γράφει ο Δημήτρης Μεκάσης

Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (1932 - 1934)

Προπολεμικά, το εξατάξιο γυμνάσιο ήταν το κέντρο της γνώσης και του αθλητισμού. Από το γυμνάσιο άρχισαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στη Φλώρινα. 
Ως προς το ποδόσφαιρο όμως το γυμνάσιο στάθηκε από αδιάφορο μέχρι εχθρικό εκείνα τα χρόνια. Μάλιστα στο μάθημα της γυμναστικής δεν επιτρεπόταν στους μαθητές να παίζουν μπάλα. 
Βέβαια οι γυμναστές συμμετείχαν στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αλλά στο μάθημα της γυμναστικής καμία αναφορά δεν γινόταν στο ποδόσφαιρο. Πιθανότατα το υπουργείο παιδείας δεν συμπεριλάμβανε στο αναλυτικό του πρόγραμμα τέτοιες δραστηριότητες. Όμως πολλοί μαθητές έπαιζαν στις ομάδες της Φλώρινας. Πάντα όμως με το φόβο του γυμνασιάρχη. Αν ο γυμνασιάρχης επέτρεπε στους μαθητές - ποδοσφαιριστές να παίξουν, αυτοί συμμετείχαν στον αγώνα. Διαφορετικά έβλεπαν τον αγώνα από τις κερκίδες. 

Την εποχή εκείνη το ποδόσφαιρο είχε μαγέψει την νεολαία, και οι μαθητές του εξατάξιου γυμνασίου δεν μπορούσαν να βρίσκονται έξω από αυτή την αθλητική δραστηριότητα. Και επειδή το γυμνάσιο ήταν εμπόδιο σε όλα αυτά, μερικοί μαθητές, όταν αποφοίτησαν από το εξατάξιο Γυμνάσιο Φλωρίνης, ίδρυσαν τον Αθλητικό Σύλλογο Φλωρίνης «Ο Νικηφόρος».

Ο Νικηφόρος ιδρύθηκε επίσημα στις 22 Αυγούστου 1932, αλλά οι δραστηριότητές του είχαν αρχίσει νωρίτερα. Τα χρώματα της ομάδας ήταν μπλε και άσπρο. Συσπείρωσε πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές και έγινε μια αξιόλογη ομάδα.

Τερματοφύλακας ήταν ο Ιωάννης Πλατής, δεξιός οπισθοφύλακας ο Γιώργος Καβαδέλας, αριστερός οπισθοφύλακας ο Ιωάννης Σταφυλίδης, κεντρικός μέσος ο Νικόλαος Σομπατζής, δεξιός μέσος ο Σίμος Παπαλαζάρου (Χατζηβαρδέας), αριστερός μέσος ο Κώστας Δημητρόπουλος, σέντερ φορ ο Κρίτας, μέσα δεξιά ο Φίας, μέσα αριστερά ο Πέτρος Νεδελκόπουλος, έξω δεξιά ο Σόλων Καβαδέλας και έξω αριστερά ο Ηλίας Σταφυλίδης

Αυτή ήταν η ενδεκάδα του Νικηφόρου, που πέτυχε πολλές νίκες στη δίχρονη παρουσία του.
Ο Νικηφόρος διαλύθηκε το καλοκαίρι του 1934, τότε που διαλύθηκαν όλες οι ομάδες της Φλώρινας και ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα «ΕΛΛΑΣ». Οι ποδοσφαιριστές του Νικηφόρου πέρασαν στην «ΕΛΛΑΔΑ». Δυο από αυτούς, ο Σίμος Παπαλαζάρου (Χατζηβαρδέας) και ο Ηλίας Σταφυλίδης ήταν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της προπολεμικής Φλώρινας. Και οι δυο, από τον «Νικηφόρο» πέρασαν στην «ΕΛΛΑΔΑ» και μεταπολεμικά έπαιξαν σε αθηναϊκές ομάδες. Ο Χατζηβαρδέας στην ΑΕΚ και ο Σταφυλίδης στο Παναθηναϊκό.

Αυτή ήταν η πρώτη περίοδος του «Νικηφόρου», μια περίοδος γεμάτη νίκες και δόξα. Αργότερα, το 1961, ο «Νικηφόρος» ιδρύθηκε πάλι. Ήταν η δεύτερη περίοδος αυτής της ομάδας και ίσως η καλύτερη, καθώς οι νίκες της την έκαναν γνωστή στο πανελλήνιο.

Σημείωση: Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στην μνήμη του Πέτρου Μούλη, που απεβίωσε στο Τορόντο του Καναδά. Ο αείμνηστος Πέτρος Μούλης θυμόταν πολύ καλά τις ομάδες της προπολεμικής Φλώρινας.

Δημήτρης Μεκάσης