γράφει ο Αρχιμανδρίτης ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ Ιεροκήρυξ
Ἡ Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική

Επειδή στις ημέρες μας λέγονται πολλά, και ακούγονται περί της μη ελληνικότητος της Μακεδονίας μας, θα μου επιτρέψετε να εκθέσω ορισμένες αλήθειες τις οποίες οφείλουμε να πιστέψουμε όλοι μας. Δυστυχώς, όμως, στην εποχή μας, και πολύ περισσότερο κατά το έτος 2018 προέκυψε το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα, το οποίο απασχολεί την πατρίδα μας εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια. Πριν όμως συμβεί αυτό το ζήτημα είχε δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο· έτοιμο να εκραγεί.

Επί πολλά έτη άλλωστε υπήρχε μία έντονη και συστηματική προπαγάνδα, η οποία προπαγάνδα διεκδικούσε ό,τι αφορούσε την Μακεδονία μας. Ιστορικά ονόματα, αρχαιολογικά ευρήματα, δια των οποίων προσπαθούν οι Σκοπιανοί να αποδείξουν πως η ιστορία, δήθεν, δείχνει πως τα Σκόπια είναι «Μακεδονία».

Κυκλοφορούν, οι Σκοπιανοί, από ετών χάρτες που περιλαμβάνουν την γεωγραφική Περιφέρεια της Μακεδονίας ως μέρος της χώρας των Σκοπίων, ενώ κυκλοφορούν, δυστυχώς, και θέσεις ελλήνων πολιτικών ή και συνεργατών πολιτικών της χώρας μας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Μ. Αλέξανδρος δεν ήταν έλλην Μακεδών.

Οι θέσεις αυτές, όμως, ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια.

Το μικρό αυτό κρατίδιο των Σκοπίων, δυστυχώς, έχει αναγνωριστεί ως «Μακεδονικό» κράτος από 120 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ρωσία και η ΗΠΑ. Ακούγονται και επικίνδυνες εθνικά απόψεις κάποιων υπουργών και βουλευτών του πλειοψηφούντος κυβερνώντος κόμματος, που υποστηρίζουν ότι είναι υπερτιμημένο το Μακεδονικό ζήτημα. Πολλοί νομίζουν ότι η σύνθετη
ονομασία στο κρατίδιο αυτό των Σκοπίων θα λύσει το πρόβλημά μας. Πολλοί επίσης λένε ότι εφόσον τα Σκόπια ἐχουν αναγνωριστεί ως “Μακεδονία” από πολλές χώρες διεθνώς πρέπει κι εμείς να αποδεχθούμε το όνομα Μακεδονία.

Άλλοι πάλι λένε ότι δεν είναι το «Μακεδονικό» τόσο μεγάλο ζήτημα, διότι τα εθνικά ζητήματα είναι μικρότερα από τα καθημερινά μας προβλήματα. Για το θέμα μας αυτό έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων, οι οποίοι υποτίμησαν το θέμα μας ή δεν διαχειρίστηκαν σωστά το πρόβλημά αυτό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, βέβαια.

Το ζήτημα όμως της Μακεδονίας είναι ξεκάθαρο. Δεν πρέπει ποτέ σαν Έλληνες να δεχθούμε να χρησιμοποιηθεί η ονομασία της Μακεδονίας ή παράγωγα του ονόματος Μακεδονία. Τα Σκόπια άς ονομαστούν όπως αλλιώς θέλουν… Βαρντάρσκα, Αχρίδα, Δακία, αλλά όχι Μακεδονία, ούτε επιτρέπεται να δεχθούμε κάποια άλλη σύνθετη ονομασία, που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Οι ψευδείς αυτές, και αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπίων έχουν εμπλέξει και την Ορθόδοξη Εκκλησία της περιοχής των Σκοπίων, δημιουργώντας Σχίσμα μέσα στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας. Δημιούργησαν την λεγόμενη «Μακεδονική Εκκλησία», η οποία όμως είναι σχισματική και αποκομμένη, όχι μόνο από το
Πατριαρχείο της Σερβίας, αλλά και από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό το Πατριαρχείο Βουλγαρίας εναγκαλίζεται τους Σχισματικούς των Σκοπίων και παίζει επικίνδυνα παιγνίδια, πληγώνοντας έτσι την οικουμενική Ορθοδοξία, και φέρεται ανάδελφα και προδοτικά προς τους Έλληνες.

Για να αποδείξουμε εν τέλει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, άς αναφέρουμε τι έλεγε ο αποθανών πλέον πρόεδρος των Σκοπίων, κύρο Γκλιγκόρωφ, αλλά και όσα λένε πολλοί εκ των κυβερνώντων των Σκοπίων: «Εμείς οι Σκοπιανοί είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμμία σχέση με τους αρχαίους Έλληνες ή τους Μακεδόνες», λένε οι Σκοπιανοί. Γι’ αυτό, άς καθοδηγούμαστε
πάντα από την μακραίωνη παράδοσή μας, άς μαθαίνουμε από την ιστορία μας και τους αγώνες και τα αίματα των ηρώων μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν υπέρ της ελληνικής Μακεδονίας μας. Άς θυμηθούμε τα εκατομμύρια των Ελλήνων κάθε ηλικίας, ακόμη και νεαρών εφήβων, που διαμαρτύρονταν κατά την δεκαετία του ‘90 και βροντοφώναζαν απ’ άκρη σ’ άκρη του Ελληνισμού παγκοσμίως. Γι’ αυτό,

“Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία”! Διότι “Ἡ Μακεδονία ήταν, είναι και
θα είναι πάντα ελληνική”!