γράφει ο Δημήτρης Γάκης 

Έτος 1971 στην Ουάσινγκτον. Ένας ευσυνείδητος συντάκτης που είχε παρακολουθήσει από κοντά τον πόλεμο στο Βιετνάμ και είχε ενημερώσει το 1966 για την προδικασμένη αποτυχία του τον τότε αρμόδιο Υπουργό Μακ Ναμάρα , αποφασίζει να αποκαλύψει την αλήθεια. Στις ΗΠΑ επικρατεί μία σκοταδιστική περίοδος με τους Ρεμπουμπλικάνους στην εξουσία. Πρόεδρος είναι ο Ρίτσαρντ Νίξον που συνέδεσε το όνομά του με τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας και έμελε να είναι ο μόνος Πρόεδρος, στην ιστορία των ΗΠΑ, που εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση.

Με επίταση θα αναφέρω ότι αυτή ήταν η κυβέρνηση που εμπνεύσθηκε (μέσω Κίσινγκερ) και οργάνωσε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου Pentagon Papers αποτέλεσε ένα μνημείο για την Δημοκρατία, για την Δικαιοσύνη μα πάνω από όλα για τον Τύπο που υπήρξε ο πρωταγωνιστής.

Οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες δεν μας ήταν γνωστές, δεδομένου ότι στην Ελλάδα της Δικτατορίας υπήρχε πλήρης συσκότιση . Λίγα πράγματα μάθαμε αργότερα μα περισσότερα και πιο εμπεριστατωμένα είδαμε, πρόσφατα, στην ταινία του Στήβεν Σπίλμπερκ «The Press”. Δεν μας έγιναν γνωστές, ίσως, γιατί ο Ελληνικός Τύπος είναι, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εξαρτημένος και εξυπηρετεί τα συμφέροντα οικονομικά ισχυρών ή Κυβερνητικών, ρέπει στον κιτρινισμό και δεν θέλει οι Έλληνες Πολίτες να συγκρίνουν τα Ελληνικά μέσα με την Washinghton Times ή την Washington Post.

Η σθεναρή στάση των παραπάνω εφημερίδων , παρά την τρομοκράτησή τους από την Κυβέρνηση Νίξον και την Εισαγγελική απαγόρευση, παρά τις πιέσεις των χρηματοδοτών, αλλά και η καθολική δημοσίευση/ συμπαράσταση των επίμαχων εγγράφων από το σύνολο του Αμερικανικού τύπου αποτέλεσε ένα Μνημείο της Ανεξάρτητης και Γενναίας Δημοσιογραφίας!

Μα πάνω από όλα μνημείο Δημοκρατίας και μάθημα προς κάθε κατεύθυνση αποτέλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με ψήφους 6-3 υπέρ του Τύπου. Διδακτική, μάλιστα, είναι η τοποθέτηση του Δικαστού Μπλάκ: «The Press is to serve the governed , not the Governors” (Ο τύπος είναι για να υπηρετεί τους κυβερνώμενους και όχι τους κυβερνώντες).

Ελπίζω ότι ο χειμαζόμενος Ελληνικός τύπος θα ανακάμψει , και θα αποβάλλει τα φαινόμενα κιτρινισμού / Αυριανισμού, που έχουν αποτελέσει την κύρια αιτία της ανυποληψίας στην οποία έχει περιπέσει, και έχουν οδηγήσει σε πλείστα όσα δεινά , την κοινωνία.