Μία συνηθισμένη εικόνα περασμένων δεκαετιών «ζωντανεύει» μέσα από την φωτογραφία στο σημερινό μας ΠΑΡΑΘΥΡΟ. Η πλατφόρμα των τρακτέρ έδινε πολλές φορές την λύση στις μαζικές μετακινήσεις στην ύπαιθρο μας, ιδιαίτερα για κοινωνικά γεγονότα, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα άλλα μέσα. Την δεκαετία του 1960 τα τρακτέρ ήταν λιγοστά, με τα άλογα κυρίως να εξυπηρετούν στις αγροτικές εργασίες , αλλά και στις μετακινήσεις.

Και ήταν πραγματικά «επαναστατική» λύση η πλατφόρμα του τρακτέρ που έδινε την δυνατότητα να μετακινηθούν περισσότερα άτομα.

Στην πλατφόρμα τρακτέρ ανέβηκαν το φθινόπωρο του 1966 κοριτσόπουλα και έφηβες νέες της Μαρίνας και επισκέφτηκαν το συνοριακό φυλάκιο της Ελεούσας στον Μεσόκαμπο, στην μεθόριο με την τότε Γιουγκοσλαβία, για να παραδώσουν στους στρατευμένους φρουρούς της πατρίδας μας την Γαλανόλευκη, όπως γράφει η λεζάντα.

Δεσπόζει η Ελληνική σημαία και τα χαμογελαστά πρόσωπα υποδηλώνουν την χαρά και την ικανοποίηση για την αποστολή τους.

Όπως διακρίνεται στην φωτογραφία μας, ο οδηγός του τρακτέρ όπως και ο συνοδηγός φοράνε κουστούμι και γραβάτα, πιθανόν να είναι ένας εκ των δύο ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρίνας. Επίσης, στην πλατφόρμα, όρθιος διακρίνεται ένας ένστολος, πιθανόν ο αγροφύλακας της περιοχής. που κρατάει και ένα δέμα, μάλλον δώρο προς τα φανταράκια.

Η φωτογραφία είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό «ΜΑΚΕΔΟΙΚΗ ΖΩΗ», τεύχος 5ο, Ιανουάριος 1967, και ακολουθεί κείμενο της αείμνηστης Αντιγόνης Τσάμη για την δραστηριότητα του Κέντρου Νεότητας Φλώρινας και τις υπηρεσίες που προσέφερε αυτό στους μαθητές της υπαίθρου. Μάλιστα, αναφέρει ότι εκείνη την χρονιά το Κέντρο Νεότητας προσέφερε υπηρεσίες σε 250 μαθητές.

Ίσως κάποιοι από τους αναγνώστες μας να αναγνωρίσουν συγγενικά τους πρόσωπα.