κείμενο : Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης 


«Είναι ανήθικο, ανέντιμο και προσβλητικό για τους Δυτικομακεδόνες» ο διορισμός από τον Γ.Γ. Γραμματέα του υπουργείου παιδείας προσωρινής διοικούσας επιτροπής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου«σώνει και καλά να μεταθέσει τη γυναίκα του από τη Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης στη συνέντευξη του της 18.9.2018.

Κατηγόρησε το υπουργείο παιδείας ότι μόνο στη ενοποίηση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ στη δυτική Μακεδονία θέλει να διορίσει προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Ότι «δεν εφαρμόζει αυτό που εφάρμοσε σε όλα τα Πανεπιστήμια, στα οποία έγινε η ενοποίηση, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο; Πουθενά στο στάδιο της ενοποίησης δεν καταργήθηκε η πρυτανεία για να οριστεί προσωρινή διοικούσα. Ποιος μας εγγυάται ποσό καιρό θα κρατήσει αυτή η διοικούσα;»

-Τόνισε ότι «η εξέλιξη αυτή μας γυρίζει στην εποχή των σπηλαίων. Ο κύριος αυτός νομίζει ότι έχει να κάνει με ιθαγενείς της Δυτικής Μακεδονίας. Δε σέβεται τίποτα, δε σέβεται όλους αυτούς τους αγώνες τους οποίους έχουμε δώσει για να μπορέσουμε να στήσουμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και να υπάρξει πρυτανεία. Για να ένα προσωπικό ρουσφέτι θέλει λοιπόν να το γκρεμίσει». «Εάν λοιπόν ο κ. Αγγελόπουλος θέλει να μεταθέσει τη γυναίκα του, ας εγκρίνει μια καινούρια πίστωση στη Θεσσαλονίκη , να αφήσει την πίστωση εδώ και να έρθει κάποια άλλη καθηγήτρια. Έτσι κανείς δεν θα έχει αντίρρηση».


- Χαρακτήρισε ως αναξιόπιστη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και δήλωσε ότι σύντομα θα καταθέσει πρόταση η δυτική Μακεδονία να έχει « ίση και αξιοπρεπή αντιμετώπιση ως πανεπιστήμιο με όλα τα υπόλοιπα, ό,τι ακολουθήθηκε στα υπόλοιπα πανεπιστήμια να ακολουθηθεί και εδώ, δηλαδή να μη καταργηθούν οι πρυτανικές αρχές. Δε θέλουμε προσωρινή διοικούσα , προσωρινή διοικούσα στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ποσό θα κρατήσει και σαφέστατα οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν έχουν καμία αξιοπιστία».

Τόνισε ότι το θέμα της ενοποίησης δεν είναι μόνο θέμα των καθηγητών αλλά του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Κι αναρωτήθηκε ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. «… έχουμε τρελαθεί σε αυτό τον τόπο; Δηλαδή οι τοπικοί άρχοντες , οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν καμία θέση στις συζητήσεις; Τι θα κάνουμε; Θα μπούμε στο θέμα της συντεχνίας με τον υπουργό, και πως θα σας δώσω κάτι παραπάνω η κάτι λιγότερο, για να μπορέσω να το περάσω; Κανείς άλλος δεν ερωτάται για το θέμα; Δηλαδή ο τοπικός πληθυσμός, η νεολαία που υπάρχει σε μια περιοχή, οι θεσμικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι οι βουλευτές, όλοι οι εκπρόσωποι αυτοί δεν θα ερωτηθεί κανείς; Είναι θέμα των καθηγητών; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα, ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο; Δηλαδή φτιάξαμε τα πανεπιστήμια τους δώσαμε ένα αυτοδιοίκητο και όλοι είμαστε έρμαιο των αποφάσεων που κατά καιρούς θα παίρνουν μόνο οι καθηγητές; Μα έχουμε δει τι γίνεται.
Κατηγόρησε τους πανεπιστημιακούς για «άβατο» στα πανεπιστήμια και ζήτησε να σπάσει. «Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό, δηλαδή το άβατο πρέπει να σπάσει , ναι το αυτοδιοίκητο πρέπει να υπάρχει αλλά αυτό το αυτοδιοίκητο θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και να υπάρχουν θεσμοθετημένης συμμετοχικές διαδικασίες με τους τοπικούς φορείς».


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: