Έγκυρη αξι'οπιστη καιρική ενημέρωση από το forecastweather.gr
Συνεργαζόμενο καιρικό site με τα Φλώρινιώτικα Νέα.

Η πρώτη αξιόλογη πινελιά του φετινού χειμώνα αναμένεται να μας απασχολήσει αύριο και μεθαύριο , με κύρια χαρακτηριστικά την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας , της τάξεως των 8 - 10 oC από βορρά προς νότο , την επικράτηση ισχυρών βοριάδων στο Αιγαίο αλλά και τα επιλεκτικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις περιοχές που πρόσκεινται στο δυτικό-βόρειο Αιγαίο. 

Αιτία για την αλλαγή αυτή του καιρού θα είναι η κάθοδος μιας short wave trough από τη Σκανδιναβία προς την Μ. Ασία, η οποία θα συνδυαστεί με την επέκταση των υψηλών πιέσεων της δυτικής Ευρώπης προς την ανατολική Μεσόγειο. Αποτέλεσμα θα είναι η επικράτηση βορείου ρεύματος στην περιοχή μας , ενώ η παραγωγή υετού θα προέρχεται είτε από ορογραφικά αίτια είτε από επιφανειακές συγκλίσεις των ανέμων.

Η ζώνη σύγκλισης θα βρίσκεται κάτα κύριο λόγο μέσα στο Αιγαίο , κατά μήκος των ανατολικών Σποράδων και της ανατολικής Εύβοιας , και θα μετακινηθεί πρόσκαιρα δυτικότερα το ξημέρωμα της Τετάρτης, δίνοντας για λίγο κλειστό καιρό και κάποιες βροχές/ χιόνια στα ορεινά- ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας. Νωρίτερα , θα επικρατεί καιρός βορειοδυτικού ρεύματος , ο οποίος θα δώσει ένα πέρασμα τοπικών χιονοπτώσεων από τα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και βόρειας Πελοποννήσου και τοπικών βροχών στα αντίστοιχα πεδινά τμήματα. 

Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού το επόμενο διήμερο:

Aύριο Τρίτη: Aρχικά νεφώσεις στη δυτική και την βορειοανατολική Ελλάδα, οι οποίες στο Ιόνιο θα δίνουν πρόσκαιρες βροχές. Στη συνέχεια, οι νεφώσεις στα δυτικά θα          διαλυθούν, αντίθετα στην βορειοανατολική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Θρακικό και τα ανοιχτά της Λήμνου και του Β. Στρυμωνικού , θα πυκνώσουν και θα                        εκδηλωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις έως μέτριας έντασης στα ορεινά της Δράμας και της Ροδόπης. Για λίγη ώρα είναι πιθανό να χιονίσει και σε ημιορεινά τμήματα ( ~500μ) , όμως όταν οι θερμοκρασίες καταστούν ικανές για χιόνι και σε πεδινές περιοχές, τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει νοτιότερα και ο καιρός θα έχει ανοίξει. Τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην κεντρική Στερεά και την βόρεια- βορειοανατολική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις , οι οποίες θα δώσουν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα αξιόλογες ,στα ορεινά της Φωκίδας, της δυτικής Βοιωτίας και  της Κορινθίας από τα 800-900μ και πάνω. 

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βορειοδυτικές ή βόρειες διευθύνσεις στα 3-5 μποφόρ στα ηπειρωτικά και στα 5-6 μποφόρ στα ανοιχτά των θαλασσών , με τάση περαιτέρω ενίσχυσης προς το βράδυ, ειδικά στην περιοχή του δυτικού , κεντρικού και βόρειου Αιγαίου , όπου τοπικά θα πνέουν και στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 8 oC, στα δυτικά και κεντρικά από 5 έως 13 oC και στα ανατολικά και νότια από 6 έως 14 oC. Οι θερμοκρασίες αφορούν πεδινά τμήματα, καθώς σε ημιορεινές κατοικημένες περιοχές της βόρειας χώρας , αναμένονται θερμοκρασίες κοντά ή κάτω από το μηδέν.

Τετάρτη:  Σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα και την δυτική Ελλάδα θα επικρατεί βελτιωμένος, αλλά αρκετά ψυχρός καιρός και η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό μέσα στη μέρα. Αντίθετα, στο δυτικό , νότιο και κεντρικό Αιγαίο θα επικρατούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριου χαρακτήρα και χιονοπτώσεις αντίστοιχης έντασης σε ορεινά τμήματα , κυρίως της Εύβοιας και της Κρήτης. Μέσα στο ξημέρωμα έως και νωρίς το πρωί, πρόσκαιρα οι ζώνες νεφώσεων θα μετακινηθούν και δυτικότερα , απασχολώντας την Εύβοια και μέρος της Βοιωτίας και της Αττικής και δίνοντας παροδικές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά- ημιορεινά. Το ενδεικτικό ελάχιστο υψόμετρο όπου αναμένεται να εμφανιστεί υετός σε στερεή μορφή ( είτε χιόνι είτε χιονοχάλαζο) τοποθετείται περίπου στα 500-600μ . Το ενδεικτικό ελάχιστο υψόμετρο χιονόστρωσης τοποθετείται περίπου στα 700μ για την Εύβοια και στα 800μ για την ανατολική Στερεά. Μικρές αποκλίσεις της τάξεως των 100μ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν. Γενικά τα φαινόμενα αναμένεται να αποκτήσουν έστω και πρόσκαιρα ισχυρό χαρακτήρα μόνο στην Εύβοια , στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι κατά κανόνα ασθενή. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι- βορειοδυτικοί στα 4-5 μποφόρ και μέσα στο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ( 7-8 μποφόρ). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 9 oC, στα δυτικά από 0 έως 12 oC, στα κεντρικά από -1 έως 9 oC και στα ανατολικά και νότια από 3 έως 11 oC. Σε ημιορεινά τμήματα οι ελάχιστες στα βόρεια- βορειοδυτικά θα είναι αρκετά χαμηλότερες. 

forecastweather.gr