γράφει ο Δημήτρης Γάκης

Έχω διδαχθεί από την ζωή να μην δρω / αντιδρώ πριν περάσουν 2-3 ημέρες από το "ερέθισμα". Έτσι καταλαγιάζουν τα συναισθήματα, επικρατεί η λογική και βλέπεις το θέμα αντικειμενικά. 
Τώρα , νομίζω ότι έφθασε η ώρα να ανάψω την ηλεκτρονική πένα μου και να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας.

Φυσικά και δεν θα ασχοληθώ με αυτά που "σερβίρει" το άκρως ελεγχόμενο και πλήρως ενορχηστρωμένο σύστημα επιλεκτικής πληροφόρησής μας.. Τα του ΠΑΟΚ, Σαββίδη, Νοβάρτις κλπ δεν μας διδάσκουν. Δεν μας κάνουν σοφότερους. Ο Stephen Hawking όμως;
Όπως , ίσως προσέξατε, Στέφεν ήταν το όνομά του και όχι Στήβεν όπως γράφεται κατά κόρον από τους copy / paste δημοσιογράφους.

Ο Stephen Hawking υπήρξε αναμφισβήτητα ένα φαινόμενο.
Πρώτιστα, νοητικό! Διάνοια θα τον χαρακτήριζαν οι λάτρες της Ελληνικής! Ξεκίνησε την καριέρα του από την μελέτη του υπαρκτού και του απτού και επεκτάθηκε στο Θεωρητικό. Επεξέτεινε και συμπλήρωσε τον Αϊνστάιν στην θεωρία της σχετικότητος, στην οποία προβλέπονται οι Μαύρες Τρύπες. Εμβάθυνε τόσο, όσο να φθάσει στην γένεση του Σύμπαντος, στην φοβερή εκτόνωση της ενέργειας που συγκεντρώνεται στην Μαύρη Τρύπα, στην Έκρηξη, στο Big Bang! 
Ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. 
Οι θεωρίες του είναι μεγίστης πολυπλοκότητος και μόνο ειδικοί μπορούν να υπεισέλθουν σε αυτές.

Πέρα όμως από νοητικό φαινόμενο, ο Stephen Hawking υπήρξε φαινόμενο μαχητικότητας. Κατάφερε να νικήσει μία ανίκητη νόσο, την νόσο του κινητικού νευρώνος ή πλαγία μυατροφική σκλήρυνση. Μία φρικτή νόσο που οδηγεί σε προοδευτική παράλυση όλων των μυών με αποτέλεσμα να μην μπορείς να σταθείς, να κινηθείς, να γράψεις, να αναπνεύσεις να μιλήσεις..Μία νόσο χωρίς θεραπεία!
Τα θύματά της καθηλώνονται αρχικά σε αναπηρική καρέκλα με φρικτές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης του κορμού και του θώρακα, σπαστικότητα των μυών και ανάγκη τεχνητού αερισμού μέσω μηχανικού αναπνευστήρα. Πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία από επιπλοκές της νόσου.

Και όμως ο Stephen Hawking κατάφερε να ζήσει ως τα 75 του! κατάφερε να κοροϊδέψει την μοίρα του! Να ξεγελάσει τον θάνατο που τον επισκέφθηκε πλειστάκις...
Όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι κατάφερε να μας δείξει ότι ο απόλυτος κυρίαρχος είναι το μυαλό! Αυτό χαράζει την ρότα. Αυτό εξουσιάζει τα πάντα. Ακόμη και όταν συντηρείται σε ένα καταστραμένο κουτί - σώμα- όπως το δικό του.
Το μυαλό όχι μόνο του χάρισε την μακρόχρονη επιβίωση αλλά τον οδήγησε σε επιστημονικές ανακαλύψεις χωρίς καν να μπορεί να κουνήσει το χέρι του και να γράψει!

Ένας θρίαμβος του ΜΥΑΛΟΥ!

Έφυγε δείχνοντάς μας τον δρόμο. Αντί για την καθημερινή αποχαύνωση χρησιμοποιείστε το μυαλό σας. Γυμνάστε το, αξιοποιείστε το! 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!

Dr DIMITRIOS GAKIS, MBBS, MD, FHelCS, 
Consultant Surgeon
f. Director Dept Surgery and Transplantation
Aristotle University of Thessaloniki
GREECE