γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

parathrhthsflorina.gr

Η νέα περιφερειακή αρχή του κ. Καρυπίδη και για μας του κ. Στέφανου Μπίρου στην αρχή της θητείας της ξεκίνησε με μια σημαντική ανατρεπτική ορμή,  που πιστέψαμε όλοι ότι παρά τα μνημόνια και την δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν θα σπαταληθεί σε ανούσια και μικρά έργα ούτε ένα ευρώ.

Πως θα πολιτευτούν με διαφάνεια,  θα προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που θα βγάλουν την περιοχή μας από την απομόνωση αλλά θα φροντίσουν και την καθημερινότητα του πολίτη αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής μας.
Πράγματι, οφείλω  να ομολογήσω ότι τα πρώτα δύο χρόνια τα προτάγματα αυτά, όπως συνήθιζε συχνά να λέει ο Περιφερειάρχης, τα βλέπαμε να είναι στις προτεραιότητες των δράσεων τους. 
Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στέφανος Μπίρος προέβαινε σε τακτική πυκνή  δημόσια λογοδοσία για τους σχεδιασμούς του αλλά και για την πορεία βήμα βήμα του κάθε έργου. Έτσι ο πολίτης είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει, ποιες είναι οι δυσκολίες και τι σχεδιάζεται από την περιφερειακή αρχή. Είχαμε φυσικά και τον κοινωνικό έλεγχο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 Δυστυχώς η θετική αυτή πορεία άρχισε να κουτσαίνει. Αραιώσανε οι ενημερώσεις, οι όποιες αποφάσεις άρχισαν να παίρνονται μέσα στους τέσσερις τοίχους και να εμφανίζεται το φαινόμενο της εσωστρέφειας της προσωπικής λειτουργίας. Σχεδιασμοί αλλάζουν εν  κρυπτώ και παραβύστω και ξαφνικά βρισκόμαστε σε μια στασιμότητα έργων και δράσεων που το μόνο που μας θυμίζει ότι υπάρχει περιφερειακή αρχή είναι οι γιορτές και τα πανηγύρια στα οποία εμφανίζεται είτε  ως χορηγός είτε ως συνδιοργανωτής. 

Αυτό είναι αλλοίμονο το έργο της περιφερειακής αρχής τον τελευταίο καιρό. Οποία κατάντια. Και για να μην είμαι άδικος το μόνο έργο της παρούσας περιφερειακής αρχής στην ΠΕ Φλώρινας είναι η ασφαλτόστρωση δρόμων. Μόνο αυτό. Όλα τα άλλα είναι μικρά και ασήμαντα κοντά στα ανύπαρκτα σπουδαία αναπτυξιακά έργα, που είχαν  ξεκινήσει οι προκάτοχοι τους ή που μας είχαν εξαγγείλει προεκλογικά.
Που σημαίνει ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή σήμερα είναι χωρίς όραμα, υποταγμένη στην ανυπαρξία, την απραξία  και την εσωστρέφεια. Αναλίσκονται σε ατέρμονες συζητήσεις και συσκέψεις χωρίς αποτέλεσμα. Συσκεπτόμαστε για να μην εργαζόμαστε.
Να ξεκινήσω από την ενημερωτική ημερίδα   για την πορεία του επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2017-2020 που έγινε τον προηγούμενο μήνα στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Φλώρινας. Ήταν μια συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας στην οποία συμμετείχαν ελαχιστότατοι από πλευράς Φλώρινας, αν θυμάμαι καλά μόνο οι τρεις Δήμαρχοι.

Σ’ αυτή  βέβαια διαπιστώσαμε ότι η μερίδα του λέοντος από πλευράς έργων ανήκει στην ΠΕ Κοζάνης, τόσο που νόμισα ότι βρίσκομαι στην Κοζάνη και όχι στη Φλώρινα.
Ακούσαμε τον κ. Στέφανο Μπίρο αλλά και τον κ. Θόδωρο Καρυπίδη να λένε ότι η ΠΕ Φλώρινας είναι έτοιμη να απορροφήσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Πως  οι στόχοι που βάζει είναι στόχοι κοινωνίας των πολιτών. Ότι μετά από 3 χρόνια είναι έτοιμη  για τα αναπτυξιακά έργα. Ποια; Τα ανύπαρκτα;  Εδώ έχουμε  ανακοινώσεις για χορό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς έργα.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα έργα βρίσκονται στο ίδιο σημείο που τα παραλάβανε. Γίνονται ασκήσεις επί χάρτου.  Με μόνη διαφορά ότι κάνανε εγκαίνια σε έργα προκατόχων τους όπως το τμήμα της Εγνατίας οδού από το Αρμενοχώρι στη Νίκη και το φράγμα της Τριανταφυλλιάς.

