Έγκυρη καιρική ενημέρωση από το ForecastWeather.gr

Κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας από σήμερα Πέμπτη και για περίπου 3 ημέρες , με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές έως πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια, τα δυτικά θαλάσσια , τα κεντρικά και ανατολικά της χώρας μας, τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους νοτιοανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεων στο νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο και τις πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στην Πίνδο και τα ορεινά της βόρειας χώρας και στη συνέχεια και σε ημιορεινές - ημιπεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας . Τα φαινόμενα βροχής ή χιονιού θα απασχολήσουν περιοχές κυρίως ανατολικά της Πίνδου . Τα περισσότερα φαινόμενα αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα -ανατολική Στερεά, ανατολική και νότια Θεσσαλία, βορειοανατολική Πελοπόννησο- ενώ τα λιγότερα αναμένονται στη βορειοανατολική(ανατολική Μακεδονία- Θράκη) και τη νότια νησιωτική χώρα(Δωδεκάνησα- Κρήτη). Στις περιοχές που τονίζονται , τα φαινόμενα θα έχουν και διάρκεια και ένταση.


Αιτία για τη μεταβολή του καιρού είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που οργανώνεται στην Τυρρηνική θάλασσα και κινείται σχετικά γρήγορα ανατολικά, οπότε θα διασχίσει τμήμα της χώρας μας από το νότιο Ιόνιο προς το κεντρικό Αιγαίο, έχοντας ήδη περάσει σε φάση ωρίμανσης . Ισχυρή σύσφιξη αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με αξιόλογη σύγκλιση αερίων μαζών σε ένα μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας. Λόγω του ανατολικογενούς ρεύματος που συνοδεύει τη διαταραχή , τα περισσότερα φαινόμενα θα επικεντρωθούν από την Πίνδο και ανατολικότερα. Ο συνδυασμός με τις υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια- αν και όχι ισχυρός- θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την μέτρια ψυχρή μεταφορά προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την εκδήλωση χιονοπτώσεων μέσα στο Σάββατο και την Κυριακή σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Ακολουθεί γενική αναφορά στις χιονοπτώσεις που περιμένουμε μέσα στο Σαβ/κο σε διάφορες περιοχές της χώρας , καθώς και αναλυτική πρόγνωση του καιρού ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.



Μακεδονία-Θράκη (Τάσος Κουρτζιάκης- Δημήτρης Σεμερτζίδης):

Αύριο Παρασκευή: 
Η Παρασκευή στην Μακεδονία θα ξεκινήσει με αρκετά μουντό και υγρό καιρό σε όλες τις περιοχές. Ωστόσο μια ζώνη βροχοπτώσεων θα δίνει ασθενή κατά βάση φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κ. Μακεδονίας, ωστόσο ο νομός Σερρών φαίνεται να παραμένει ανεπηρέαστος. 
Προχωρώντας η μέρα οι τοπικές ψεκάδες/ασθενείς βροχές θα εξακολουθούν να πέφτουν σε αρκετές περιοχές της κέντρο-δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην ανατολική οι αυξημένες νεφώσεις θα παραμείνουν. 
Όμως προς τις βραδινές ώρες και κυρίως προς τα μεσάνυχτα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην δυτική και προοδευτικά στα δυτικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με ασθενείς ωστόσο βροχές, και την συννεφιά να επιμένει στα υπόλοιπα τμήματα. 
Οι χιονοπτώσεις το πρωί και όπου υπάρχουν φαινόμενα θα πέφτουν από τα 900-1000 μέτρα ενώ στα βόρεια σύνορά μας ακόμη και από τα 800-850 μέτρα. Προς το βράδυ με την νέα επιδείνωση από τα δυτικά, τα χιόνια σε κέντρο δυτική Μακεδονία θα πέφτουν από τα 850-900 μέτρα ενώ και πάλι στα βόρεια σύνορα οι χιονοπτώσεις ίσως πρόσκαιρα κατέβουν και στα 700-750 μέτρα. 
Η θερμοκρασία το πρωί στους 2 βαθμούς και το μεσημέρι έως 12 βαθμούς και μόνο στα πεδινά μέρη. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς στα 2-3 μποφόρ και από το βράδυ στην Χαλκιδική ΑΒΑκοι στα 4-5 και τοπικά οι ριπές έως 6 μποφόρ.

Σάββατο: Το Σάββατο θα είναι μια μέρα κακοκαιρίας για την Μακεδονία καθώς από το πρωί μέχρι και το βράδυ βροχές ασθενούς και μέτριας έντασης θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές, με τα λίγο πιο έντονα φαινόμενα να λαμβάνουν χώρα στην Πιερία και γενικά κοντά στο Βέρμιο. Οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετές και τα περισσότερα χιονοδρομικά κυρίως αυτά του Βερμίου ( Σέλι, 3-5 Πηγάδια) αλλά και το Ελατοχώρι στα Πιέρια θα βάλουν αξιολογότατες ποσότητες χιονιού. Γενικότερα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κυμανθούν στα 700-800 μέρα τις πρωινές ώρες ενώ από το βράδυ και καθώς το κρύο θα εισχωρεί τα υψόμετρα θα πέσουν ακόμη και στα 600 μέτρα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία ενώ στην ανατολική τα χιόνια θα κατέβουν ακόμη και στα 350-400 μέτρα. Η θερμοκρασία από 1 βαθμό τις πρωινές ώρες στα ορεινά έως 9 βαθμούς το μεσημέρι κυρίως στα πεδινά. Οι άνεμοι γενικά από βόρειες διευθύνσεις στα 2-3 μποφόρ και μόνο στην Χαλκιδική και στα πόδια της οι άνεμοι θα είναι ΒΑκοι θυελλώδεις στα 6-7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Κυριακή: Θα είναι η μέρα ύφεσης της κακοκαιρίας, πρόσκαιρα όμως, καθώς τα φαινόμενα θα απομακρυνθούν από τις περισσότερες περιοχές, ενώ τοπικές βροχές και λίγα χιόνια θα έχουν περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας κυρίως αλλά και οι περιοχές πολύ κοντά στα σύνορα μας. Ωστόσο η συννεφιά θα παραμείνει σε όλες σχεδόν τις περιοχές καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Από το βράδυ και προς τα μεσάνυχτα όμως νέα ζώνη βροχοπτώσεων αλλά και χιονοπτώσεων αυτή τη φορά θα εισβάλει από τα ΒΔκα επηρεάζοντας την δυτική και γρήγορα την κεντρική Μακεδονία. Οι χιονοπτώσεις το πρωί θα πέφτουν ακόμη και από τα 250-300 μέτρα στους ορεινούς όγκους της Χαλκιδικής και του Βερμίου, ενώ προς το βράδυ με την νέα επιδείνωση τα χιόνια θα πέφτουν από τα 450-500 μέτρα στην δυτική Μακεδονία, από τα 200-300 μέτρα στην κεντρική και τοπικές νιφαδοπτώσεις ίσως φτάσουν και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία από -4 το πρωί στα ορεινά έως 7-8 βαθμούς αργά το μεσημέρι στα πεδινά. Οι άνεμοι από ΝΝΑκες διευθύνσεις παντού στα 2-3 μποφόρ και μόνο στην Χαλκιδική θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι στα 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. φαινομένων.