Όπως κάθε Παρασκευή έτσι και σήμερα 25 Μαίου 2018 κυκλοφόρησε το εβδομαδιαίο φύλλο της εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης" με αριθμό : 2774 απ οπού και φιλοξενούμε την στήλη "Παράθυρο στο Παρελθόν" με γενικό τίτλο 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΟΥΣΟΒΟΥ - 1879.

Το Κρούσοβο υπήρξε μία ακμάζουσα ελληνική πόλη με βλαχόφωνο, κυρίως, πληθυσμό χιλιάδων κατοίκων. Η  «Επανάσταση» του Ήλιντεν» το 1903, περί της οποίας γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα, ανέκοψε την πορεία προόδου του Κρουσόβου καθώς επέφερε μεγάλα δεινά στους Έλληνες κατοίκους του. Την εισβολή του Ιβάνοφ με 60 άνδρες και την ανακήρυξη της «Δημοκρατίας του Κρουσόβου» ακολούθησε η παραπομπή σε στρατοδικείο όλων όσων χαρακτήρισαν ως «προδότες», Έλληνες, ανάμεσά τους και ελληνόφωνους Βλάχους, αλλά και Τούρκους.

Η καταστολή της εξέγερσης στο Κρούσοβο έγινε από στρατιωτικά τμήματα Τούρκων, κυρίως εφέδρων και ατάκτων, που επιδόθηκαν σε λεηλασίες, κατέστρεψαν 366 σπίτια και 203 καταστήματα που ανήκαν σε Έλληνες, ενώ υπήρξαν και δεκάδες θύματα.

Ανάλογη τύχη, με καταστροφές και  ανθρώπινες απώλειες, είχαν και τα Άλωνα, όπως και άλλα χωριά της Μακεδονίας.
Η χάραξη των συνόρων που ακολούθησε τους Βαλκανικούς Πολέμους οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος πληθυσμού του Κρουσόβου στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτή διαμορφώθηκε.

Η φωτογραφία μας είναι από το 1879, όταν το Κρούσοβο ήταν ακμάζουσα πόλη, με εμπορική και πνευματική δραστηριότητα. Στην φωτογραφία μας ο δάσκαλος και οι μαθητές της ελληνικής σχολής του Κρουσόβου με τις ομοιόμορφες ενδυμασίες τους σε αναμνηστική φωτογραφία, πιθανόν σε κάποια γιορτή.

Την φωτογραφία έχει αναρτήσει ο Νίκος Γεωργίου Ταχιάος, τ. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, στο facebook και τον ευχαριστούμε για την παραχώρηση.

Φωτογραφία μαθητών της ελληνικής σχολής του Κρουσόβου του έτους 1879.

1. Ιωάννης Ν. Νούσιας, 2. Θωμάς Παπακώστου, 3. Κωνσταντίνος Ματσάλης, 4. Μιχαήλ Γ. Ταχιάος, 5. Χρήστος Ανδρέκου, 6. Ναούμ Βοσνάκος, 7. Δημητριάδης διδάσκαλος, 8. Νικόλαος Δ. Παπάζογλου, 9. γυναικάδελφος Δημητριάδη, 10. Ιωάννης Σβώλος (πατέρας του μετέπειτα πολιτικού Αλεξάνδρου Σβώλου), 11. Αντώνιος Γ. Ταχιάος.



Φλωρινιώτικα Νέα : Ευχαριστούμε το εκδότη κ.Σωτήριο Βόσδου για την ευγενική παραχώρηση της άδειας αναδημοσίευσης