Συνέντευξη τύπου με κεντρικό θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων αλλά και το μέλλον της παρούσας περιφερειακής αρχής στην Π.Ε. Φλώρινας παραχώρησαν από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος και μέλη του συνδυασμού «Ανατροπή – Δημιουργία», την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας.

Παρόντες ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Αντωνιάδης και οι υποψήφιοι με τον συνδυασμό κ.κ. Πέτρος Γώγος, Κώστας Λιθοξοΐδης και Μιχάλης Κάγκας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Κων/νος Γέρου απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Ο κ. Μπίρος, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους πολίτες της Δ. Μακεδονίας, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: 
«Κάνοντας έναν απολογισμό, θεωρούμε πως η παρούσα περιφερειακή αρχή εκτέλεσε μέχρι σήμερα σε σημαντικό βαθμό το έργο το οποίο ανέλαβε. Καταφέραμε, μέσα από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και της Π.Ε. Φλώρινας, να εφαρμόσουμε έναν αναπτυξιακό προγραμματισμό με στόχο να βγει η περιοχή μας από την απομόνωση και περιμένουμε πλέον τα επιθυμητά αποτελέσματα.»

Συνοπτικά, οι κυριότερες πρωτοβουλίες της παρούσας περιφερειακής αρχής σχετικά με την Π.Ε. Φλώρινας είναι οι εξής:





- Ο κάθετος άξονας της Π.Ε. Φλώρινας και η σύνδεσή του με την Εγνατία οδό. Η Εγνατία έχει ήδη ξεκινήσει τις αναθέσεις των μελετών. Στόχος είναι το έργο για το πρώτο τμήμα (από τον κόμβο του Αμμοχωρίου μέχρι το Ξινό Νερό, ύψους περίπου 60 εκ. ευρώ) να ενταχθεί και να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2018.
- Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έχει βγάλει ήδη την πρόσκληση για την ένταξη του έργου για το πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στη Φλώρινα, ύψους 15 εκ ευρώ, που περιλαμβάνει τη νέα Σχολή Καλών Τεχνών και την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Το ζήτημα του ρυμοτομικού του Πανεπιστημίου βρίσκεται πλέον προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Με ολοκληρωμένη παρέμβαση, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας μπορεί να υποστηρίξει πλέον πολύ σημαντικά έργα που έχουν σχέση με τον αγωγό TAP  και το φυσικό αέριο στη Δ. Μακεδονία, με την εξασφάλιση της κατασκευής του υποσταθμού στον Περδίκα και της σύνδεσης με το δίκτυο της πόλης της Καστοριάς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτυπώνει την πολιτική της περιφέρειας για την ανάπτυξη της περιοχής και την εξοικονόμηση πόρων.
- Το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος της Τριανταφυλλιάς. Η πρώτη φάση, ύψους 25 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες όπου ήδη έχουν υλοποιηθεί αναδασμοί (Παλαίστρα, Μεσοχώρι, Τροπαιούχος). Η 2η φάση περιλαμβάνει τις Τ.Κ. Σιταριάς, Αμμοχωρίου, Κολχικής, Αγ. Βαρθολομαίου, Αρμενοχωρίου, Σκοπιάς κτλ. Όταν ολοκληρωθεί, το δίκτυο θα μπορεί να αρδεύσει πάνω από 50.000 στρέμματα και θα δώσει προοπτική και προστιθέμενη αξία στην αγροτική οικονομία της περιοχής.
- Αρδευτικό Δήμου Πρεσπών. Το έργο, ύψους 18 εκ. ευρώ, έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην παραγωγική διαδικασία του φασολιού και ώθηση στην τοπική οικονομία του Δήμου Πρεσπών. 
- Φράγμα Παρορίου. Υπάρχει έγκριση χρηματοδότησης ύψους 500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων για την παράδοση του φράγματος. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε και για χρηματοδότηση ύψους περίπου 6 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των αρδευτικών στον πρώην Δήμο Κ. Κλεινών.
- Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την υδροδότηση του Δήμου Αμυνταίου. Το έργο, ύψους 10.5 εκ. ευρώ, αφορά όλες τις τοπικές κοινότητες στην λεκάνη της Χειμαδίτιδας, την πόλη του Αμυνταίου και την Τ.Κ. Κέλλης. Στόχος είναι η ένταξή του στην επόμενη πρόσκληση που θα βγει από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.
