Ο Πολιτιστικός σύλλογος Πολυπλατάνου, την σημερινή βραδιά εκπροσωπεί το ντόπιο στοιχείο της περιοχής. Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε σε επιλεγμένα ήθη και έθιμα του γάμου που πραγματοποιούνταν από όλους τους ντόπιους κατοίκους του χωριού μιας και η τήρηση των παραδόσεων και της εθιμοτυπίας ήταν κάτι που κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια. 
                           
Ο γάμος στο σπίτι του γαμπρού ξεκινούσε από την Τετάρτη. 
Την Τετάρτη το μεσημέρι οι συγγενείς πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού, βάζοντας σε ένα κόσκινο σιτάρι, κριθάρι καλαμπόκι, καραμέλες μήλα και στραγάλια. Αυτά συμβόλιζαν τους απογόνους του γαμπρού που θέλουν να είναι αγόρια και κορίτσια.   Αργότερα, τα κορίτσια αρχίζουν να ζυμώνουν κουλουράκια και αργά το απόγευμα έρχονται πάλι στο σπίτι του γαμπρού οι γυναίκες και τα κορίτσια ντυμένες με τα καλά τους. Βάζουν σε τορβάδες τα κουλουράκια που ζύμωσαν το πρωί και ξεκινούν για το κάλεσμα του γαμπρού. Οι τορβάδες ήταν πάντα στολισμένοι με χάντρες και δαντέλες. Τα κορίτσια προχωρούσαν μπροστά τραγουδώντας, ενώ οι παντρεμένες ακολουθούσαν με τους τορβάδες καλώντας τον κόσμο στον γάμο.                                
     Ο πρώτος που καλούσαν στον γάμο ήταν ο κουμπάρος. Η κουλούρα με την οποία καλούσαν τον κουμπάρο ήταν πιο μεγάλη από τις υπόλοιπες. Το κάλεσμα του, γινόταν από τον πεθερό με κρασί και πογάτσα. Αφού τελειώσει το κάλεσμα γυρνάνε στο σπίτι του γαμπρού να συνεχίσουν το γλέντι.         Την Παρασκευή πριν αρχίσει το κάλεσμα του χωριού από την μεριά της νύφης, ο γαμπρός στέλνει με τους κουλοξήδες ένα μπαούλο στην νύφη για να βάλει τα προικιά της. Η μητέρα της νύφης δωρίζει τους κουλοξήδες κάλτσες και πετσέτες.                      
Με το που φύγουν οι κουλοξήδες τα κορίτσια ζυμώνουν κουλουράκια σχηματίζοντας τα ειδικά για εκείνη την ημέρα και καθώς ζυμώνουν, τραγουδούν.                                                                            
Μόλις τα κορίτσια τελειώσουν το ζύμωμα ακολουθεί το κάλεσμα συνοδευόμενο από χορό και τραγούδι  (τσέρεσα σε κόρνι).                  
Την Κυριακή, δηλαδή την ημέρα του γάμου πριν φορέσει ο γαμπρός το γαμπριάτικο κουστούμι, ο πατέρας του παίρνει ζάχαρη και ένα ποτήρι κρασί και ραντίζει τα ρούχα του γαμπρού δίνοντας ευχές. Στην συνέχεια ο γαμπρός ντύνεται και περιμένει τον κουμπάρο.                                          
Ο κουμπάρος έρχεται κρατώντας μια σημαία και 3 μήλα. Οι κουλοξήδες ετοιμάζουν το τραπέζι και αφού φάνε όλοι ξεκινούν να πάρουν την νύφη.    
 Ο κουμπάρος πηγαίνει μπροστά, ακολουθεί ο γαμπρός συνοδευόμενος από τα αδέρφια του (αν έχει) που τον κρατούν αγκαζέ. Ακολουθούν οι συγγενείς του γαμπρού και οι συγχωριανοί του. Μπροστά από όλους είναι οι κολουξήδες και αρκετοί νέοι που χορεύουν στον δρόμο για την νύφη.  Το τραγούδι για την διαδρομή ήταν το «όδαμ πο νεβέστα τα» που θα πει «ετοιμάζω τα άλογα και
πηγαίνω για την νύφη». Το τραγούδι αυτό με λίγα λόγια μας λέει για την αγωνία του γαμπρού ο οποίος λέει «πάω για την νύφη θα μου την δώσουν άραγε;» και οι υπόλοιποι απαντούν ότι ο πατέρας δίνει την κόρη του αλλά το χωριό δεν την δίνει γιατί είναι πολύ όμορφη.                                                        
 Μόλις φτάσουν στο σπίτι της νύφης ο κουμπάρος πετάει το μήλο που έχει στην σημαία στον κόσμο που είναι μαζεμένος στο σπίτι της νύφης. Όποιος έπιανε το μήλο ήταν ο επόμενος που θα παντρευτεί.  
