Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 26/11/2018 (ΦΕΚ Β’ 5301) η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Αμύνταιου από τις 17.500 σε 32.000 ώρες.Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε άλλα δύο χρόνια λειτουργίας της μονάδας, στο οποίο διάστημα το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να υλοποιήσει την περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού.

Η ΔΕΤΕΠΑ και ο Δήμος Αμυνταίου έθεταν σταθερά ως πάγιο αίτημα των τοπικών μας κοινωνιών προς το αρμόδιο ΥΠΕΝ το θέμα της παράτασης της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου καθώς και της χρηματοδότησης του έργου μας των 2 μονάδων θερμικής ισχύος 30 ΜW για την αυτόνομη παραγωγής θερμότητας, προϋπολογισμού 15 εκ. €, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε πρόσφατα. Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Αμυνταίου και ο Πρόεδρος της ΔΕΤΕΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επισκέψεις και παρεμβάσεις στο αρμόδιο υπουργείο ενέργειας παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, θέτοντας επιτακτικά το θέμα ότι η πρόωρη απόσυρση του σταθμού δίχως της υλοποίηση εναλλακτικής επένδυσης θα δημιουργούσε δυσεπίλυτα προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Με τις ανωτέρω ενέργειες και τις συνεπακόλουθες θετικές εξελίξεις εξασφαλίζεται η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης και επιπλέον δημιουργούνται προϋποθέσεις συνέχισης λειτουργίας του σταθμού της ΔΕΗ έως το 2030, διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις απασχόλησης του σταθμού και την παρελκόμενη προστιθέμενη οικονομική αξία που προσδίδει στην περιοχή μας η δραστηριότητα του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Επιπλέον, για την τρέχουσα λειτουργία του σταθμού, έχουμε ζητήσει από τον ΑΗΣ Αμυνταίου να λειτουργούν και οι 2 μονάδες, στο βαθμό του εφικτού, ώστε να αποφύγουμε τις συχνές διακοπές που παρουσιάστηκαν κατά την περσινή περίοδο. Ο σταθμός έχει δεσμευτεί ότι, εφόσον διαθέτει επαρκή ποσότητα λιγνίτη, θα διατηρήσει σε λειτουργία και τις 2 μονάδες, ώστε να μην διακόπτεται η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης.