Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018, η 1η Διεθνής Κατασκήνωση, η οποία λειτούργησε στους χώρους των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων «ΑΓΙΟΣ ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΣ» της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας της Τοπικής Κοινότητας Πρώτης του Δήμου Φλώρινας από την 01 έως και τις 10 Αυγούστου 2018. Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης φιλοξενήθηκαν 39 παιδιά και οι συνοδοί τους από την Αγία Πετρούπολη Ρωσίας και από τον Δήμο Levashovo, με τον οποίο ο Δήμος Φλώρινας έχει αδερφοποιηθεί.

Κατά την παραμονή τους στον Δήμο Φλώρινας οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν σε σειρά δραστηριοτήτων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, τοξοβολία, ιππασία, κολύμβηση, μαγειρική, ποδηλασία, μαθήματα ελληνικών, μουσικής, παραδοσιακών χορών, και πολλά άλλα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ημερήσιες εκδρομές.

Παράλληλα, την Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια γιορτή αφιερωμένη στην ελληνική και στη ρώσικη παράδοση με τίτλο «Ελλάδα- Ρωσία. Γέφυρες Πολιτισμού», όπου οι συμμετέχοντες της κατασκήνωσης παρουσίασαν τα έργα που δημιούργησαν κατά την παραμονή τους σε αυτή, ενώ παρουσιάστηκαν, παράλληλα, παραδοσιακοί χοροί και έθιμα από την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Κατά τον χαιρετισμό του στην αποχαιρετιστήρια γιορτή, ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, είπε:

«Με την υπογραφή του Συμφώνου Αδερφοποίησης ανάμεσα στον Δήμο Φλώρινας και στον Δήμο Levashovo της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας ξεκινήσαμε και από τις δυο πλευρές μια σειρά από επαφές, ώστε οι δύο Δήμοι και οι κάτοικοι αυτών να έρθουν πιο κοντά και να γνωρίσουμε και να μεταφέρουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας η μια χώρα στην άλλη. Ήδη, αντιπροσωπείες και από τις δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις, έχει υπογραφή η Χάρτα συμφωνίας, ενώ έχουν υπάρξει και επαφές εμπορικού επιπέδου.
Φέτος, ξεκίνησε και ένα πραγματικά φιλόδοξο εγχείρημα, η 1ηΔιεθνής Κατασκήνωση, η οποία έλαβε χώρα στον Δήμο μας, με τη συμμετοχή 39 παιδιών και των συνοδών τους από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Μια πρόκληση δύσκολη και ιδιαιτέρως απαιτητική, την οποία όχι μόνο καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές. Του χρόνου, ευελπιστούμε ότι ενδιαφερόμενα παιδιά από την περιοχή μας θα μπορέσουν να επισκεφθούν τον Δήμο Levashovo της Αγίας Πετρούπολης για τη 2η Διεθνή Κατασκήνωση.

Κατά την παραμονή της Ρωσικής αποστολής στον Δήμο μας και συγκεκριμένα, στους χώρους των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων «ΑΓΙΟΣ ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΣ» της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας της Τοπικής Κοινότητας Πρώτης, τα παιδιά και οι συνοδοί τους είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα, την παράδοση, τις γεύσεις και τις ομορφιές της περιοχής μας, ενώ, παράλληλα, συμμετείχαν και σε πολλές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συνδρομή πολλών εθελοντών, τους οποίους θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω προσωπικά:

Καταρχήν, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Θεόκλητο, για την παραχώρηση των κατασκηνώσεων για τη φιλοξενία των παιδιών, τον Αρχιερατικό μας Επίτροπο, πατέρα Δημοσθένη Παπαδόπουλο, τον Αρχιμανδρίτη Θεωνά Αθανασιάδη, που ακούραστος μας βοήθησε στη διαμόρφωση των χώρων της κατασκήνωσης, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου μας, κ. Σοφία ΗλιάδουΤάχου, τον διδάσκοντα του Πανεπιστημίου μας και υπεύθυνο του Εικαστικού Εργαστηρίου του Τμήματος Νηπιαγωγών και Δημοτικής, κ. Νίκο Ταμουτσέλη, τον Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο, κ. Κώστα Ραπτόπουλο, τον υπεύθυνο, κ. Γρηγόρη Κετσετζή και την χοροδιδασκάλισσα του «Αριστοτέλη», κ. Ρίτσα Τρύφωνος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες», και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Νίκο Ιωάννου, και τα μέλη αυτού, καθώς και την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σιταριάς, κ. Ζωή Τσακμάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Προφήτης Ηλίας» Άνω Καλλινίκης, και τον πρόεδρο αυτού, κ. Φίλιππο Βασιλειάδη, και τα μέλη του Συλλόγου, τον γλύπτη, κ. Κώστα Ζέρβα, τον Ιππικό Όμιλο Φλώρινας και όλα τα μέλη του, και κυρίως τον Πρόεδρο κ. ΧρυσοβαλάντηΔαλάκη, την κ. Κλεονίκη Γάστη και τον κ. Περικλή Γάστη, την Σκοπευτική Λέσχη Φλώρινας, τα μέλη της και, κυρίως, τον Πρόεδρο, κ. Σταύρο Στάιο, αλλά και τους καθηγητές τοξοβολίας, κ. Λάζαρο Παπουτσή και κ. Άννα Κεσίδου, τον επιχειρηματία και καλλιτέχνη, κ. Γιάννη Λουκά, τις κυρίες Μελπομένη Μπαμπούλα και Ειρήνη Τάντση, και όλους όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους για την πραγματοποίηση της 1ης Διεθνούς Κατασκηνώσεως.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας, λοιπόν, για την επόμενη χρονιά, είτε στη Φλώρινα, είτε στην Αγία Πετρούπολη, και γιατί όχι και στις δύο περιοχές με τη 2η Διεθνή Κατασκήνωση. Η αγάπη και η φιλία που αναπτύξαμε με τις δράσεις αυτές θα δένει τους πολίτες μας και ιδιαίτερα τις νέες γενιές και ευχόμαστε να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά!

Εις το επανειδείν, λοιπόν! Θα ξαναβρεθούμε!»