Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, χαιρετίζω την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους στην πολιτική, οικονομική και οικογενειακή ζωή. Σήμερα τιμούμε τις γυναίκες που, σχεδόν 160 χρόνια πριν, ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εκμετάλλευση, ανοίγοντας έτσι ουσιαστικά τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας, ως εργαζόμενης και ως μητέρας, στη σύγχρονη κοινωνία.

Η γυναίκα αποτελεί τον βασικό συνδετικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας και καλείται σήμερα να αντεπεξέλθει στις παράλογες απαιτήσεις της εποχής, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στους πολύπλοκους ρόλους που έχει αναλάβει.

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας των γυναικών, η μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών για την εργαζόμενη, τη μητέρα, αλλά και η βία κατά των γυναικών, σωματική και ψυχολογική, αποτελούν άκρως ανησυχητικά φαινόμενα στην Ελλάδα του σήμερα.

Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε ως σύμμαχοι και αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που προωθεί τη διεύρυνση της ισότιμης συμμετοχής και παρουσίας της στο κοινωνικό και εργασιακό γίγνεσθαι, στηρίζοντας έτσι παράλληλα την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη, στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωσή μας ως έθνος.

Ως Περιφερειακή Ενότητα, συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας στην τοπική κοινωνία και, κυρίως, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την παρουσία της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Χρόνια σας πολλά!
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
Στέφανος Μπίρος