Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών επισφραγίζει τους αγώνες και τις κατακτήσεις των γυναικών σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από έναν αιώνα. Είναι ημέρα χαράς και αισιοδοξίας για όλες και όλους εμάς που αναπτύσσουμε δράση στο πεδίο της έμφυλης ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή είναι και ημέρα μνήμης των θυσιών και των αγώνων των γυναικών, άλλοτε ειρηνικών και άλλοτε αιματηρών.

Βάσει των αρχών της ισότητας, της ελευθερίας, των ίσων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, διεκδικούμε την ελευθερία έκφρασης, δράσης και επιλογής για όλες τις γυναίκες, την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων, καθώς επίσης και των πρακτικών και πεποιθήσεων που ελαχιστοποιούν και περιορίζουν τις επιλογές τους ακόμη και σήμερα.

Αναμένουμε πως το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας στις γυναίκες και της ενδοοικογενειακής Βίας που συζητείται σήμερα 8 Μάρτη στη Βουλή, από την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, θα είναι σύντομα νόμος του κράτους. Η κύρωση της εν λόγω Σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς μεταξύ άλλων:

• Προβλέπεται ρητά ότι τα έθιμα, οι παραδόσεις και η θρησκεία του δράστη δεν συνιστούν στοιχεία ικανά για να μειώσουν την ποινή του (ελαφρυντικά).

• Η παραγραφή των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του ανήλικου θύματος και για ένα έτος μετά.

• Ποινικοποιείται η παρότρυνση σε ακρωτηριασμό ή αυτοακρωτηριασμό.

• Στους σκοπούς της εμπορίας ανθρώπων προστίθεται (εκτός από την αφαίρεση οργάνων, την εργασία και την επαιτεία) και ο εξαναγκασμός σε γάμο.

• Ποινικοποιείταιηπαρενοχλητική παρακολούθηση(stalking).

• Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία επεκτείνεται και στους συντρόφους που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, στους μόνιμους συντρόφους χωρίς να απαιτείται να συνοικούν, καθώς και στους τέως συντρόφους σε σύμφωνο συμβίωσης.

• Τροποποιούνται διατάξεις του ν. 3500/06 – νόμος για την ενδοοικογενειακή βία -για την καλύτερη εφαρμογή του.

• Ο νόμος περί όπλων τροποποιείται και πλέον δεν χορηγούνται άδειες σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και σε όσους έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Για όλες και όλους εμάς, κάθε κατάκτηση των γυναικών, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν φαντάζει, αποτελεί ένα παραπάνω σκαλί με προορισμό μια ισότιμη και δημοκρατική κοινωνία, διαβεβαιώνοντάς μας πως με την ισότητα των γυναικών σε όλους τους τομείς, το μέλλον διαγράφεται καλύτερο!

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας