Η Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδης, έλαβε αρ. πρωτ. 6046-17/5/2018

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό:   1) Οικονομικών
                              2) Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κοιν. Αναργύρων, Βαλτονέρων, 
Πεδινού, Ροδώνα και Φανού της Π.Ε. Φλώρινας που καταστράφηκαν από την κατολίσθηση και έκδοση Π.Δ για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων

Κύριε Υπουργέ,
Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη κατολίσθηση που έγινε στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στα σπίτια, στα χωράφια και γενικά στην περιουσία των γειτονικών Κοινοτήτων, δηλαδή των κοιν. Αναργύρων, Βαλτονέρων, Πεδινού, Ροδώνα, και Φανού της Π.Ε. Φλώρινας. Σε κάποιες από αυτές, οι καταστροφές είναι τόσο μεγάλες που χρήζουν μετεγκατάστασης. 
Μετά την καταστροφή, οι Κοινότητες αυτές κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μία από τις υποσχέσεις που ακούστηκαν από κυβερνητικά χείλη ήταν η απαλλαγή των κατοίκων από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ένα μέτρο καθόλα δίκαιο και λογικό. Σας αναφέρω ενδεικτικά πως πρόκειται για πολύ μικρές κοινότητες των 150 περίπου κατοίκων η καθεμιά. Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις (σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.ά.), επιβάλλεται άμεσα να εξαιρεθούν της υποχρέωσης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. 

Όμως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και ενώ ήδη ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας το χρόνο να τρέχει, ενώ κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πληρωμή ΕΝΦΙΑ για μη κατοικήσιμα ακίνητα και εξαφανισμένα οικόπεδα που βούλιαξαν. 
Παράλληλα, οι κάτοικοι των Αναργύρων ακόμη αναμένουν την έκδοση του πολυαναμενόμενου Π.Δ για την μετεγκατάστασή τους που θα έπρεπε ήδη να έχει δημοσιευθεί. 
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Πότε θα υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία περί απαλλαγής πληρωμής ΕΝΦΙΑ από τους κατοίκους των κοινοτήτων Αναργύρων, Βαλτονέρων, Πεδινού, Ροδώνα και Φανού της Π.Ε. Φλώρινας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κατολίσθησης;
Πότε επιτέλους θα εκδοθεί το ΠΔ για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων του οικισμού Αναργύρων νομού Φλώρινας;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης