Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Φλώρινας, αλλά και του παραρτήματος αυτού στον Δήμο Πρεσπών, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στο Δημαρχείο, αναφέρθηκε σε θέματα εφ’ όλης της ύλης που αφορούν στον Δήμο Φλώρινας. 



Ο κ. Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα των δημοσιογράφων και, συγκεκριμένα, είπε:

- Για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας

Η εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ», η οποία είναι ανάδοχος του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, αφού ήταν αυτή που πληρούσε τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και έδωσε τη μεγαλύτερη έκπτωση, αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις απαιτήσεις που έχει αναλάβει σχετικά με το έργο. 


Στάλθηκε ειδική πρόσκληση προς την εταιρεία της οποίας είναι πρόεδρος ο κ. Καλογρίτσας, επειδή υπήρξε οικονομική αδυναμία για την συνέχιση του έργου και επειδή παρήλθε ο χρόνος της προθεσμίας που δικαιούταν για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών και δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση αυτών, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και τη σύμβαση να ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα από το χρονοδιάγραμμα, ως όφειλε. 
Η ισχύς της πρόσκλησης είναι ένας μήνας, ο οποίος παρέρχεται στις 21 Μαΐου 2018. Υπάρχει μια προθεσμία 15 ημερών και, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΔΕΥΑΦ, όπως αναγράφονται στην ειδική πρόσκληση, τότε η εταιρεία κηρύσσεται έκπτωτη. Ο κ. Καλογρίτσας έστειλε τις προηγούμενες ημέρες έγγραφο στη ΔΕΥΑΦ, όπου ζητάει την αντικατάσταση της εταιρείας του, με την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ». Αυτή την στιγμή η ΔΕΥΑΦ έχει στείλει την επιστολή αντικατάστασης στο αρμόδιο Υπουργείο, και εφόσον αυτό γνωμοδοτήσει θετικά και αναλάβει όλες τις ευθύνες, οι οποίες απορρέουν από την αντικατάσταση, τότε πλέον θα προχωρήσουμε άμεσα και το έργο θα το αναλάβει η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ». Πάντως, μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουμε καμία διαβεβαίωση ως προς την εφαρμογή ή μη ποινών προς την ΔΕΥΑΦ, αφού η αντικατάσταση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπει την εφαρμογή ποινών και προς τη ΔΕΥΑΦ. Ήδη γίνεται η σχετική διαβούλευση και περιμένουμε τις εξελίξεις. Σε περίπτωση που το θέμα αυτό λυθεί μέσα στον μήνα Μάιο χωρίς ποινές προς την ΔΕΥΑΦ, τότε το έργο θα συνεχιστεί από την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», όπου εκτιμάμε ότι το έργο θα τελειώσει σχετικά άμεσα. Δεν σας κρύβω από την εμπειρία μου ως μηχανικός και από τη γνώση μου επί των τεχνικών θεμάτων, ότι εάν το έργο το είχε πάρει μια εταιρεία, που θα ήταν οικονομικά εύρωστη, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί το 2016. Δυστυχώς, όμως, η οικονομική δυσχέρεια της εταιρείας σε συνδυασμό με τα capital controls και την οικονομική κρίση επέφεραν αυτή τη σημαντική καθυστέρηση στο έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας.

Εάν το σενάριο της αντικατάστασης δεν προχωρήσει, τότε η εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ» θα κηρυχθεί έκπτωτη και θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης της με τον επόμενο μειοδότη, δηλαδή τον 2ο, τον 3ο , κοκ.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία προχωράει σε κάποια έργα, όπως η κατασκευή του κεντρικού αγωγού από την Μελίτη προς την Φλώρινα, και για τον λόγο αυτό έχει κλείσει και ο δρόμος στο ύψος της Παλαίστρας, καθώς εκεί υπολείπεται η κατασκευή του δίδυμου αγωγού μήκους ενός χιλιομέτρου.

- Για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας

Δεν είχα καμία εμπλοκή με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, ούτε στην περιοχή του Αμυνταίου, ούτε και στην περιοχή της Φλώρινας. Οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να γίνονται από αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται να προσφέρουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, να αγωνιστούν και να τρέξουν για την εκλογή τους. Ούτε με τη Φλώρινα, ούτε με το Αμύνταιο ασχολήθηκα. Όποιος νεοδημοκράτης και εάν εκλεγεί, είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει στην Νέα Δημοκρατία. Άρα καμία σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα.

- Σχετικά με τον Νόμο Κλεισθένη

Έχω ανακοινώσει ότι θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Φλώρινας και ήδη ετοιμάζω το ψηφοδέλτιό μου κάνοντας, παράλληλα, και συναντήσεις και επαφές με άτομα, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι μαζί μου και να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μου. Το πρόβλημα αυτή την στιγμή, όμως, δεν είναι άλλο από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θέμα το οποίο συζητάμε διαρκώς και στην ΚΕΔΕ σε σχετικές συνεδριάσεις, και είναι ο λόγος της απουσίας μου από τη Φλώρινα τον τελευταίο καιρό, αφού ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, έχω υποχρέωση να παρευρίσκομαι σε αυτές. Είμαστε στη διαδικασία διορθώσεων του νομοσχεδίου και στην αναμονή της τελικής του μορφής, γιατί, αν δεν τη γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υποψηφιότητες ή για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου αυτή την στιγμή εφαρμόζει απλή αναλογική για τους συμβούλους, πλειοψηφική αναλογική για τους δημάρχους, άλλη αναλογική για τις Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων, άλλη για πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, και γενικότερα επικρατεί μια σύγχυση. Δεν με προβληματίζει προσωπικά η απλή αναλογική, αλλά να εφαρμόζεται παντού, και ο υποψήφιος Δήμαρχος που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, όπως και οι σύμβουλοι, και ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί να διαβουλευτεί με τις παρατάξεις για να διασφαλίσει τη συνεργασία για το καλό των δημοτών του Δήμου του.

Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού δεν έχει παρά ελάχιστους εκλεγμένους τοπικούς αιρετούς που υπάγονται σε αυτή. Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από την ψήφιση του νομοσχεδίου με τη σημερινή του μορφή είναι πάρα πολλοί, αφού θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε αιρετούς, που μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως ικανοί, όπως γινόταν και σε άλλους θεσμούς παλαιότερα, αφού θα εκλέγονται εξαναγκαστικά.

Η διαδικασία ψήφισης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα περίπου τρίμηνο, αφού είναι σε στάδιο διαβούλευσης, η οποία είχε ξεκινήσει επί Υπουργίας του κ. Κουρουμπλή, με τον οποίο συμφωνούσαμε σε πολλά, ενώ με τον κ. Σκουρλέτη δεν υπάρχει καμία σύμπνοια, αφού δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεργασίας ούτε με τον 1ο ούτε με τον 2ο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, είναι λυπηρό, αλλά θα πρχωρήσουμε όπως και να έχει