Η νύφη από το δωμάτιο στο οποίο ντύνεται μόλις ακούσει τα όργανα πλησιάζει στο παράθυρο και κοιτάζει τον γαμπρό μέσα από ένα δαχτυλίδι. Στην συνέχεια, έρχεται ο κουμπάρος στο δωμάτιο της νύφης για να της φορέσει τα παπούτσια του γάμου. Εκείνη αρνείται 3 φορές με την δικαιολογία πως δεν της κάνουν και τότε βάζουν στο παπούτσι της χρήματα.
   Παράλληλα, όσο ο κουμπάρος φοράει τα παπούτσια στην νύφη, έξω στην αυλή οι συμπέθεροι σπάνε την πογάτσα σταυρωτά. Αν τύχαινε το φλουρί ο πατέρας του γαμπρού είναι τυχερός που πήρε τέτοια νύφη αν το τύχαινε ο πατέρας της νύφης ήταν αυτός τυχερός που έκανε τέτοιον γαμπρό.                                
Στην συνέχεια, μπαίνουν στο δωμάτιο της νύφης η πεθερά και ο πεθερός. Ο πεθερός φορά στην νύφη το δαχτυλίδι και η πεθερά βάζει στην ποδιά της νύφης καραμέλες για να την γλυκάνει. Μόλις τελειώσουν, η νύφη φιλάει το χέρι πρώτα του πεθερού και στην συνέχεια της πεθεράς ως ένδειξη σεβασμού.                                    
Η νύφη, συνοδευόμενη από τον αδερφό και τον κουμπάρο βγαίνουν από την πόρτα του σπιτιού και εκεί η νύφη σπάει ένα ποτήρι με νερό με το πόδι της. Το νερό σήμαινε μακροζωία. Έπειτα, κάνει τον σταυρό, παίρνει λίγο ψωμί, το φιλάει και το ρίχνει πάνω κάτω δεξιά και αριστερά σε σχήμα σταυρού. Στην συνέχεια πηγαίνουν  ο κουμπάρος και ο αδερφός την νύφη στον πατέρα της για να τον αποχαιρετήσει. Το λεγόμενο τσελιβάνιε που σημαίνει ο πατέρας δίνει την ευχή του στην κόρη. Ο πατέρας κρατάει την λειτουργία και το κρασί και δίπλα του έχει δύο παιδιά τα οποία τα ανταλλάζουν 3 φορές μπρος πίσω.                                                                                    
Μόλις ολοκληρωθεί ο αποχαιρετισμός οι συγγενείς δωρίζουν και αποχαιρετούν την νύφη που φεύγει από το σπίτι της με την συνοδεία ενός λυπητερού σκοπού.              
Φτάνοντας στην εκκλησία ο πατέρας της νύφης παραδίδει την κόρη του στον γαμπρό και τελείται το μυστήριο του γάμου.                    
Μόλις ολοκληρωθεί η στέψη και οι νεόνυμφοι κατευθύνονται στο  σπίτι του γαμπρού περνάνε από 3 βρύσες. Εκεί τους περιμένει μια κοπέλα η οποία πλέκει τα χέρια της ανάποδα, βάζει μέσα νερό και δίνει πρώτα στον γαμπρό και μετά στην νύφη να πιούνε συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυσκολίες της ζωής.                        
Μόλις οι καλεσμένοι της νύφης φτάνουν στο σπίτι του γαμπρού, συναντούν τους καλεσμένους του γαμπρού οι οποίοι περιμένουν στην είσοδο κρατώντας έναν πετεινό και δεν αφήνουν τον κόσμο να περάσει μέσα αν δεν πάρουν αντάλλαγμα από τον γαμπρό και τους καλεσμένους. Μόλις μπουν όλοι στο σπίτι ο κουμπάρος ρίχνει ένα δεύτερο μήλο και δίνει ένα ακόμη στην νύφη που το πετά πάνω στο σπίτι του γαμπρού δείχνοντας έτσι την δύναμη της. Τα ελεύθερα παιδιά της παρέας χορεύουν τον χορό ζάραμο, αλλάζουν τις πογάτσες 3 φορές και μοιράζουν σε όλο τον κόσμο.

 Στην συνέχεια, μόλις το κέφι κορυφωθεί η νεολαία κρεμάει στα συμπεθέρια πιπεριές και συνεχίζουν τον χορό.