71 χρόνια πίσω μας μεταφέρει το αφιέρωμα της στήλης "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης" που κυκλοφόρησε σήμερα με αριθμό φύλλου 2801.
Ας δούμε παρακάτω το κείμενο που ο εκδότης καλός φίλος Σωτήρης Βόσδου συνοδεύει την φωτογραφία : 

Γύρω από τον χιονάθρωπο που έπλασαν φωτογραφήθηκαν οι τελειόφοιτοι μαθητές της Η΄ (ογδόης) Τάξης του Γυμνασίου Φλώρινας. Οι μισοί από τους 50 περίπου μαθητές που αριθμούσε η τάξη, όρισαν συνάντηση στο γήπεδο της πόλης, εκεί όπου σήμερα είναι το Νέο Πάρκο, το πρωινό της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου 1947 για να χαρούν το χιόνι. Φορώντας τα απαραίτητα για τους τότε μαθητές πηλίκια με την κουκουβάγια έπαιξαν χιονοπόλεμο και κρατώντας μπάλες χιονιού στα χέρια πόζαραν για την αναμνηστική φωτογραφία. Τους μαθητές συνόδευε ο εκ Ναούσης καταγόμενος καθηγητής μαθηματικών Τριψιάνης που, στην συνέχεια, συνόδευσε και ορισμένους από τους μαθητές στα «Ένδεκα Δέντρα», λίγο πριν το περίπτερο του Φ.Ο.Ο.Φ., όπως «μαρτυρά» άλλη φωτογραφία.

Ήταν δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για την Φλώρινα, καθώς ήταν σε εξέλιξη η ξενοκίνητη εμφύλια και αδελφοκτόνος πολεμική σύγκρουση αλλά η νεανική ζωντάνια είναι αποτυπωμένη στα χαμογελαστά πρόσωπα των μαθητών.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η αναγραφή «ΕΔΕΣ» στον τοίχο στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας.

Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του κου Ευάγγελου Λιάκου, τον οποίο και ευχαριστούμε.