Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σ. Σαπαλίδης και ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Γ. Σιάτσκας συμμετείχαν με εισήγηση στο συνέδριο που προκάλεσαν Ευρωβουλευτές στη Θεσσαλονίκη με θέμα: ‘’Βαλκάνια: ένα σταυροδρόμι εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών και πολιτιστικής συνεργασίας’’. 
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και με παρεμβάσεις ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Παπαδημούλης καθώς και πλήθος Ελλήνων και ξένων Ευρωβουλευτών. 
Στη συζήτηση πρωταγωνίστησε η περιοχή των Πρεσπών ως ιστορικός, γαστρονομικός, εκκλησιαστικός προορισμός: ‘’μια λίμνη τρεις χώρες’’. Παράλληλα, συζητήθηκαν και τα δυναμικά τοπικά προϊόντα όπως τα φασόλια Πρεσπών κ.α.  

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σαπαλίδης στην εισήγησή του παρουσίασε τις προσπάθειες δικτύωσης των Βαλκανίων και συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Φλώρινα, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου μας, τα έτη 2013 & 2015, όπου είχαν παραβρεθεί εκπρόσωποι όλων των Βαλκανικών Επιμελητηρίων και της Κύπρου με υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας & Φιλίας. Στα πλαίσια αυτά το Επιμελητήριό μας διείσδυσε στις αγορές των Βαλκανικών χωρών με επιχειρηματικές αποστολές και συναντήσεις Β2Β καθώς και με συμμετοχή στα αντίστοιχα συνέδρια και οικονομικά φόρουμ των χωρών αυτών.  Υλοποιήσαμε κοινά διασυνοριακά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας. 

Τέλος, αποφασίστηκε στη ΔΕΘ να πραγματοποιηθεί διευρυμένο συνέδριο για το παρόν, το μέλλον της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στα Βαλκάνια. 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε από τους διοργανωτές να πραγματοποιηθεί αντίστοιχο συνέδριο στην Πρέσπα με στόχο την ανάδειξη της περιοχής συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών προϊόντων.