Η Στ’ τάξη του σχολείου μας απέσπασε το 1ο Βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, στην κατηγορία «Μαθητικά Ντοκιμαντέρ Π/θμιας Εκπαίδευσης», με το ντοκιμαντέρ «Μεβλίτ».

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία», με την έγκριση του Υπ. Παιδείας, με θέμα: «Προσεγγίζουμε βιωματικά το παρελθόν: Αφηγήσεις (μαρτυρίες) από την οικογενειακή, την τοπική και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία».

Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού ήταν η Σύγχρονη Ιστορία και, ειδικότερα για τα μαθητικά ντοκιμαντέρ του Δημοτικού, οι προφορικές και γραπτές αφηγήσεις κυρίως από την οικογενειακή, τοπική ιστορία.

Το θέμα του δικού μας ντοκιμαντέρ ήταν η ζωή ενός Τούρκου, του Μεβλίτ, ο οποίος κατά την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που αποφασίστηκε με τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, έμεινε στην περιοχή της Φλώρινας. Παρ’ όλο που η ανταλλαγή ήταν υποχρεωτική, ο Μεβλίτ επέλεξε να ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Νέο Καύκασο, αποτελώντας αγαπητό μέλος της τοπικής κοινωνίας και κερδίζοντας την εκτίμηση όλων. Από την έως τώρα έρευνά μας δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας με επίσημα έγγραφα, ούτε ο εντοπισμός κάποιας φωτογραφίας του. Παραμένει ένας «αόρατος» άνθρωπος… Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι στόχος της προφορικής ιστορίας δεν είναι να εξακριβώσει ή να διαψεύσει τις επίσημες πηγές, αλλά κυρίως να προσφέρει μια εναλλακτική αφήγηση για το παρελθόν.

Η τάξη μας χωρίστηκε σε τρεις ομάδες, των δημοσιογράφων-ερευνητών, των εικονοληπτών-ηχοληπτών και της ομάδας μοντάζ-video editing. Το όλο εγχείρημα είχε διάρκεια τεσσάρων περίπου μηνών και περιλάμβανε τρεις φάσεις: α) την έρευνα γύρω από το πρόσωπο που μας ενδιέφερε και τη δημιουργία του οδηγού συνέντευξης, β) τον εντοπισμό των πληροφορητών και τη διενέργεια των συνεντεύξεων και γ) την επιλογή των αποσπασμάτων που άξιζαν να περιληφθούν στο ντοκιμαντέρ, και το editing. Ομολογουμένως, η τελευταία φάση ήταν η πιο απαιτητική, καθώς από έναν όγκο ωρών συνεντεύξεων έπρεπε να απομονώσουμε ελάχιστα λεπτά, αφού ο περιορισμός των 7 λεπτών μάς ανάγκασε να παραλείψουμε πολλές σημαντικές μαρτυρίες και πληροφορίες.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ενώ τη διάκρισή μας πληροφορηθήκαμε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε καταρχάς τους παρακάτω πληροφορητές/αφηγητές και τις πληροφορήτριες/αφηγήτριές μας, που άνοιξαν πρόθυμα τα σπίτια τους, μοιράστηκαν τις μνήμες και κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους: Παντελή Αλεξιάδη, Θεανώ Γιαλαμά, Μυροφόρα Γιαλαμά, Γεώργιο Γιαλαμά, Στέφανο Καρακόλη, Παντελή Κριθαρίδη, Κλωνάρα (Σόνια) Παπαλαζαρίδου, Αγησίλαο Παυλίδη, Γεώργιο Παυλίδη, Ευάγγελο Πολατίδη, Ευγενία Πολατίδου. Ιδιαίτερα τον κ. Αγησίλαο Παυλίδη και την κα Ευγενία Πολατίδου, που μας έφεραν σε επαφή με ανθρώπους που γνώριζαν καλά τον Μεβλίτ.

Επίσης, ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κωνσταντίνο Γκίτση, μουσικό και συνθέτη, ο οποίος έγραψε υπέροχη μουσική ειδικά για το ντοκιμαντέρ μας.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε όλους τους γονείς που μας βοήθησαν ποικιλοτρόπως, κυρίως σε πρακτικά ζητήματα κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων.

Σχολικό έτος: 
2017-2018
Ημερομηνία: 
Τρίτη, 29 Μάιος 2018
Θεματικές ενότητες: 
Τοπική Ιστορία, Ιστορία, Κοινωνία
Τμήματα που συμμετείχαν
ΣΤ τάξη
Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν

Αμαραντίδου Κυριακή




πηγή : http://ppf.edu.gr