ρεπορτάζ- κείμενο : Μπάμπης Τριανταφυλλίδης  www.parathrhthsflorina.gr

Σε ένα από τα ωραιότερα χωριά του Δήμου Αμυνταίου τις Πέτρες, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επισημότητα τα εγκαίνια του εκθετηρίου μακεδονικών Αγώνων , το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, με την παρουσία τοπικών αρχών και κατοίκων των Πετρών.

Το εκθετήριο στεγάζεται σε αίθουσες του παλιού Δημοτικού σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλά κατάσταση παρ’ ότι δεν λειτουργεί. Είναι μια πρόταση του προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδας-Αυστραλίας την οποία αποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης.

Εξαιρετική η απόφαση του Δημάρχου Αμυνταίου να εξακτινώσει τους επισκέψιμους χώρους και σε τοπικές κοινότητες οι οποίες έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως οι Πέτρες. Το εκθετήριο εκτός από τις θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει, έρχεται να συμπληρώσει μια τουριστική ενότητα στην οποία μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης, αυτήν του αρχαιολογικού χώρου, της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγ. Νικολάου της λίμνης Πετρών καθώς και τα νεοκλασικά κτίσματα του χωριού.

Οι Πέτρες μπορούν να γίνουν ο πρώτος τόπος προορισμού για τον κάθε επισκέπτη της περιοχής μας.
Τα εκθέματα είναι δωρεά του προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδας-Αυστραλίας Μιχάλη Χρυσανθόπουλου, του Γιάννη Νισύριου και της Κικής Κλιαρά η οποία είναι και επίτιμη πρόεδρος του εκθετηρίου.
Παρουσιάζονται λάβαρα και σημαίες της εποχής του Μακεδονικού αγώνα, ομοιώματα σφραγίδων, στολές και οπλισμός Μακεδονομάχων.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας Θεόκλητος ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πετρών Γρηγόρης Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδας-Αυστραλίας Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της Παμμακεδονικής ένωσης Γιάννης Νισύριος η επίτιμη πρόεδρος του εκθετηρίου Κική Κλιαρά και ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης φοιτητών Πέτρος Σουσουρής.
Από την εκδήλωση απουσίαζαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας ο οποίος δεν απέστειλε ούτε χαιρετισμό καθώς και εκπρόσωπος της ΠΕ Φλώρινας.