γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
parathrhthsflorina.blogspot.gr

Για άλλη μια φορά φάνηκε ξεκάθαρα πως η ΝΔ βαδίζει «χύμα στο κύμα», αφού δεν έχει ούτε πρόγραμμα για τον τόπο μας, ούτε πρόταση και θέση για το ενεργειακό ζήτημα, που μας καίει και επιμένει σε παρωχημένες θέσεις όπως είναι η «μικρή ΔΕΗ».

Δείχνει να της λείπει το πολιτικό θάρρος και η τόλμη να προχωρήσει σε πρόταση που θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη θέληση της τοπικής κοινωνίας. Επιμένει σε συρρίκνωση κάθε τι που είναι δημόσιο και περιουσία του λαού. Φτάνει να πάει σε ιδιωτικά χέρια.

Πολιτική αποκοτιά είναι όταν σε μια χρονική στιγμή που η αγανάκτηση και η οργή των Δυτικομακεδόνων ξεχειλίζει από το ξεπούλημα της ΔΕΗ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι της ΝΔ να επισκέπτονται την περιοχή μας όχι για να μας πουν ότι είναι ενάντια στην πώληση αλλά να μας προκαλέσουν προβάλλοντας πόσο καλύτεροι είναι στον αφανισμό της δημόσιας περιουσίας. Όταν γνωρίζουν ότι η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών είναι ενάντια στην κάθε μορφής πώληση της ΔΕΗ. Δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα και ζουν στο δικό τους μικρόκοσμο που τους βολεύει.

Κατηγόρησαν την παρούσα κυβέρνηση πως ακολουθεί μια καταστροφική πολιτική και ξεπούλησε τη ΔΕΗ. «… πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο για να καταλάβει ότι από το 2014 που άκουσε τα μεγάλα λόγια και εξαπατήθηκε και παραπλανήθηκε και στήριξε αυτούς που είπαν τα μεγάλα λόγια έχει συντελεστεί μία τεράστια καταστροφική διαχείριση από τη σημερινή κυβέρνηση απέναντι στη μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού που είναι η ΔΕΗ».

Ερωτήματα για ενδεχόμενες απολύσεις προσωπικού στη ΔΕΗ δημιούργησαν η αναφορά του κ. Σκρέκα ότι «…με 444 εκατομμύρια που είχε η ΔΕΗ περιθώριο κέρδους το 2017 δεν καλύπτει ούτε τη μισή μισθοδοσία των εργαζομένων της» .

Επεσήμανε ότι για να κρατηθεί η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό της ενέργειας «… η Νέα Δημοκρατία από την επόμενη ημέρα πρέπει να κάνει μία ισχυρή ΔΕΗ ,δηλαδή μία βιώσιμη οικονομικά εύρωστη ΔΕΗ. Άρα χρειάζονται πολλά χρήματα να επενδυθούν στη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να βελτιώσει και να χαμηλώσει το κόστος παραγωγής και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για να προχωρήσει σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών που θα τους δώσουν έσοδα για να παραμείνει, για να υπάρχει ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός στη χώρα και όχι αθέμιτος. Θα πρέπει η ΔΕΗ να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ανταγωνισμό».

Για το κοινωνικό τιμολόγιο , απαντώντας σε ερώτηση μας είπαν ότι «…το κοινωνικό τιμολόγιο δηλαδή έκπτωση στο λογαριασμό του ρεύματος που έχουν οι φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού η Νέα Δημοκρατία θέσπισε το κοινωνικό τιμολόγιο και όχι η νέα κυβέρνηση και δεν θα το καταργήσουμε».

Εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών της ΝΔ όπως αυτή του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ενοχλήθηκε σφόδρα από τις ερωτήσεις μας και η αντίδραση του έδειξε πως επιδιώκουν τη σιωπή. Η δημοσκοπική πρωτιά τους δημιούργησε αλαζονική συμπεριφορά. Πως ήρθανε μας τα είπανε, χαρήκαμε και φύγανε. Λες και απευθύνονται σε λωτοφάγους που δεν θυμούνται, δεν ξέρουν, δεν τολμούν. Ούτε σε κομματικό ακροατήριο να απευθύνονταν. Φαίνεται ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν περίμενε να του κάνομε ερωτήσεις αλλά να τον χειροκροτήσουμε για τον κόπο που κάνανε να ενημερώσουν τους κομματικούς τους φίλους. Μάλιστα προσπάθησε ανεπιτυχώς να μας υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται οι ερωτήσεις. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος μας που δημοσιεύεται παρακάτω.

Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν ο τοπικός βουλευτής ΝΔ κ. Γιάννης Αντωνιάδης. Είπε πως οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων εκφράζουν «…είναι οι αγωνίες του κόσμου και των εργαζομένων και μας δίνετε την ευκαιρία να απαντήσουμε σε αυτά που κακόβουλα κάποιοι διασπείρουν περί δήθεν απολύσεων περί δήθεν αντικοινωνικής συμπεριφοράς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Για τη Δυτική Μακεδονία ο κ. Αντωνιάδης επεσήμανε ότι «… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την περιοχή ως την πρώτη πληττόμενη σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι η σκέψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να βοηθήσει αυτή την περιοχή να βγει από την κρίση και την υψηλή ανεργία και συναινεί με την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα για να κάνουν από κοινού κάτι για αυτή την περιοχή».

ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

Το Σάββατο 28/4/2018 και την Κυριακή 29/4/2018 κλιμάκια βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκαν τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα τις περιοχές των Δήμων Φλώρινας , Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης. Έκαναν συσκέψεις με αυτοδιοικητικούς, με επιμελητήρια και εμπορικούς συλλόγους.

Συγκεκριμένα, την Φλώρινα επισκέφθηκαν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος . Τους κ. Βουλευτές συνόδευσε ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης και στελέχη της ΝΟ.Δ.Ε Φλώρινας.

Το Αμύνταιο επισκέφθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Α’ Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος. Τους Βουλευτές συνόδευσε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο Αμυνταίου της Ν.Δ κ. Αργύρης Βολιώτης και τοπικά κομματικά στελέχη.

Στην Κοζάνη βρέθηκε η Μαρία Σπυράκη και στην Πτολεμαΐδα ο Σταύρος Καλαφάτης.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ( Τρανταφυλλίδης ) : κ. Σκρέκα μας είπατε ότι η πώληση της ΔΕΗ είναι η αφορμή για να επισκεφτείτε την περιοχή. Η κοινωνία εδώ είναι οργισμένη από την πώληση της ΔΕΗ. Ήρθατε για να εκτονώσετε αυτή την κοινωνία ή πιστεύετε ότι εσείς είσαστε καλύτεροι πωλητές με τη μικρή ΔΕΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς πήραμε μία απόφαση και βγήκαμε και στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας , εγώ και ο συνάδελφος Νίκος Παναγιωτόπουλος βουλευτής Καβάλας , ο Κώστας ο Κατσαφάδος Βουλευτής Β Πειραιά, ο Χρήστος Μπουκώρος βουλευτής Βόλου είναι στο Αμύνταιο, στην Κοζάνη είναι η Μαρία Σπυράκη και στην Πτολεμαΐδα ο Σταύρος Καλαφάτης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία σήμερα είναι το ενεργειακό θέμα, όμως δυστυχώς σήμερα η τοπική κοινωνία της Φλώρινας, και όχι μόνο, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πληρώνουν το τίμημα τις διάψευσης των προεκλογικών υποσχέσεων.

Όλοι αυτοί που υποσχέθηκαν ότι θα λύσουν τα προβλήματα φέρανε νόμους και πολιτικές αποφάσεις που τοποθέτησαν μία ταφόπλακα πάνω στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Την Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017, κι αν κάποιος διαβάσει τον ισολογισμό θα καταλάβει ότι το 2017 η ΔΕΗ, αν αφαιρέσουμε τα 360 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πήρε επιδότηση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για τα χρόνια 2012 – 2016, το 2017 μπήκε μέσα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ του 2017 είχε λειτουργικό περιθώριο κέρδους προ αποσβέσεων προ τόκων μόλις προ επισφαλειών 444 εκατομμύρια ευρώ, όταν τρία χρόνια πριν η ΔΕΗ είχε αντίστοιχο λειτουργικό κέρδος ένα δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια ευρώ.

Άρα η ΔΕΗ έχασε ένα εκατομμύριο λειτουργικό περιθώριο κέρδους μέσα σε τρία χρόνια με 444 εκατομμύρια που είχε η ΔΕΗ περιθώριο κέρδους το 2017 δεν καλύπτει ούτε τη μισή μισθοδοσία των εργαζομένων της . Αυτή είναι μία πραγματικότητα , την οποία πρέπει να επικοινωνήσουμε στον κόσμο για να καταλάβει ότι από το 2014 που άκουσε τα μεγάλα λόγια και εξαπατήθηκε και παραπλανήθηκε και στήριξε αυτούς που είπαν τα μεγάλα λόγια έχει συντελεστεί μία τεράστια καταστροφική διαχείριση από τη σημερινή κυβέρνηση απέναντι στη μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού που είναι η ΔΕΗ. Ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές και με ασφάλεια εφοδιασμού δεν μπορεί χωρίς μια ισχυρή ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ ( Τριανταφυλλίδης): Να συμπεράνω δηλαδή ότι εσείς ως Νέα Δημοκρατία εάν γίνετε κυβέρνηση θα κάνετε απολύσεις και θα μειώσετε το προσωπικό της ΔΕΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σκρέκας): Μόνο μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, ενώ μία χρεοκοπημένη ΔΕΗ ,το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας, ούτε τις αποδοχές των εργαζομένων ούτε τους εργαζόμενους που δουλεύουν στους προμηθευτές της ΔΕΗ, ούτε τους εργολάβους, ούτε και τη δουλειά των Ελλήνων ,γιατί Ελληνική Επιχείρηση χωρίς ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλή τιμή δεν μπορεί να υπάρξει.

