Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

on

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Φλωρινιώτη επιστήμονα, ανακάλυψαν ένα νέο και αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργούν στο εργαστήριο κύτταρα θυρεοειδούς (θυρεοειδοκύτταρα). Το επίτευγμα, που βασίζεται στη χρήση γενετικά τροποποιημένων εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Stem Cell Reports.


Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Λαέρτη Οικονόμου, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και μέλος του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου της ίδιας πόλης, δημοσίευσαν τα πορίσματα της έρευνας τους στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Stem Cell Reports”.

Η καινοτομία βασίζεται στη χρήση γενετικά τροποποιημένων εμβρυικών βλαστικών κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες  είναι πολλοί διαδεδομένες σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ο κ.Οικονόμου δήλωσε ότι «η μέθοδός μας οδήγησε σε υψηλής απόδοσης κύτταρα του θυρεοειδούς, όμως μπορεί επίσης να είναι εφαρμόσιμη για τη δημιουργία και άλλων κλινικά χρήσιμων ειδών κυττάρων, όπως των πνευμόνων, του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, του ήπατος κ.α.».


Ποιος είναι ο Λαέρτης Οικονόμου

Ο Έλληνας επιστήμονας γεννήθηκε στην Φλώρινα από γονείς εκπαιδευτικούς και αποφοίτησε το 1995 από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην βιοχημική μηχανική το 2002 από το βελγικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν (στο εργαστήριο ενός άλλου Έλληνα της διασποράς, του δρος Σπύρου Αγάθου). 

Αμέσως μετά μετέβη στις ΗΠΑ  όπου συνέχισε με μεταδιδακτορική έρευνα στο Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και σήμερα διδάσκει και πραγματοποιεί έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.