ρεπορτάζ : Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
parathrhthsflorina.blogspot.gr

Με το σύνθημα «δεν πουλάμε» αποφασίστηκε παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 4 Δεκέμβρη στη Φλώρινα στις 4 το απόγευμα, στο οποίο καλείται να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Στις 21 Νοεμβρίου   συνεδρίασε στη Φλώρινα το συντονιστικό όργανο για τη ΔΕΗ, προκειμένου να καθοριστεί το αγωνιστικό πλαίσιο για να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης. Να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης.
Εκτός από τα δύο συλλαλητήρια που θα γίνουν στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, αποφασίστηκε να ενοποιηθούν τα δύο συντονιστικά όργανα, τις συνεδριάσεις του οποίου θα τις καθορίζει η ΓΕΝΟΠ. 
Ακόμα με πρόταση το «δεν πουλάμε» να ξεκινήσει κύκλος ενημερωτικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων.   

Ως εδώ όλα καλά. Θα γίνουν τα συλλαλητήρια θα επέλθει εκτόνωση αλλά το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την περιοχή, γιατί η διαδικασία της πώλησης βρίσκεται στην τελευταία της φάση και αν η στρατηγική και τακτική δεν είναι άμεση και αποτελεσματική, θα βρεθούμε εκτός παιχνιδιού.  Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές κι όχι μόνο για τη ΔΕΗ. Είναι βέβαιο ότι η  συμμετοχή των Δυτικομακεδόνων θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και το γεγονός αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί από τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και κυρίως από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι εδώ δεν ισχύει αυτό που ανέφερε ο κ. Αδαμίδης ότι ο προηγούμενος αγώνας τους το 2013 ακύρωσε τη «μικρή ΔΕΗ», γιατί η κυβέρνηση που δεν εφάρμοσε την απόφαση για τη «μικρή ΔΕΗ» είναι η ίδια που σήμερα ξεπουλάει τα «ασημικά» της ΔΕΗ. Κι αν μάλιστα πιστέψουμε κάποιες ηλεκτρονικές σελίδες (energypress) η συμφωνία ήδη είναι γεγονός.
Ιδιαίτερα για τη Φλώρινα, η πώληση των μονάδων είναι κρίσιμο γεγονός, γιατί η τηλεθέρμανση, το μεγάλο και ωφέλιμο για όλους μας έργο θα μείνει στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο το ότι γι’ αυτό σήμερα «άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει».
Υπάρχει  αποτελεσματική λύση και μάλιστα άμεση; Υπάρχει. Τόπε στη σύσκεψη η κα Ζεμπιλιάδου.  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, διαφορετικά θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους. Να τους κάνουν σαφές ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση. Κι αυτό μπορεί να γίνει με το επιχείρημα της παλλαϊκής αντίδρασης των Δυτικομακεδόνων.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Απλά, πρακτικά και άμεσα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Διαφορετικά, οι λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν, που σημαίνει τον θάνατο της περιοχής αλλά ταυτόχρονα και τον πολιτικό θάνατο των αξιότιμων βουλευτών μας, αφού αγνοούν προκλητικά τη θέληση του λαού και το συμφέρον του τόπου.
Εδώ βέβαια δένει και η πρόταση του Μίμη Δημητριάδη για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων από την αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας, τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, τις εταιρίες λαϊκής βάσης. Αυτή πρέπει να είναι η πρόταση μας, για να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΕΗ, η βιωσιμότητα της επιχείρησης και το παραγωγικό μοντέλο στην ενέργεια.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Έγινε εκτενής αναφορά και ενημέρωση για το ιστορικό της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη.
Κοινή πεποίθηση και χωρίς καμιά διαφοροποίηση, ακόμα και του Συριζαίου βουλευτή Κοζάνης Μίμη Δημητριάδη, να μην  πουληθούν οι μονάδες.