- Έχουν κατατεθεί στη διαχειριστική αρχή για ένταξη τα αντιπλημμυρικά έργα στη λεκάνη της Χειμαδίτιδας, ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ, καθώς και το έργο της αναβάθμισης του αρδευτικού της Τ.Κ. Λιμνοχωρίου. Στόχος η ένταξή τους μέσα στο 2018.
- Έχει ενταχθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για το αρδευτικό της λίμνης της Βεγορίτιδας. Το συγκεκριμένο έργο θα εξοικονομήσει πόρους και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχή. Η ολοκλήρωσή του θα δώσει τη δυνατότητα για άρδευση περίπου 50.000 στρεμμάτων.
- Χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου. Η ΑΝΚΟ έχει ήδη παραδώσει τη μελέτη για την αναβάθμισή του. Το έργο, ύψους 8.5 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης και κατασκευή νέου αναβατήρα.
- Αναδασμοί. Η Π.Ε. Φλώρινας έχει εξοικονομήσει 1.240.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα παράλληλα έργα αναδασμού στις Τ.Κ. Παλαίστρας και Μελίτης. Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι αναδασμοί που έχουν ξεκινήσει στις Τ.Κ. Σιταριάς και Αμμοχωρίου και θα προκηρυχτούν οι αναδασμοί στις Τ.Κ. Αρμενοχωρίου, Ασπρωγείων, Σκοπιάς, Κολχικής, Περάσματος και Αγ. Βαρθολομαίου.
- Σε εξέλιξη βρίσκονται αντιπλημμυρικά έργα στη λεκάνη του Ν. Φλώρινας, ύψους 800.000 ευρώ. Με τις σχετικές εκπτώσεις στόχος είναι να ενταχθούν και άλλα έργα.
- Η Π.Ε. Φλώρινας έχει εντάξει τα τελευταία δύο χρόνια έργα ύψους πάνω από 5 εκ. ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Φλώρινας. Αυτό το διάστημα έχει γίνει ανάθεση έργου ύψους 2 εκ. ευρώ για τη βελτίωση του δρόμου Φλώρινα – Βίτσι,  500.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο του Δήμου Αμυνταίου, 500.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και 800.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο του Δήμου Πρεσπών. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά είναι δημοπρατημένα, υπάρχουν ανάδοχοι, και θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018.
- Σε συνεργασία με τους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, η Π.Ε. Φλώρινας εκτελεί πάρα πολλά έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο εντός των τοπικών κοινοτήτων (Λόφοι, Βεύη, Καύκασος, Αγ. Βαρθολομαίος, Φιλώτας, Ασπρώγεια, Αντίγονο, Βεγόρα, Βαρικό κ.α.). Δημοπρατήθηκαν επίσης και θα υλοποιηθούν τα έργα των γεφυρών στην Τ.Κ. Νεοχωρακίου και Μελίτης.
- Με πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την έγκριση του μεθοριακού σταθμού στην Τ.Κ. Λαιμού. 
- Η παρούσα περιφερειακή αρχή έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πολυιατρείου στον Δήμο Πρεσπών.
- Δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ).
- Εξασφάλιση του ειδικού τιμολογίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Το απαιτούμενο ποσό, ύψους 25 εκ. ευρώ, έχει ήδη εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Μία πολύ σημαντική εξέλιξη που φέρει την υπογραφή του Περιφερειάρχη και μία δίκαιη πράξη από πλευράς κυβέρνησης, που θα εξοικονομήσει ένα σεβαστό ποσό κάθε χρόνο για όλους τους πολίτες της Δ. Μακεδονίας.
- Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έχει χρηματοδοτήσει το έργο της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας με 4 εκ. ευρώ για την εξασφάλιση της συνέχισης των εργασιών. Η απορρόφησή τους γίνεται κανονικά.
- Σε συνεργασία με τον Δήμο Φλώρινας, η Π.Ε. Φλώρινας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ένταξη και της Τηλεθέρμανσης της Τ.Κ. Μελίτης. 
Κλείνοντας, ο κ. Μπίρος είπε τα εξής: «Από την αρχή της ανάληψης των ευθυνών της παρούσας περιφερειακής αρχής είχαμε θέσει ως στόχο την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει το στοίχημα. Αφουγκραζόμαστε τους πολίτες, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές και ανταποκρινόμαστε, στο μέτρο του δυνατού, στα προβλήματα που μας καταθέτουν.