Άρα η Νέα Δημοκρατία από την επόμενη ημέρα πρέπει να κάνει μία ισχυρή ΔΕΗ ,δηλαδή μία βιώσιμη οικονομικά εύρωστη ΔΕΗ. Άρα χρειάζονται πολλά χρήματα να επενδυθούν στη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να βελτιώσει και να χαμηλώσει το κόστος παραγωγής και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για να προχωρήσει σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών που θα τους δώσουν έσοδα για να παραμείνει, για να υπάρχει ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός στη χώρα και όχι αθέμιτος. Θα πρέπει η ΔΕΗ να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ανταγωνισμό.

Η κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα εξόντωσε τη ΔΕΗ που είχε τότε χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει μόλις λίγο πάνω από 500 εκατομμύρια, δηλαδή έχασε το 80% της χρηματιστηριακής αξίας. Η ΔΕΗ πριν από 4 χρόνια είχε συσσωρευμένα ένα δισεκατομμύριο υπόλοιπα στην αγορά και μέσα σε τρία χρόνια έγιναν 30 δισεκατομμύρια. Με το δεν πληρώνω του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του , η ΔΕΗ την επόμενη μέρα δεν θα έχει καμία παραγωγική μονάδα μετά το 2020 που να μπορεί να δουλέψει, γιατί και οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου που έμειναν δεν έχουνε σύστημα αποθείωσης ακόμα και αν υπολογίσουμε ότι τον Μάιο θα πάρει μία νέα μονάδα δεν θα είναι έτοιμο το 2020 και δημιουργούνται νέα προβλήματα. Αν δεν δουλεύει ο Άγιος Δημήτριος πώς θα ζεσταίνεται η Κοζάνη, αν δεν δουλεύει η Καρδιά πώς θα θερμαίνεται η Πτολεμαΐδα κι αν δεν δουλεύει το Αμύνταιο πώς θα θερμαίνεται αυτό.

Έχουμε λοιπόν μία κυβέρνηση που είπε μεγάλα λόγια ανέλαβε την εξουσία εξαπάτησε τον κόσμο την ψήφισε ο κόσμος και στη συνέχεια επί τρία χρόνια κατέστρεψε τη ΔΕΗ που υποτίθεται ότι θα προστάτευε.

ΕΡΩΤΗΣΗ ( Τριανταφυλλίδης):Μας είπατε ότι μία χρεωμένη επιχείρηση και όταν δεν παράγεται πλούτος, δεν μπορεί να κάνει κοινωνικές παροχές . Αυτό σημαίνει ότι θα καταργήσετε τα κοινωνικά τιμολόγια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σκρέκας):Το κοινωνικό τιμολόγιο δηλαδή έκπτωση στο λογαριασμό του ρεύματος που έχουν οι φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού η Νέα Δημοκρατία θέσπισε το κοινωνικό τιμολόγιο και όχι η νέα κυβέρνηση και δεν θα το καταργήσουμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε τα κριτήρια ενώ η σημερινή κυβέρνηση μείωσε αυτά τα κριτήρια και έτσι μειώθηκαν και οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου.

Τρία χρόνια τώρα το κοινωνικό κράτος έχει βουλιάξει, επίδομα θέρμανσης σχεδόν καταργήθηκε, το ΕΚΑΣ που έπαιρναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι καταργήθηκε, το αφορολόγητο το έκανε έτσι ώστε ακόμα και ο φτωχός να πληρώνει φόρο. Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το έχει εφαρμόσει το 2014. Σε 13 δήμους πιλοτικά έδινε 400 ευρώ σε οικογένειες και 200 ευρώ σε αυτόν που μένει μόνος του και όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Φωτίου το κατήργησε και το επανέφεραν ξανά μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης. Αυτοί λοιπόν δεν μπορούν να πανηγυρίζουν ότι βοηθάνε τους φτωχούς και ότι δημιούργησαν κοινωνικό κράτος.

