Όπως κάθε Παρασκευή μαζί με την κυκλοφορία της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδος Φωνή της Φλωρίνης στην δεύτερη σελίδα πάντα υπάρχει η στήλη "Παράθυρο στο Παρελθόν" της οποίας έχουμε λάβει την άδεια της αναδημοσίευσης από τον εκδότη της κ Σωτήριο Βόσδου τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση.

Στο φύλλο 2775 της Παρασκευής 1 Ιουνίου 2018 διαβάζουμε άρθρο σχετικό με την πασίγνωστη Φράουλα Φλώρινας.

Διαβάζουμε λοιπόν το παρακάτω κείμενο : 

Ευωδιαστές φλωρινιώτικες φράουλες γεύονται οι Φλωρινιώτες καθώς, όπως κάθε χρόνο, ντόπιοι καλλιεργητές, κυρίως από τον Πολυπόταμο, τον Τροπαιούχο και το Πέρασμα, προσφέρουν την παραγωγή τους σε επίκαιρες γωνιές στην περιοχή της λαϊκής τα πρωϊνά και στον κεντρικό τα απογεύματα. Οι ιδιαίτερα εύγεστες φράουλες της Φλώρινας απέκτησαν φήμη και ήταν μεγάλη η ζήτηση τους στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Όπως δημοσιεύει η ΦΩΝΗ στο φύλλο 311 της 25ης Μαΐου 1968: «Από ολίγων ημερών ήρχισεν η συγκομιδή της φράουλας. Εφέτος η φραουλοπαραγωγή είναι ηυξημένη και πιστεύεται ότι θα ανέλθη εις 2.000 τόννους, έναντι 1.700 τόννων του παρελθόντος έτους.Εν τω μεταξύ πολλοί φραουλοπαραγωγοί προδιέθεσαν την παραγωγή των εις διαφόρους εμπόρους με τιμήν δραχ. 4,50 κατά κιλόν.

Από την κοινότητα Πολυποτάμου πληροφορούμεθα, εξ άλλου, ότι ένα μεγάλον μέρος της φραουλοπαραγωγής θα εξαχθή εις το εξωτερικόν και κυρίως εις Δυτικήν Γερμανίαν με τιμήν άνω των 5 δρχ. κατά κιλόν. Η φράουλα Πολυποτάμου, η οποία, κατά γενικήν ομολογία είναι η πλέον αρωματική και εύγευστη, έχει ιδιαιτέραν ζήτησιν εις το εξωτερικόν.»

Πριν μερικές δεκαετίες και επί σειρά ετών οι τοπικοί φορείς διοργάνωναν εκδηλώσεις για την υποστήριξη της ντόπιας φράουλας, εκδηλώσεις που συνέπιπταν με την έναρξη της συγκομιδής και την διάθεση της.  Μάλιστα, το 1969, με την ευκαιρία των εγκαινίων του κτιρίου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, την 1η Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση των προσκεκλημένων «εις φραουλοφυτείας Τροπαιούχου – Ατραπού – Πολυποτάμου».

Στη φωτογραφία μας μια όμορφη αγρότισσα με την τοπική φορεσιά, παραδοσιακή πλέον, που μαζεύει φράουλες στον Πολυπόταμο. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από σχετικό δημοσίευμα στο φύλλο 362 της 31 Μαΐου 1969 με αφορμή την προγραμματισμένη γιορτή της φράουλας τις επόμενες ημέρες και με τον τίτλο «Το ευγενέστερο προϊόν της Φλωρίνης».