Αναφέρω χαρακτηριστικά το ζήτημα της υλοτόμησης για ατομικές ανάγκες για το οποίο, και εγγράφως αλλά και μέσω προσωπικών επαφών με τον αρμόδιο Υπουργό, πετύχαμε να γίνεται η υλοτόμηση στην αρχή του έτους και η διανομή στην αρχή του καλοκαιριού. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι το ζήτημα των κτηνοτροφικών μονάδων. Με ενέργειές μας πετύχαμε το Υπουργείο  να διευθετήσει με νομοθετική ρύθμιση το πρόβλημα και έτσι όσοι δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή να μην είναι υποχρεωμένοι να μετακινήσουν τις εγκαταστάσεις τους. 
Όλα αυτά και άλλα πολλά που έχουμε κάνει τα τρία αυτά χρόνια αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη φιλοσοφία της παρούσας περιφερειακής αρχής. Έπειτα, η συνεργασία μας τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και με τους Αντιπεριφερειάρχες είναι άριστη. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να μην συνεχίσουμε τον αγώνα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει. Αποφασίσαμε, λοιπόν, σε συνεννόηση με τα μέλη του συνδυασμού, να δώσουμε το παρών και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.»
Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι το έργο της περιφερειακής αρχής τα τρία αυτά χρόνια έγινε με πολύ δυσκολία και αγώνα, με μειωμένα κονδύλια, στα πλαίσια ενός συγκεντρωτικού συστήματος που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία και την αφάνταστη γραφειοκρατία. Τόνισε την έντονη παρουσία της περιφερειακής αρχής στην καθημερινότητα του πολίτη, αναφέροντας ως παράδειγμα την οργάνωση αξιόλογου εθελοντικού κινήματος που βοηθάει σε δράσεις της Περιφέρειας και όχι μόνο. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη συμμετοχή της Π.Ε. Φλώρινας σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό καθώς και στα ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή Καλών Τεχνών, τονίζοντας ότι αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για την περιοχή.
Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αποτελεί τραγικό γεγονός, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγωνιστούν για το καλό της περιοχής, βάσει Καλλικράτη να έχουμε μόνο 7 αιρετούς, ενώ τόνισε πως στόχος της παρούσας περιφερειακής αρχής είναι το καλό της περιοχής και των κατοίκων και όχι τα ατομικά συμφέροντα του καθενός. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Με την παρούσα περιφερειακή αρχή έχει ξεκινήσει άλλη μορφή διαχείρισης των περιφερειακών θεμάτων με ευρύτερη περιφερειακή αντίληψη. Γιατί η Φλώρινα δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της Ελλάδας. Θα είμαστε όλοι μαζί με τα ίδια προτάγματα και τις ίδιες καλές προθέσεις και θετικές σκέψεις. Και ως προς τα λάθη που έγιναν, αυτό που έχω να πω είναι ότι λάθη γίνονται από όσους εργάζονται.» Τέλος, ανέδειξε το πανεπιστήμιο ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, ζητώντας στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους για την ενίσχυσή του.
Ο κ. Λιθοξοΐδης ανέφερε ότι, παρά τις ελλείψεις, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο κι ότι υπάρχει ικανός χρόνος μέχρι το τέλος της θητείας για την υλοποίηση πολλών ακόμα έργων και την έναρξη νέων. Ανέδειξε ως σημαντικότερο ζήτημα την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων σχετικά με την ενέργεια και τα νερά, κάνοντας έκκληση προς τον κόσμο να αντιμετωπίσει σοβαρότερα το θέμα καθώς είναι σημαντικό για πολλούς λόγους η ΔΕΗ να παραμείνει κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου. Τέλος, τόνισε τη σημασία της ανάδειξης του ζητήματος του χρηματοδοτικού εργαλείου για τις τοπικές επιχειρήσεις που παρέχει το Ταμείο Ανάπτυξης Δ. Μακεδονίας, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία γραφείου για τη σχετική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων.
Ο κ. Κάγκας ανέφερε πως ο συνδυασμός «Ανατροπή – Δημιουργία» υπήρξε εξαρχής ανεξάρτητος, με βασικό άξονα ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το βασικό κεφάλαιο της περιοχής μας. Τόνισε πως η παρούσα περιφερειακή αρχή δεν έχει αλλάξει στάση και θέσεις και πως ο αγώνας για την ενέργεια και τα νερά θα συνεχιστεί.