Στη συνεδρίαση είπαν:
-Μπίρος Στέφανος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας: Δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα να πουληθεί η επιχείρηση. Υπάρχει συνολική απαξίωση της ΔΕΗ. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό. το δίκιο είναι με το μέρος μας και αυτό θα επικρατήσει στο τέλος.
Η Φλώρινα είναι πάντα ο εύκολος στόχος γιατί δεν γίνονται κινητοποιήσεις.
Είμαστε υπέρ της δημόσιας ΔΕΗ με κοινωνικό χαρακτήρα.
Αδαμίδης Γιώργος, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ: Το πρόβλημα της πώλησης της ΔΕΗ έχει από το 2010.
Δεν υπάρχει υποχρέωση να πουληθεί η επιχείρηση.
Δίνουμε τον αγώνα με όρους κοινωνίας και όχι συντεχνίας. Θα βρισκόμαστε σε διαρκή αγώνα.
Την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχει η ΓΕΝΟΠ.
Η ΓΕΝΟΠ να είναι στις επάλξεις για να σταματήσει το σύστημα να πουλήσει  τη ΔΕΗ, γιατί το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η καταστροφή της ΔΕΗ και της περιοχής.
Οι τοπικές κοινωνίες μαζί με τους εργαζόμενους να δώσουν τον αγώνα τους.
-Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης: Επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι κοινό και η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι κοινή.
Ζαμανίδης Σάββας, Δήμαρχος Εορδαίας: Ως χώρα προχωράμε να δώσουμε όχι μόνο τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και τις υδροηλεκτρικές.
Είμαστε όλοι μαζί εδώ και όλοι μαζί λέμε όχι στην αποεπένδυση της ΔΕΗ. Να ανατρέψουμε τις αποφάσεις.
Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.
Ιωαννίδης Δήμαρχος Κοζάνης: η πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι μια αρνητική εξέλιξη για την περιοχή.
Συντασσόμαστε στον κοινό αγώνα.
Βοσκόπουλος Γιάννης Δήμαρχος Φλώρινας: Με λόγια δεν γίνονται κινητοποιήσεις ούτε και μπορούμε να κάνουμε κάτι. Σ’ ότι αφορά τη Φλώρινα είμαστε λίγο αδιάφοροι αν θα πουληθεί κάποια μονάδα.
Εμείς στη Φλώρινα έχουμε υποφέρει από τους ιδιώτες γι’ αυτό θέλουμε τα ορυχεία να ανήκουν στη ΔΕΗ.
Χαριτίδης Ευθύμης, εκπρόσωπος του Δήμου Αμυνταίου : Πρέπει να έχουμε μια πρόταση, όχι μόνο κινητοποιήσεις.
Πλακεντάς Παναγιώτης Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης: Δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για αγώνα.
Έπρεπε να τεθεί μια πρόταση και επ’ αυτής να τοποθετηθούμε.
Καταδίκασε την επιχειρηθείσα προβοκάτσια και κάλεσε όλους σε αγώνα. Ραντεβού στις πύλες των μονάδων.
Ζεμπιλιάδου Γεωργία, Περιφερειακή Σύμβουλος: Δεν πουλάμε μονάδες να γίνει κατανοητό απ’ όλους.   
Η περιφέρεια πρέπει να είναι ο προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης. Η συζήτηση να γίνει από μηδενική βάση.
Είναι έγκλημα για την περιοχή η πώληση των μονάδων.
Οι βουλευτές να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό που έχει δρομολογηθεί, αλλιώς να ρίξουν την κυβέρνηση.
Δεν μπορούμε να είμαστε περιφερειακοί σύμβουλοι σε μια καμένη γη.
Κιοσές Γιάννης, περιφερειακός Σύμβουλος: Να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της επιχείρησης.
Αργυριάδης Παντελής εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας: Δεν μιλάμε για αποεπένδυση αλλά για θάνατο της ΔΕΗ. Δεν πρέπει να κάνουμε μνημόσυνο πάνω στο πτώμα της ΔΕΗ.
Να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος.
Οι κοινοβουλευτικοί πρέπει  να εξηγήσουν στην κυβέρνηση γιατί η πώληση θα σημάνει τον θάνατο της ΔΕΗ και του τόπου.
Για τη Φλώρινα το μεγάλο έργο της τηλεθέρμανσης θα βρεθεί στον αέρα.
Δημητριάδης Μίμης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Εμείς έχουμε δηλώσει τη μάχη ενιαία και δημόσια ΔΕΗ. Η ενίσχυση της ΔΕΗ είναι ο πολιτικός μας σχεδιασμός και αγωνιζόμαστε με όλους εσάς γι’ αυτό.
Η μάχη είναι να διατηρηθούν όλα τα αγαθά, να δι8αφυλαχτούν τα δημόσια αγαθά.
Ο λιγνίτης έχει απαξιωθεί και απαξιώνεται στρατηγικά.
Δεν μιλάμε για αποεπένδυση στις λιγνιτικές μονάδες αλλά μόνο επενδύσεις.
Μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ δεν σημαίνει απαραίτητα ιδιώτες αλλά μπορεί να μετέχει η αυτοδιοίκηση, οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί.
Είμαστε όλοι από την ίδια μεριά. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Σέλτσας Κώστας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας: Βρισκόμαστε όλο στο ίδιο στρατόπεδο. Θα είμαστε όλοι μαζί στους αγώνες και τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.
Δεν θα έχει αποτέλεσμα ο αγώνας αν δεν είναι μαζικός.
Αδαμίδης Γιώργος : Ραντεβού στις 4 Δεκέμβρη στη Φλώρινα στις 4 το απόγευμα.
ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Θόδωρος Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας : Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις πως και που πρέπει να κατευθυνθούν οι αγώνες.
Η πρόταση του για ενοποίηση των δύο συντονιστικών οργάνων έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Τις συνεδριάσεις θα τις καθορίζει η ΓΕΝΟΠ.
Η στρατηγική πρέπει να είναι συγκεκριμένη.
Έχουμε πρόταση και είναι δεν πουλάμε.
Πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης αλλά και να μελετηθεί η εξέλιξη των μονάδων καθώς και το παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθήσουμε.
Να ξεκινήσει κύκλος επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων για ενημέρωση, στις οποίες θα πάμε με επιχειρήματα.

