γράφει ο Σπύρος Α. Ηλιάδης

Δυο πολιτικοί ταξίδευαν όλη μέρα, αργά την νύχτα κατάκοποι ζήτησαν να φιλοξενηθούν από μια πλούσια οικογένεια.
Η οικογένεια δεν γνώριζε την ιδιότητα τους, επιπλέον ήταν αγενείς και δεν ήθελαν να τους κομίσουν σε κάποιο από τα δωμάτια του αρχοντικού τους, έτσι του έστρωσαν σε ένα μικρό χώρο στο υπόγειο του σπιτιού.
Καθώς πλάγιασαν για να κοιμηθούν πάνω στο κρύο πάτωμα ο μεγαλύτερος πολιτικός είδε μια τρύπα στον τοίχο και χωρίς δεύτερη σκέψη την επισκεύασε.
Ο νεαρός πολιτικός τον ρώτησε γιατί το έκανε αυτό, η απάντησε ήταν: «Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως δείχνουν».
Την επόμενη νύχτα, οι δύο πολιτικοί θέλησαν να ξεκουραστούν στο σπίτι μιας πολύ φτωχής αλλά φιλόξενης οικογένειας αγροτών.
Αφού μοιράστηκαν με την οικογένεια το φτωχικό φαγητό τους, το ζευγάρι των αγροτών τους παραχώρησε την κρεβατοκάμαρα για να κοιμηθούν.
Μόλις βγήκε ο ήλιος το άλλο πρωί οι πολιτικοί είδαν τον αγρότη και τη γυναίκα του να κλαίνε γιατί η μοναδική τους κατσίκα είχε ψοφήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο νεαρός πολιτικός στεναχωρήθηκε πολύ και ρώτησε τον μεγαλύτερο γιατί να συμβαίνει αυτή η αδικία στους καλούς και φτωχούς ανθρώπους, η πρώτη οικογένεια είχε τα πάντα και τη βοήθησες, τον κατηγόρησε, η δεύτερη οικογένεια είχε τόσα λίγα και ήταν τόσο πρόθυμη να τα μοιραστεί και εσύ δεν συγκινείσαι καν… μένεις παγερά αδιάφορος.
«Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως δείχνουν» του απάντησε, όταν μείναμε στο υπόγειο του πλούσιου αρχοντικού παρατήρησα ότι υπήρχε χρυσάφι μέσα σ΄ εκείνη την τρύπα που είχε ανοίξει στον τοίχο, επειδή όμως ο ιδιοκτήτης ήταν τόσο φιλάργυρος και κακός σφράγισα τον τοίχο για να μη μπορεί να το ανακαλύψει.
Την χτεσινή νύχτα που κοιμηθήκαμε στο κρεβάτι των φτωχών αγροτών ξεκουράστηκα και ξύπνησα νωρίς τα χαράματα εκεί συνάντησα τον άγγελο του θανάτου ήθελε να πάρει τη γυναίκα του αγρότη…. εγώ τον παρακάλεσα και τον ικέτευσα στην θέση της να πάρει την κατσίκα, «τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως δείχνουν».
Ηθικό δίδαγμα: Τα επιπόλαια συμπεράσματα κάνουν κακό, παρασυρόμαστε από αυτό που φαίνεται και όχι από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