Να θυμίσω ότι οι κάτοικοι των Αναργύρων ακόμα περιμένουν την  μετεγκατάσταση, μόλις προχθές με επείγουσα επιστολή του ο κ. Καρυπίδης ζητά την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την Ακρινή και τους Αναργύρους.
Το ορυχείο του Αμυνταίου εξακολουθεί να παραμένει ανενεργό και οι κάτοικοι των γύρω χωριών να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Η ζημιά ανυπολόγιστη. Οι υποσχέσεις για λύσεις σε αφθονία.
Μήπως η κατάσταση στη Βεγορίτιδα είναι καλύτερη; Η μόλυνση σ’ αυτήν καλά κρατεί. Η αποκεντρωμένη διοίκηση απλώς ψελλίζει για την μόλυνση και πως δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο σ’ αυτήν. Δεν μας είπαν λέξη για το αν μπορούμε να τρώμε τα ψάρια της.

Πριν λίγες μέρες η περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Ζεμπιλιάδου αποκάλυψε  ότι  από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή απεντάχθηκαν έργα 42 εκ. ευρώ τα οποία θα βοηθούσαν στην περιβαλλοντική εξυγίανση του ποταμού Σουλού και την προστασία της Βεγορίτιδας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένουν στα αζήτητα. Και μετά λέμε τι δεν πάει καλά με την Βεγορίτιδα και βρίσκονται σε διαρκή ένταση και πόλεμο οι υπέρμαχοι της προστασίας της λίμνης με τους κατοίκους της γύρω περιοχής.
Οι ευθύνες της ΠΕ Φλώρινας γι’ αυτήν σημαντικές. Αν και βρήκε τα έργα εξυγίανσης της λίμνης ενταγμένα και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση τα απέταξαν και τα ξέχασαν.   
Ειπώθηκαν όμως και κάποιες αλήθειες που ο κ. Αντιπεριφερειάρχης σκόπιμα απέκρυπτε από την τοπική μας κοινωνία.
Η παράκαμψη της Βεύης για την οποία  έγιναν  δύο συναντήσεις είναι ώριμο έργο από το 2014 και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεκινήσει το 2019. Ζήσε Μάη μου δηλαδή.

 Άλλαξε ο σχεδιασμός για το πανεπιστήμιο. Αυτό που είχε σχεδιαστεί και ξεκίνησε επί νομαρχίας Γιάννη Βοσκόπουλου για τη δημιουργία πανεπιστημιούπολης στα 183 στρέμματα ακυρώθηκε και αντί αυτού εντάχθηκε στο ρυμοτομικό, ύστερα από τρία χρόνια καθυστέρηση, ο χώρος των υπαρχόντων κτιρίων.  Ανταλλάχτηκε δε η πανεπιστημιούπολη μας με την κατασκευή κτιρίου για τη σχολή καλών τεχνών και την αναβάθμιση των κτιρίων της παιδαγωγικής σχολής.
Ξεπουλήσαμε την πανεπιστημιούπολη  μας στην Κοζάνη έναντι πινακίου φακής,  η  οποία χρηματοδοτείται με 55 εκατομμύρια ευρώ.
Κι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα τόσο για τον κ. Μπίρο όσο και για τον κ. Καρυπίδη. Την  ίδια ευθύνη έχουν και οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι αν το γνώριζαν και συνήνεσαν είτε με την θετική ψήφο τους είτε με την σιωπή τους. 

Ρωτήθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, η τοπική κοινωνία,  οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι;  Ποιός αποφάσισε για την αλλαγή του σχεδιασμού;
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει δημιουργία πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη. Στη Φλώρινα πέρα από το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών δεν υπάρχει τίποτα. Ας μας πουν και ο κ. Μπίρος και ο κ. Καρυπίδης αλλά και ο πρύτανης κ. Tουρλιδάκης  ποιος  είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου στην ΠΕ Φλώρινας;  Υπάρχει;