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2018 θα υπάρχει πίστωση για μείωση του ρεύματος κατά 30% στη Δυτική Μακεδονία.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
«Σε φάση υλοποίησης μπαίνει ο αγώνας ενάντια στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ
 με μοναδικό σύνθημα: ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΚΟΙΝΑ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ

Φλώρινα 21.11.2017

Η διάλυση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα των μονάδων της δεν αποτελεί ζήτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά μείζον Εθνικό θέμα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται.
Η διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής, δυναμικής, αποτελεσματικής και συνεπώς ικανής να επιφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αποτέλεσε τον βασικό προσανατολισμό της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που έχει συσταθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με στόχο να αντικρουστεί το σενάριο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο αντίστοιχης διαδικασίας που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Μεγαλόπολη, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Μεγαλόπολης και Εορδαίας και στο πλαίσιό της αποφασίστηκε η σύσταση Κοινού Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου,  οι Αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας, οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τα Σωματεία μέλη της.
Στο κομμάτι του προγραμματισμού-σχεδιασμού, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε:
     -Να αποσταλεί επιστολή, με αποδέκτες το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπου θα αποτυπώνεται και θα τεκμηριώνεται η κάθετη αντίθεση στο εγχείρημα πώλησης του στρατηγικού στόλου της ΔΕΗ.
   -Η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην πόλη της Φλώρινας τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου (ημέρα προστάτιδας των λιγνιτωρύχων) και αντίστοιχο συλλαλητήριο στην πόλη της Μεγαλόπολης, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.
   -Να λάβουν χώρα δυναμικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, τον χαρακτήρα και τον χρόνο των οποίων θα σχεδιάζει και θα δρομολογεί η ΓΕΝΟΠ μαζί με τα σωματεία μέλη της.
Από την ίδρυσή της η ΔΕΗ το 1950, συνδέθηκε άρρηκτα με τα λιγνιτικά κέντρα και με το ηλεκτρικό ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό.  Διαχρονικά, με αγώνες και διαρκή προσπάθεια, η σχέση μεταξύ: επιχείρησης- ενεργειακών κέντρων-λιγνίτη- ηλεκτρικού ρεύματος, κρατήθηκε σε μία ισορροπία με ευεργετικά αποτελέσματα σε Εθνικό επίπεδο.
Σήμερα, 67 χρόνια μετά, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση να επιδειχθεί καμία ανοχή και καμία κατανόηση σε οποιονδήποτε, που για οποιονδήποτε λόγο, θελήσει να κλονίσει τη σχέση που έχει δημιουργηθεί και πόσο μάλλον να της αλλάξει τελείως χαρακτηριστικά.
Ο  αγώνας είναι δύσκολος και μακρύς αλλά είναι ΚΟΙΝΟΣ και η δυναμική που του προσδίδει αυτή η συλλογικότητα είναι το δυνατό μας χαρτί για να αποτραπεί η πώληση μονάδων της ΔΕΗ».