Μεγάλη πνευματική ανάταση μας προσέφερε σήμερα η συμμετοχή τμήματος της χορωδίας βυζαντινής μουσικής του Σχολείου μας, με τη συνοδεία του Δντη, κ. Σ. Σαββίδη, και του θεολόγου, κ. Δ. Σκενδέρη, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο, στην τέλεση της ενιαύσιας θείας Λειτουργίας στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, επί τη ευκαιρίᾳ της εορτής του Αγίου. Τη Θ.Ε τέλεσαν ο πανοσιολ. αρχιμ. π. Ιωαννίκιος, αρχ. επίτροπος Πρεσπών και ο εφημέριος της περιοχής, πρωτ. π. Σωτήριος. Την παρακολούθησαν οι κάτοικοι της περιοχής, επισκέπτες καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί δημοτικών σχολείων της Φλώρινας.

Στο νησάκι της Μικρής Πρέσπας υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του αγίου Αχιλλείου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τη μοναδική και ευλογημένη αυτή εμπειρία, μέσα από τις εικόνες που ακολουθούν. Στο βίντεο αμέσως μετά, τμήμα της χορωδίας του ΓΕ.Ε.Λ-Γ. Φλώρινας ψάλλει τον χερουβικό ύμνο.