Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

on

Στο φύλλο της τοπική εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλώρίνης" που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 18 Μαίου 2018 και στην στήλη "Παράθυρο στο Παρελθόν" διαβάζουμε τον εξής τίτλο : 


ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ – 1967


Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας, εξυπηρετώντας εθνικό σκοπό, ιδρύθηκε το 1941, στα χρόνια της κατοχής. Αποτέλεσε μοναδική ασπίδα στις επιθέσεις κατά της Ελλάδος και των κατοίκων της Μακεδονίας μας, που ήταν εναρμονισμένες και σε εφαρμογή των ύπουλων σχεδιασμών που είχαν καταρτιστεί από κέντρα έξω από την Ελλάδα. Το πατριωτικό φρόνιμα παρέμεινε υψηλό καθώς οι απόφοιτοι της Παιδαγωγικής Ακαδημίας αναλάμβαναν την διδασκαλία των μαθητών στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα και στην χιλιοβασανισμένη ύπαιθρο. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό «Μακεδονική Ζωή» (τεύχος 15ο, Αύγουστος 1967) μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967 από την Παιδαγωγική Ακαδημία και το Τμήμα Νηπιαγωγών Φλωρίνης είχαν αποφοιτήσει πάνω από οκτακόσιοι (800) δάσκαλοι και νηπιαγωγοί καταγόμενοι από τον νομό Φλώρινας.

Στην φωτογραφία μας οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας με τον (τότε) διευθυντή Μιχάλη Γάκη μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών κατά την διάρκεια της δεκαήμερης εκδρομής τους (29 Απριλίου – 8 Μαΐου 1967) που χρηματοδότησε το «Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα». Σίγουρα κάποιοι από τους αναγνώστες μας θα αναγνωρίσουν την νιότη τους στην φωτογραφία.

Η φωτογραφία μας προέρχεται από το παραπάνω αναφερόμενο τεύχος του περιοδικού της «Μακεδονικής Ζωής» και ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Βράκα για την παραχώρηση του περιοδικού.


Φλωρινιώτικα Νέα : 
Θερμό ευχαριστώ στον εκδότη της εφημερίδος " Φωνή της Φλωρίνης" 
κ. Σωτήριο Βόσδου για την παραχώρηση του κειμένου καθώς και του φωτογραφικού υλικού.

1 σχόλια:

  1. Πράγματι. Η επιμορφωτική αυτή εκδρομή γίνονταν χάρις στις ενέργειες του τότε Διευθυντού της Ακαδημίας, αειμνήστου Μιχαήλ Γάκη με την στήριξη του Βασιλικού Ιδρύματος. Ήταν τελείως ΔΩΡΕΑΝ. Η Διαμονή και η σίτιση γίνονταν σε κοιτώνες του Ιδρύματος. (πχ. Πύργος Βασιλίσης στην Αθήνα). Στα μουσεία η είσοδος και η ξενάγηση γίνονταν από κορυφαίους αρχαιολόγους και είχε τον Χαρακτήρα διδασκαλίας. Κάτι σαν περιφερόμενο Πανεπιστήμιο, με στόχο οι φτωχοί, στην πλειονότητα Φοιτητές να αποκτήσουν εποπτική γνώση αυτών που θα δίδασκαν αργότερα στους μαθητές τους. Μικρή λεπτομέρεια. Ο υπογράφων είναι ο νεαρός με το μαύρο κοστούμι, που αναγκάσθηκε να ακολουθήσει τον πατέρα του γιατί δεν μπορούσε να με αφήσει πίσω. Το ίδιο και το κοριτσάκι που ανήκε , μάλλον σε άλλον συνοδό... Φτωχά χρόνια όπου το κράτος νοιάζονταν για την μόρφωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.