Το φύλλο με αριθμό 2795 της εβδομαδιαίας ιστορικής εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης" που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή στην στήλη "Παράθυρο στο Παρελθόν" οπού έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε και εμείς στα floriniotika.gr με την άδεια του εκδότη αγαπητού φίλου Σωτηρίου Βόσδου μας θυμίζει μέσα από την φωτογραφία εκδήλωση που έγινε στις 4-12-1960.

Ας δούμε λοιπόν τι γράφει ο εκδότης :   

Με τις ένδοξες στολές των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις οι απόγονοι των Μακεδονομάχων που εκπροσωπώντας τον σύλλογο «Ο Παύλος Μελάς» συμμετέχουν στις τελετές και τις παρελάσεις.

Στην σημερινή μας φωτογραφία ο Πέτρος Γουμπερίτσης και ο Παναγιώτης Πουγαρίδης, με την στολή των Μακεδονομάχων, συμμετείχαν και απέτισαν φόρο τιμής σε δύο παλληκάρια της Βεύης Φλώρινας, στον Καπετάν Γκόνο (Αντίγονο) Χολέρη και στον Περικλή Ζυγομάνη.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 1960 (και όχι 3 Δεκεμβρίου όπως αναφέρει η φωτογραφία) πραγματοποιήθηκαν στην Βεύη τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δύο ηρώων.

Ανατρέχοντας στην τοπική εφημερίδα «Ελληνική Φωνή», στα φύλλα 1373/3-12-1960 και 1374/4-12-1960, προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της χάλκινης προτομής του Γκόνου Χολέρη σε χώρο προ του Ιερού Ναού και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της, επίσης, χάλκινης προτομής του Περικλή Ζυγομάνη στον χώρο μπροστά από το κοινοτικό κατάστημα.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η ερανική επιτροπή ανεγέρσεως ανδριάντων και προτομών Μακεδονομάχων ενώ συμμετείχαν και οι μικτές χορωδίες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του «Αριστοτέλη» υπό την διεύθυνση των Τριανταφυλλίδη και Μούσιου αντίστοιχα. Τα αποκαλυπτήρια των προτομών, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Φλώρινας Γεωργίου Θεοδοσίου, ως αντιπροέδρου της ερανικής επιτροπής, έκαναν οι Νομάρχης Μάτσος και διοικητής ΙΧ Μεραρχίας στρατηγός Παπαθανασίου. Τις επιμνημόσυνες δεήσεις που αναπέμφθηκαν από τον εφημέριο του χωριού π. Στυλιάδη ακολούθησαν ομιλίες του Εφόρου Προσκόπων Τριανταφυλλίδη και του εκ Βεύης δικηγόρου Αναστασίου Κωτσόπουλου, εφέδρου Αξιωματικού καθώς και του υπαρχηγού της Χωροφυλακής Πέτροβα.

Στις τελετές συμμετείχαν εκτός των αρχών και των κατοίκων της Βεύης και πολλοί Μακεδονομάχοι από Φλώρινα, Βεύη, Σιταριά και άλλα χωριά. Επίσης παρόντες ήταν και ο αδελφός του Γκόνου Χολέρη Νικόλαος και ο γιός του Μιχαήλ καθώς και ο αδελφός του Ζυγομάνη, Ιωάννης, που είχε έρθει από τον Καναδά για την τελετή και η ανεψιά του, Στεργιάνη, καλλιτέχνις.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πέτρο Γουμπερίτση για την παραχώρηση της φωτογραφίας.