ο διάλογος μου με τον με τον βουλευτή Καβάλας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διακρίνω στις ερωτήσεις που κάνετε μια προσπάθεια να εκμαιεύσετε κάποιες απαντήσεις για τα κακά που θα κάνει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση, θα απολύσει εργαζόμενους στη ΔΕΗ, θα περικόψει κοινωνικές παροχές.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Περιμένατε να σας χειροκροτήσω;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω. Δεν ήρθαμε εδώ για να εισπράξουμε χειροκρότημα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Εγώ ήρθα εδώ να κάνω ερωτήσεις και όχι να χειροκροτήσω.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά κάνετε ερωτήσεις αλλά διακρίνω αυτή την προσπάθεια να εκμαιεύσετε από μας ορισμένες απαντήσεις.

Απαντάμε λοιπόν όπως θέλουμε εμείς να απαντήσουμε σύμφωνα με αυτά που κατά καιρούς έχουμε πει τηρουμένων και των αναλογιών κι επίσης έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο για μας είναι πολύ κακή εξέλιξη για της ΔΕΗ αφού αναγκάζεται να εκποιήσει τρία αξιόλογα περιουσιακά της στοιχεία όχι στη βάση κάποιου σχεδίου για την μακροπρόθεσμη επιβίωση της αλλά γιατί απλούστατα πρέπει να γίνει τώρα μία εύρεση ρευστότητας για να μη χρεοκοπήσει Κι όλα αυτά γίνονται Γιατί τόσα χρόνια δεν ακολουθήθηκε συγκεκριμένο σχέδιο.

Το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος γίνεται καλύτερα όταν υπάρχει και περίσσευμα πλούτου από την παραγωγή πλούτου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αυτό. Και ο κ. Παπάς έκανε κοινωνική πολιτική στις δημόσιες συγκοινωνίες , ο οποίος στην εποχή των capital controls και προ του δημοψηφίσματος είχε διατάξει δωρεάν μεταφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και μέσα σε μία εβδομάδα μπήκε το μετρό 10 εκατομμύρια μέσα και μετά από λίγους μήνες αυξήθηκε το εισιτήριο. Θέλω να πω δηλαδή ότι το κάθε μέτρο έχει αντίκτυπο, κάθε πώληση δεν είναι ίδια. Άλλη ήταν η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ήταν ανταγωνιστική είχε κάποια αξιόλογα στοιχεία και το τίμημα ήταν μεγαλύτερο και άλλη η απαξιωμένη πώληση στα 35 εκατομμύρια από τα περίπου 300 που έγινε μετά από τρία χρόνια κακής διαχείρισης από την κυβέρνηση αυτή. Και οι δύο είναι πωλήσεις όμως άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει η μία και άλλα η άλλη. Παρόμοια είναι και η περίπτωση της ΔΕΗ. Επομένως εμείς ήρθαμε εδώ για να καταδείξουμε τις διαφορές ενός προηγούμενου σεναρίου πώλησης στοιχείων της ΔΕΗ στη βάση όμως ενός οργανωμένου σχεδίου, για την βιώσιμη επόμενη μέρα της επιχείρησης σε σχέση με αυτή την πώληση που ψήφισαν προχθές στη Βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός . Στα πλαίσια μιας απελπισμένης προσπάθειας να αντληθεί μία ρευστότητα που θα ανακουφίσει πρόσκαιρα την εταιρεία αλλά δεν θα εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της

Ο Γιάννης Αντωνιάδης βουλευτής ΝΔ Φλώρινας

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους , να ευχαριστήσω και εσάς τους δημοσιογράφους γιατί οι ερωτήσεις που κάνετε, είναι οι αγωνίες του κόσμου και των εργαζομένων και μας δίνετε την ευκαιρία να απαντήσουμε σε αυτά που κακόβουλα κάποιοι διασπείρουν περί δήθεν απολύσεων περί δήθεν αντικοινωνικής συμπεριφοράς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Θα κλείσω με ένα ευχάριστο νέο. Στην περίπου 45 λεπτών ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή, ότι πρέπει να συζητάμε σήμερα για ένα κοινό σχέδιο δράσης ανασυγκρότησης, ανασύνταξης και ανακούφισης της Δυτικής Μακεδονίας . Δηλαδή προσέφερε κλάδο ελαίας στην κυβέρνηση, έβαλε πιο ψηλά τη Δυτική Μακεδονία από τις διαφορές Νέας Δημοκρατίας ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για τη Δυτική Μακεδονία, ενώ καταψηφίσαμε αυτό το νομοσχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την περιοχή ως την πρώτη πληττόμενη σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι η σκέψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να βοηθήσει αυτή την περιοχή να βγει από την κρίση και την υψηλή ανεργία και συναινεί με την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα για να κάνουν από κοινού κάτι για αυτή την περιοχή.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης