Μια ξεχωριστή βόλτα σήμερα με την στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιάς εφημερίδος Φωνή της Φλώρινης με αριθμό φύλλου 2791 οπού ο εκδότης Σωτήρης Βόσδου μας φέρνει στην μνήμη του οπωροπώλες της παλαιάς δημοτικής αγοράς οι οποίοι μάλιστα μεταφέρθηκαν και στην νέα αγορά η οποία έως σήμερα φιλοξενεί του οπωροπώλες και του κρεοπώλες.
Ευχαριστούμε θερμά τον εκδότη της "Φωνής της Φλωρίνης" για την άδεια αναδημοσίευσης της στήλης Φλωρινιώτικα Νέα.

Ο εκδότης λοιπόν περιγράφει παρακάτω : 

Λίγες δεκαετίες παλαιότερα όλες οι δραστηριότητες, κυρίως οι εμπορικές, ήταν εγκατεστημένες γύρω από το κέντρο της πόλης μας. Μάλιστα, σε ορισμένους δρόμους είχαν εγκατασταθεί και καταστήματα με παρεμφερή είδη. Μπορεί να υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ των καταστηματαρχών αλλά παρέμενε στο επιχειρηματικό επίπεδο και οι σχέσεις μεταξύ των καταστηματαρχών ήταν συναδελφικές, αρμονικές και τις περισσότερες φορές ήταν και φιλικές. Τα νέα της πόλης κυκλοφορούσαν άμεσα από στόμα σε στόμα, τα πειράγματα ήταν στην ημερήσια διάταξη και το τσιπουράκι συνόδευε τις παρέες είτε στο πεζοδρόμιο, αν ο καιρός το επέτρεπε, είτε σε κάποιο από τα καταστήματα.
Με την σημερινή μας φωτογραφία στο ΠΑΡΑΘΥΡΟ ανατρέχουμε σε γνωστούς οπωροπώλες της πόλης μας στην παλιά Δημοτική Αγορά του 1965. Μάλιστα, ορισμένοι φορούν και τις κλασσικές ποδιές της δουλειάς τους.

Από αριστερά  πρώτη σειρά: Κοσμάς Ηλιάδης, Γεώργιος Αλεμπάκης, Κωνσταντίνος Γκέκας, Θεόδωρος Μέλλιος.
Δεύτερη σειρά: Αναστάσιος Ταλλίδης, Γεώργιος Τζάκας, Κωνσταντίνος Κόλης, Πέτρος Μποζίκας, Ευάγγελος Πούρδης, Νάκης Ναουμίδης, Γεώργιος Χρυσικός.

Την φωτογραφία μας παραχώρησε η κ. Δέσποινα Γκέκα - Τέγου, σύζυγος Παναγιώτη Τέγου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ.
 Η σημερινή Δημοτική Αγορά κατασκευάστηκε στο χώρο όπου λειτουργούσε και παλαιότερα η αγορά της Φλώρινας με τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα.

Όπως μας ενημέρωσε φίλος και συνεργάτης της στήλης, αντλώντας πληροφόρηση από το αρχείο της ΦΩΝΗΣ, η δημοπράτηση του έργου έγινε τον Μάρτιο του 1971, οι κατεδαφίσεις των εγκαταστάσεων έγιναν τον επόμενο μήνα, Απρίλιο του 1971 και τα εγκαίνια στις 12 Φεβρουαρίου του 1973.
Το διάστημα της κατασκευής η αγορά είχε μεταφερθεί στην πλατεία Ρούσβελτ, όπου σήμερα το κτίριο του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, στον χώρο όπου στεγαζόταν μέχρι το 1925.