Η προετοιμασία για το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών ήταν στο επίκεντρο της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που συγκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό Νίκο Κοτζιά, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, της υφυπουργού Οικονομίας, Αικατερίνης Παπανάτσιου, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη, καθώς και εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υποδομών & Μεταφορών.

Οι συζητήσεις, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εστιάστηκαν στην απαραίτητη προετοιμασία για την εξασφάλιση της λιμναίας και χερσαίας πρόσβασης στη διάβαση των Πρεσπών, για την οποία θα απαιτηθεί η κατασκευή δρόμου και κτιριακών υποδομών που θα φιλοξενούν τελωνείο και εγκατάσταση διαβατηριακού ελέγχου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συμφωνήθηκε να προωθηθεί η διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συναφών μελετών, ενώ σχετικά με τη χρηματοδότηση, θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν πόροι του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας-πΓΔΜ (interreg).

Όλες οι πλευρές, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, ανέδειξαν τη σημασία του έργου για την τοπική οικονομία αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ.


πηγή : onalert.gr