Για τις υποδομές στις  μεταφορές τι να πω. Η στασιμότητα της, στασιμότητας, ω στασιμότητα. Έργα με πλήρη ωριμότητα παραμένουν καθηλωμένα έτσι που να σου δίνουν την εντύπωση ότι έχουν απενταχθεί.
Μεγάλη στασιμότητα εμφανίζει το αρδευτικό της λεκάνης Φλώρινας το οποίο προβλέπεται να αρδεύσει 45.000 στρέμματα μαζί με τον ταμιευτήρα της Κολχικής και του Παρορίου. Μάλιστα η πρώτη φάση του έργου αυτή για την άρδευση 20.000 στρεμμάτων ήταν έτοιμη για να προκηρυχτεί τον Σεπτέμβρη του 2015!!!  σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννίδη αρμόδιο του υπουργείου για το έργο αυτό.
Την ίδια καθυστέρηση παρουσιάζει και το έργο της στάγδην άρδευσης της λεκάνης της Πρέσπας για 17.000 στρέμματα με ώριμη μελέτη.
Μεταφέρονται από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και από χρονιά σε χρονιά χωρίς ποτέ να υλοποιούνται. Μου θυμίζουν τους ποδοσφαιριστές που μετακινούνται από ομάδα σε ομάδα και βρίσκονται μόνιμα σε φάση προσαρμογής.
Αλλά μήπως είναι σε καλύτερη κατάσταση η κατασκευή του ταμιευτήρα Παρορίου; Εδώ τα προβλήματα ξεκινούν από την αρχική μελέτη, για την  οποία δεν είναι η ώρα για να γράψουμε. Έχει όμως ενδιαφέρον για τους εμπειρογνώμονες.

Κι αυτά τα έργα με το φράγμα της παπαδιάς ελπίζαμε ότι θα άλλαζαν τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής μας .
Η σιδηροδρομική Εγνατία  όχι μόνο δεν περνά από τη Φλώρινα,  έστω και στον σχεδιασμό,  αλλά άλλαξε κατεύθυνση και οδεύει προς Κοζάνη, κι από κει στην Καστοριά. Εμείς βολευόμαστε με το σιδηροδρομικό δίκτυο του μεσοπολέμου. Προφανώς αυτό αρκεί για τους ιθύνοντες.
Σε λίγους μήνες θα έρθουν να μας πουν πόσο αγωνίστηκαν και ανάλωσαν χιλιάδες  εργατοώρες  για έχουν ετοιμότητα  τα σχέδια και οι μελέτες,  για να δημοπρατηθούν τα «μεγάλα έργα πνοής».

Αυτά  είναι τα σημαντικά έργα τα οποία θα δώσουν ισχυρή ώθηση στη τοπική  ανάπτυξη και θα αλλάξουν τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής. Και γι’ αυτά βρισκόμαστε στο άλλα λόγια ναγαπιόμαστε.
Η ΔΕΗ που για τον τόπο μας είναι ευλογία αλλά και κατάρα ξεπουλιέται μπιρ παρά. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μου στη Βεύη αλλά και την Αχλάδα (αλήθεια που βρίσκεται η μετεγκατάσταση της;) οι κραυγές του κ. Μπίρου και του κ. Καρυπίδη, πως δεν θα επιτρέψουν την πώληση της και ότι θα παραιτηθούν αν εμφανιστούν οι αγοραστές. Τις μέρες αυτές αγοραστές  έκαναν την περαντζάδα τους τόσο στη Μελίτη όσο και στη Μεγαλόπολη παρέα με τους σύγχρονους Εφιάλτες. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις,  ξέχασαν τις δικές τους φωνές. Δεν είδαμε καμιά παραίτηση. Το αντίθετο βλέπουμε, να συμφωνούν με την πώληση.
Κάποιοι ενδεχομένως να δυσαρεστηθούν από τα γραφόμενα μας. Κάποιοι να προβληματιστούν.

 Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε προς όλους είναι παραφράζοντας λίγο τα λόγια του υπουργού των εξωτερικών της χώρας μας πως,  αρθρογραφία της κότας δεν κάναμε ούτε και θα κάνουμε ποτέ.
Ο μόνος ισχυρός σύμμαχος και συμπαραστάτης  είναι ο λαός. Κι όταν αποφασίζεις ερήμην του τότε οδηγείσαι στην αποτυχία.
Ελπίζουμε σε μια αλλαγή πλεύσης του κ. Μπίρου και είμαστε οι πρώτοι που θα επιδοκιμάσουμε κάθε θετική εξέλιξη για τον τόπο και τους συμπολίτες μας.