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με ανακοίνωση του ζήτησε να αποσυρθεί η απόφαση.



 Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης