Αντωνόπουλος Γιώργος | dikaiologitika.gr

Νέο κεφάλαιο αναμένεται να ανοίξει για τη ΔΕΗ καθώς έκλεισε τεχνικά η συμφωνία για τις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται την επόμενη εβδομάδα κατά την συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, κάτι που θα δώσει και το πράσινο φως για το market test και την προσέλκυση επενδυτών.
Η λίστα με τις μονάδες που θα παραχωρηθούν περιλαμβάνει τη Μελίτη 1, την άδεια για τη Μελίτη 2 και τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, ενώ στη ΔΕΗ θα παραμείνει τελικά το Αμύνταιο. Ωστόσο, βούληση της επιχείρησης είναι η αναβάθμιση των μονάδων στο Αμύνταιο σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή.

Η ΔΕΗ θα έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα μετά από την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού, τη μείωση της παραγωγής πάνω από 50% και την υλοποίηση των μέτρων για τη μείωση του μεριδίου της σε επίπεδα κάτω του 50% μέχρι το τέλος του 2019.

Οι μεγάλες αυτές αλλαγές σε συνδυασμό με τα χρωστούμενα προς προμηθευτές, διαχειριστές δικτύων κλπ τα οποία ξεπερνούν τα 670 εκατ. ευρώ και τα συρρικνούμενα ταμειακά διαθέσιμα στα 511,797 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 από τα 574,567 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων.

Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες προδιαγράφουν μια εντελώς διαφορετική πορεία η οποία ήδη ταυτίζεται με μια νέα στρατηγική την οποία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, σκιαγράφησε μιλώντας την Πέμπτη στο 22ο εθνικό συνέδριο του ΙΕΝΕ με θέμα «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017».

«Σε ένα χρόνο η αγορά θα έχει διαφορετική εικόνα από σήμερα. Η ΔΕΗ θα έχει μερίδιο κάτω του 50%. Θα υπάρχουν πολλοί ισχυροί παίκτες και αυτό θα έχει άμεση επίδραση και στη λιανική. Ως ΔΕΗ αντιμετωπίζουμε την αποεπένδυση ως ευκαιρία. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ένα εύλογο τίμημα με το οποίο θα στραφούμε σε άλλες επενδύσεις σε ΑΠΕ κλπ. Πρέπει βέβαια να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια (για τα έργα στις ΑΠΕ)», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης.

Με την πώληση των μονάδων θα γίνει επένδυση ύψους 800-900 εκατ. ευρώ στη Φλώρινα , στα ορυχεία και την κατασκευή της δεύτερης μονάδας» ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι θα ανοίξουν τα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού και θα δημιουργηθούν πάνω από 600 θέσεις εργασίας ενώ η επιχείρηση έχει ήδη ένα σαφές πλάνο για στροφή στις ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η επιχείρηση έχει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW (20 αιολικά πάρκα, 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς και 28 φωτοβολταϊκούς σταθμούς εν λειτουργία) και σκοπός της εταιρείας είναι με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πενταετούς επιχειρηματικού της σχεδίου 2014–2018, να έχει υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος που διαθέτει και να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το μερίδιο της στην αγορά.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να λειτουργήσει στην ενοποιημένη αγορά ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ και οι επενδύσεις με έμφαση στις ΑΠΕ. «Σκοπός είναι η στήριξη της οικονομίας με όσο το δυνατόν πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες – Οι εκπτώσεις και το κοινωνικό τιμολόγιο

Στρατηγικός στόχος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας της επιχείρησης. «Θα δοθεί έμφαση στα διμερή συμβόλαια και έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε φθηνότερη ενέργεια στους μεγάλους καταναλωτές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, κάτι το οποίο μελετήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κορέα. «Στην Κορέα εγκαταστάθηκαν 22 εκατομμύρια μετρητές με κόστος 1,3 δις ευρώ και μάλιστα εκεί έχουν ακριβότερα εργατικά», πρόσθεσε. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα μειώνουν σημαντικά το κόστος ενώ θα γίνουν δράσεις και για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

«Καμία κατηγορία καταναλωτών δεν πρέπει να είναι εκτός αγοράς», τόνισε αναφερόμενος στις ευάλωτες ομάδες. «Το κόστος για το κοινωνικό τιμολόγιο δεν μπορούν να το επωμίζονται οι προμηθευτές. Θα πρέπει να είναι από τον προϋπολογισμό», σημείωσε ενώ ανακοίνωσε ότι θα καθιερωθεί μηνιαίος λογαριασμός για τους καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά.

Κληθείς να σχολιάσει αν θα αρθεί η έκπτωση προς τους καταναλωτές, ο κ. Παναγιωτάκης απάντησε ότι θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη διευκόλυνση ενώ σημείωσε ότι «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί πρωτίστως για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας».